Στο υπουργείο Ενέργειας κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια

Στο υπουργείο Ενέργειας κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δεύτερη ανακοίνωση το υπουργείο Ενέργειας επιτίθεται στην «Κ», επειδή τόλμησε να επισημάνει τις επιπτώσεις των επιλογών του στην αγορά ενέργειας και σε ξένες επενδύσεις στη χώρα. Δεν αποτελεί έκπληξη για ένα υπουργείο, ο υπεύθυνος Τύπου του οποίου λέει ανερυθρίαστα πως ενημερώνει μόνο τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ. Στην πρώτη ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου υποστήριξε ότι ο υπουργός Γ. Σταθάκης δεν είπε όσα ανέφερε το ρεπορτάζ. Αφού παρουσιάστηκαν αδιάσειστα στοιχεία (π.χ., βίντεο της παρέμβασής του, αναρτημένο στο YouTube), επανέρχεται υποστηρίζοντας ότι η «Κ» επιχειρεί να τορπιλίσει τo project Μελίτη. Προφανώς κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Πάντως, οι αλλεπάλληλες ανακοινώσεις προσφέρουν την ευκαιρία να εξασκήσει τα ελληνικά του ο συντάκτης τους. Μπορεί να υπάρχουν ακόμη λάθη, αλλά έχουν μειωθεί αισθητά. Το «Για πολλοστή μια φορά», στην αρχή της ανακοίνωσης, είναι πταίσμα σε σχέση με άλλα…

Aρνητική πρωτιά στη χρήση της πληροφορικής αποκαλύπτουν για την Ελλάδα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που περιλαμβάνονται στην έκδοσή της, «Ελλάς με αριθμούς». Το ποσοστό των νοικοκυριών με πρόσβαση στο Διαδίκτυο το 2016 είναι 69%, το χαμηλότερο στην Ευρωζώνη και δεύτερο χαμηλότερο στην Ε.Ε. των «28» (με μοναδική χειρότερη τη Βουλγαρία, με 64%). Στην Ε.Ε. των «28», κατά μέσον όρο, η πρόσβαση φτάνει το 85%. Το θέμα μάλλον δεν είναι οικονομικό, γιατί, αν και στα ποσοστά φτώχειας έχουμε επίσης αρνητική πρωτιά και βαλκανικές επιδόσεις, στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης είμαστε αρκετά υψηλότερα, στο 71% της Ε.Ε. των «28», όταν η Βουλγαρία είναι στο 46%.

Παράθυρο ευκαιρίας

«Παράθυρο» ευκαιρίας για την Ελλάδα «βλέπει» ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου από το Brexit. Αν και χθες απαρίθμησε σειρά αρνητικών συνεπειών στην ελληνική οικονομία, λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., ο κ. Παπαδημητρίου υποστήριξε ότι δεν αποκλείεται να ευνοηθεί το λιμάνι του Πειραιά από την ενδεχόμενη φυγή ναυτιλιακών επιχειρήσεων από το Λονδίνο. Πρόσθεσε ότι μπορεί να δημιουργηθούν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και στον τομέα της άμυνας, στο πλαίσιο ανασυγκρότησης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Τέλος, εκτίμησε ότι μπορεί να προσελκυσθούν δραστηριότητες ξένων φαρμακευτικών πολυεθνικών εταιρειών στη χώρα μας.

Μια διαφορετική συζήτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος

Στο κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί, τελικά, η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση του «καρτέλ των κατασκευαστικών». Η διαδικασία σε επίπεδο Oλομέλειας, η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει αύριο, επρόκειτο αρχικά να γίνει στην αίθουσα του Μικρού Χρηματιστηρίου και όχι στο κτίριο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, λόγω ανεπάρκειας χώρου. Τελικώς και αυτή η αίθουσα κρίθηκε μικρή και γι’ αυτόν τον λόγο επιλέχθηκε το κτίριο της ΤτΕ. Κατά μία έννοια ταιριάζει περισσότερο: καταθέσεις για την υπόθεση σε μια άλλου είδους τράπεζα.

Η Lyktos Group εξαγόρασε το 45% της ESA Security

Σε νέα επιχειρηματική κίνηση προχώρησε η Lyktos Group (όμιλος εταιρειών Μιχάλη Σάλλα), εξαγοράζοντας το 45% της ESA Security Solutions, με την προοπτική το ποσοστό να ανέλθει στο 55% έπειτα από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων ασφαλείας, με τζίρο 28 εκατ. ευρώ το 2016. Για τη Lyktos Group, η συμμετοχή στην ESA είναι ο τέταρτος επενδυτικός χώρος στον οποίο o όμιλος αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες. Εχουν προηγηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές συμμετοχές στον κλάδο του τουρισμού, στο asset management, με την εταιρεία Wealth, που έχει υπό διαχείριση περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ, και στον τραπεζικό τομέα, ως στρατηγικός επενδυτής στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, για τη συμμετοχή στην οποία η εγκριτική διαδικασία βρίσκεται σε τελικό στάδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή