Αντί να το φτιάξει το κράτος, το λανσάρουν οι τράπεζες

Αντί να το φτιάξει το κράτος, το λανσάρουν οι τράπεζες

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτό που όφειλουν να κάνουν το Δημόσιο και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την ηλεκτρονική ενημέρωση του φορολογουμένου σε ό,τι αφορά το χτίσιμο του αφορολογήτου το κάνουν, τελικά, οι τράπεζες μόνες τους. Πρώτη η Eurobank σχεδίασε μια νέα υπηρεσία υπολογισμού του αφορολογήτου, διαθέσιμη στους πελάτες της μέσω του Eurobank Mobile App και του e-banking, με την οποία παρέχει άμεση και εύκολη ενημέρωση για το χτίσιμο του αφορολογήτου, με βάση τις δαπάνες που κάνει ο κάθε πελάτης της τράπεζας. Ο υπολογιστής αφορολογήτου μετράει το αφορολόγητο που «χτίζει» κάθε πελάτης από τις αγορές του με κάρτες Eurobank, αλλά και τις συνολικότερες ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω e-banking. Οσο για το Δημόσιο, μια ανάλογη εφαρμογή που έχει σχεδιαστεί να λειτουργήσει και η οποία θα επιτρέπει κάθε φορολογούμενος μέσω των κωδικών του Taxis να ενημερώνεται για όλες τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του, θα απαιτήσει όπως πληροφορούμαστε αρκετούς μήνες ακόμη.

Ανυπόστατο χαρακτηρίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημοσίευμα της «Κ» για τους λόγους που έχει εγκλωβιστεί η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό στο Δασαρχείο και τις ευθύνες που έχει η πολιτική ηγεσία του, λόγω του τρόπου που χειρίστηκε το θέμα. Το πρόβλημα είναι ότι στην ανακοίνωση δεν παραθέτει ούτε ένα στοιχείο με το οποίο να αμφισβητεί όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα. Αν έχει κάτι αξία στην ανακοίνωση, είναι η διαβεβαίωση πως οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι του αναπληρωτή υπουργού Σωκράτη Φάμελλου έχουν στόχο την επιτάχυνση της αδειοδότησης της επένδυσης. Αν οι προθέσεις είναι αγαθές, τότε υπάρχει πιθανότητα να σταματήσουν οι γκάφες του ΥΠΕΝ και να αδειοδοτηθεί η επένδυση.

Κινεζική σειρά στην Ελλάδα

To γραφείο του ΕΟΤ στην Κίνα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Costa Navarino φιλοξένησαν πολυμελή αποστολή της κινεζικής τηλεοπτικής σειράς «Travel with CEO» του τηλεοπτικού καναλιού CBN. Σε κάθε επεισόδιο παρουσιάζεται το ταξίδι του εκάστοτε προσκεκλημένου επικεφαλής εταιρείας σε δημοφιλείς προορισμούς ανά τον κόσμο. Στην αποστολή που φιλοξενήθηκε στην Ελλάδα συμμετείχαν ο κ. Wang Μing-Chiang, Ceo της εταιρείας Shanghai Pu Bao Food, και η κ. Lu Bei, αντιπρόεδρος του Ctrip, του μεγαλύτερου τουριστικού οργανισμού της Ασίας. Η αποστολή επισκέφθηκε δημοφιλείς προορισμούς της Πελοποννήσου, όπως η Καλαμάτα, η Τρίπολη, η Πύλος κ.ά.

Νομοσχέδιο για ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων

Νομοσχέδιο για την ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων (γνωστών ως startups) προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου (φωτ.), κατά την επίσκεψή του στον φορέα ανάπτυξης συνεργατικών σχηματισμών Corallia. Η πρωτοβουλία είναι θετική. Ωστόσο, πρέπει να δούμε πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη και δεν θα δημιουργεί, τελικά, περισσότερα προβλήματα από αυτά που πρέπει να επιλύσει. Aλλωστε, οι μέτοχοι των startups δεν θέλουν πολύπλοκα πράγματα: λιγότερους φόρους και λιγότερη γραφειοκρατία. Τα αυτονόητα, όμως, δεν είναι πάντα αυτονόητα στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα πληρώνουμε και παροχές δεν έχουμε

Μπορεί την «παράσταση» στη χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ να έκλεψε η πρόβλεψή του για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, το οποίο κρύβει κινδύνους για πρόσθετα μέτρα 2,7 δισ. ευρώ, αλλά υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία εκεί. Για παράδειγμα, στα στοιχεία για τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης (βλ. φόρους) η Ελλάδα εμφανίζεται μεταξύ των πρώτων στις ανεπτυγμένες χώρες, με ποσοστά 50,3% του ΑΕΠ το 2016, συναγωνιζόμενη τη Δανία με το 51,1%! Ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 46,3% του ΑΕΠ. Αλλά και στις δημόσιες δαπάνες κατέχει υψηλή θέση με 50,3%, έναντι μέσου όρου της Ευρωζώνης 48%. Κι αυτό, ενώ η Ευρώπη κάθε άλλο παρά χαμηλές κρατικές δαπάνες και έσοδα έχει σε σύγκριση με τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Αλλά, τουλάχιστον, στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα υψηλά ποσοστά δικαιολογούνται γιατί υπάρχουν κρατικές παροχές υψηλού επιπέδου. Ενώ εδώ απλώς πληρώνουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή