Ευήκοα ώτα βρήκε η πρόταση Στουρνάρα

Ευήκοα ώτα βρήκε η πρόταση Στουρνάρα

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικές εντυπώσεις στο Φόρουμ των Δελφών, και όχι μόνο, προκάλεσε η πρόταση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα (φωτ.) να ισχύσει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μόνο για τρία χρόνια, από το 2018 έως και το 2020, και εν συνεχεία να μειωθεί στο 2% του ΑΕΠ. Σε συνδυασμό με την εξομάλυνση των πληρωμών τόκων, η «άσκηση» της κεντρικής τράπεζας δείχνει ότι εξασφαλίζεται βιωσιμότητα του χρέους, όπερ και το ζητούμενο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν όταν επισκέφθηκε τον κεντρικό τραπεζίτη την περασμένη εβδομάδα στο γραφείο του στην Αθήνα. Μάλιστα, μετά τη σχετική συζήτηση που έγινε, ο κ. Σαπέν φέρεται να ζήτησε από τον κ. Στουρνάρα να δει όλο το μοντέλο και τις υποθέσεις. Το ζητούμενο είναι τώρα να λειτουργήσει ο γαλλογερμανικός άξονας, μήπως και εισακουσθούν τα επιχειρήματα Στουρνάρα από το Βερολίνο…

Στα δύο νησιωτικά συμπλέγματα της Καραϊβικής, το Κουρασάο (νότια) και το Μπαρμπάντος (ανατολικά), υπάρχουν μία και τέσσερις, αντίστοιχα, ενεργές επενδυτικές μερίδες, με υπόλοιπο μετοχών που δραστηριοποιούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Επίσης, στο Κουβέιτ υπάρχει μία επενδυτική μερίδα με συμμετοχή στην εγχώρια αγορά μετοχών. Στην πρώτη πεντάδα διεθνώς όπου εμφανίζονται οι λιγότερες επενδυτικές μερίδες επενδυτών βρίσκονται το Λιχτενστάιν με 10 επενδυτικές μερίδες και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας με 15 επενδυτικές μερίδες. Αντίθετα, τις περισσότερες επενδυτικές μερίδες συναντάμε στην Κύπρο (3.370), στις ΗΠΑ (1.947) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (1.711).

Η Ελλάδα δαπανά πολλά για συντάξεις

Από τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. απορροφούν οι κρατικές δαπάνες για συντάξεις στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Eurostat. Tα υψηλά ποσοστά δαπανών για συντάξεις που καταγράφει η Ελλάδα δεν παρατηρούνται μόνο σε σχέση με το συρρικνωμένο από την πολυετή κρίση ΑΕΠ της χώρας μας. Αντίστοιχα συμπεράσματα προκύπτουν και για τις δαπάνες για συντάξεις ως ποσοστό των κρατικών δαπανών. Τα στοιχεία της Εurostat φέρουν την Ελλάδα του 2015 πρώτη σε κρατική δαπάνη σε σχέση με το ΑΕΠ, με ποσοστό 15,7%, και πρώτη, με 28,4% ποσοστό δαπάνης ως προς το σύνολο των κρατικών δαπανών.

Κατάρτιση ισολογισμών από τις τράπεζες

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι οικονομικές υπηρεσίες των τραπεζών για την κατάρτιση των ισολογισμών για τη χρήση του 2016, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να ανακοινωθούν οι επιδόσεις για την περασμένη χρονιά. Ο μεγάλος πονοκέφαλος για τις τράπεζες είναι ότι έχουμε μπει στη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου και το μέγα θέμα (η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η ομαλοποίηση των συνθηκών στην οικονομία) παραμένει στον «αέρα». Μάλιστα, η αναθεώρηση των στοιχείων για την πορεία του ΑΕΠ καθιστά πολύ πιο δύσκολη την επίτευξη των στόχων του 2017, ειδικά για τα «κόκκινα» δάνεια.

Δημόσια διαβούλευση για εξωδικαστικό μηχανισμό

Η επικύρωση από το δικαστήριο, το πεδίο εφαρμογής και τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τις επιχειρήσεις που μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό είναι τα τρία βασικά άρθρα που συγκέντρωσαν τα περισσότερα σχόλια κατά τη δημόσια διαβούλευση του σχετικού σχεδίου νόμου. Μέρος των ενστάσεων που διατυπώθηκε έχει να κάνει με το γεγονός ότι από τις ρυθμίσεις εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και από το γεγονός ότι από τη διαδικασία εξαιρούνται αυτοί των οποίων τα χρέη είναι συγκεντρωμένα σε ποσοστό 85% σε έναν οφειλέτη. Η συνένωση του τραπεζικού συστήματος σε τέσσερις τράπεζες είχε ως αποτέλεσμα και τη συγκέντρωση των οφειλών σε έναν πιστωτή, επισημαίνουν σε σχόλιά τους αρκετοί ενδιαφερόμενοι. «Ανασταλτικά» θα λειτουργήσει, σύμφωνα με κάποια σχόλια, και η υποχρέωση ύπαρξης κερδοφόρου χρήσης τα τρία τελευταία χρόνια, διάταξη, πάντως, που αποσκοπεί στην ένταξη των βιώσιμων και μόνο επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή