Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά καυσίμων

Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά καυσίμων

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτι φαίνεται να αρχίζει να κινείται στο θέμα του λαθρεμπορίου υγρών καυσίμων. Ηδη οι έλεγχοι κατά το πρώτο τετράμηνο του 2017 έχουν ξεπεράσει τον αριθμό των ελέγχων που είχαν πραγματοποιηθεί το εννεάμηνο του 2016. Ωστόσο, τα ηλεκτρονικά συστήματα χωλαίνουν. Και, δυστυχώς, θα καθυστερήσουν να τεθούν σε πλήρη εφαρμογή. Μάλιστα, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής (φωτ.) κάλεσε τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να παρουσιάσουν σε διάστημα 60 λεπτών τις τεχνικές δυνατότητες των λύσεων εντοπισμού θέσης (GPS), για τα μεταφορικά μέσα πετρελαιοειδών προϊόντων συλλογής και αποστολής δεδομένων στο υπουργείο Οικονομικών. Και η αγορά φαίνεται να έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον νέο διοικητή, η οποία όμως μπορεί να αρθεί, αν στα τέλη του 2017 τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά και οι δράσεις που έχουν εξαγγελθεί δεν έχουν υλοποιηθεί.

Ευπώλητη συσκευή λόγω οικονομικής κρίσης

Ποια είναι η πιο δημοφιλής οικιακή συσκευή τα τελευταία χρόνια; Οι αφυγραντήρες! Κάθε χρόνο πλέον πωλούνται ακόμη και 80.000 τεμάχια, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Κωτσόβολος» Ανδρέα Αθανασόπουλο. Οχι, δεν πρόκειται για κάποια ξαφνική μόδα. Ούτε η Ελλάδα, παρά την κλιματική αλλαγή, μετατράπηκε σε τροπική χώρα με υγρασία. Η οικονομική κρίση είναι (και) εδώ η αιτία. Η μη λειτουργία κεντρικής θέρμανσης σε πολλά σπίτια τα τελευταία χρόνια αύξησε τα ποσοστά υγρασίας εντός αυτών. Κι έτσι οι αφυγραντήρες έγιναν χρήσιμοι!

Εκδοση εταιρικού ομολόγου από Sunlight

Πιθανότατα στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα εγκριθεί το ενημερωτικό δελτίο της έκδοσης εταιρικού ομολόγου της Sunlight, που θα αποτελέσει την πρώτη μη εισηγμένη που θα εισαχθεί στην ελληνική αγορά ομολόγων. Με έδρα την Ξάνθη, η Sunlight, θυγατρική του ομίλου Πάνου Γερμανού, είναι εξαγωγική επιχείρηση, αφού οι εξαγωγές καλύπτουν το 98% του συνολικού κύκλου εργασιών. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 2016 η ζήτηση για μπαταρίες Sunlight από το εξωτερικό αυξήθηκε κατά 60%. Στις 19 Ιουνίου θα εγκριθεί το εταιρικό ομόλογο του Μυτιληναίου, για να ακολουθήσει η Τέρνα Ενεργειακή.

Προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό

Εκατομμύρια ευρώ θα διαθέσει και φέτος το υπουργείο Τουρισμού για διαφήμιση στο εξωτερικό. Ηδη για περιπτώσεις συνδιαφήμισης έχουν κλειστεί συμφωνίες με ξένους τουριστικούς οργανισμούς, στους οποίους θα καταβληθούν τα σχετικά κονδύλια. Τα διαφημιστικά προγράμματα, με βάση τις αποφάσεις, θα «τρέξουν» ακόμη και στην αιχμή της σεζόν. Οι ξενοδόχοι σε κατ’ εξοχήν τουριστικούς προορισμούς αναφέρουν ότι έχουν πουλήσει εδώ και καιρό τα δωμάτια, λόγω των προβλημάτων της Τουρκίας, και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν άλλες κρατήσεις στην αιχμή της σεζόν.

Η έξοδος στις αγορές, προϋπόθεση επιβίωσης

Δεν τα βλέπει μόνον από την οπτική γωνία των ελληνικών συμφερόντων τα πράγματα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αυτό, τουλάχιστον, δείχνει η απάντησή του στην ερώτηση γιατί θεωρεί τόσο σημαντική την επιστροφή στις αγορές, στο πλαίσιο της συνέντευξής του στην εφημερίδα Handelsblatt. Οπως είπε, δεν είναι μόνον η ανάγκη να σταθεί η Ελλάδα ξανά στα πόδια της, αφού ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειάς της. Οσο πιο γρήγορα επιστρέψει στις αγορές, τόνισε, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσει να αποπληρώσει τους πιστωτές της. Και αυτό, προσέθεσε, αναμφισβήτητα θα ήταν «μουσική στα αυτιά» των Ευρωπαίων φορολογουμένων! Για την πρόσβαση στις αγορές, όμως, καθοριστική θα είναι η προοπτική ένταξης στο QE και ως προς αυτό ο κ. Τσακαλώτος σήκωσε τα χέρια ψηλά, επαναλαμβάνοντας ότι, «όπως ο Κύριος ημών, η ΕΚΤ αποφασίζει κατά μυστήριο τρόπο». Φρόντισε, βεβαίως, παράλληλα να υπενθυμίσει ότι η ανάλυση της ΕΚΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους θα είναι εντελώς ανεξάρτητη από αυτήν του ΔΝΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή