Ο ΔΗΚΤΗΣ (27/10/17)

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τελευταίος λόγος ανήκει στους θεσμούς

Αντί 13ης σύνταξης, μείωση του ΕΝΦΙΑ σκέπτονται στο οικονομικό επιτελείο και στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι να πληρώσουν μικρότερο φόρο φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Μάλιστα, η πρόταση προβλέπει ότι όσοι έχουν πληρώσει τις τρεις δόσεις του ΕΝΦΙΑ να μην πληρώσουν τις εναπομείνασες δύο. Βέβαια, για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει το υπερπλεόνασμα να ξεπεράσει κατά πολύ το 1 δισ. ευρώ. Κάτι, όμως, που δεν φαίνεται εφικτό με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία. Σημασία, πάντως, έχει τι θα πουν οι επικεφαλής των θεσμών. Ηδη έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να διοχετεύσει αυτό το υπερπλεόνασμα στην αγορά και συγκεκριμένα για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και το ταμειακό απόθεμα το οποίο θα χρησιμοποιηθεί την περίοδο μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.

Ακόμη απελευθερώνουμε τα κλειστά επαγγέλματα…

Εξι χρόνια μετά τη θέσπιση του βασικού νόμου 3919/2011 για την απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων», φαίνεται ότι ακόμη υπάρχουν περιορισμοί, οι οποίοι, βάσει του μνημονίου, πρέπει να αρθούν. Χθες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας κατατέθηκε τροπολογία με την οποία καταργούνται περιορισμοί που αφορούν στα επαγγέλματα του οδοντιάτρου και του φυσικοθεραπευτή: πρώτον, ο οδοντίατρος πλέον μπορεί να ασκεί τη δραστηριότητά του σε περισσότερα από ένα οδοντιατρεία, δεύτερον, η αμοιβή του, όπως και του φυσικοθεραπευτή, καθορίζεται ελεύθερα, κατόπιν συμφωνίας.

Ζητούν «κούρεμα», αλλά δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη

Μεγάλη καθυστέρηση σημειώνεται στην αναδιάρθρωση πολλών εισηγμένων της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Περισσότερες από 20 εταιρείες έχουν ζητήσει από τους πιστωτές τους να αναδιαρθρωθεί ο δανεισμός τους, προσφέροντας ως αντάλλαγμα την ακίνητη περιουσία τους, με στόχο τη διαγραφή μεγάλου μέρους των δανείων τους. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι οι ιδιοκτήτες αυτών των εισηγμένων δεν χρηματοδοτούν τις εταιρείες τους και περιμένουν οι τράπεζες να τους «κουρέψουν» μεγάλο μέρος του δανεισμού.

Επρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό…

Αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο θα γίνονται από τις 2 Μαΐου 2018 οι αιτήσεις για χορήγηση κάθε είδους τίτλων και πιστοποιητικών βιομηχανικής ιδιοκτησίας στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ). Επίσης, τα σχετικά τέλη θα καταβάλλονται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατέθεσαν χθες οι υπουργοί Οικονομίας και Παιδείας σε νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο. Το περίεργο, βεβαίως, ειδικά καθώς το ζήτημα αφορά ευρεσιτεχνίες και επομένως καινοτομία, είναι ότι έως τώρα όλα τα παραπάνω δεν γίνονται ηλεκτρονικά.

Πέφτουν οι υπογραφές για τις έρευνες στο Ιόνιο

Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου θα υπογραφεί η σύμβαση μίσθωσης με την κοινοπραξία Total – Edison -ΕΛΠΕ για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 2, στο Ιόνιο Πέλαγος. Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στην Εθνική Βιβλιοθήκη, η οποία στεγάζεται στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», ομιλητές θα είναι ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης, ο πρέσβης της Γαλλίας Κριστόφ Σαντεπί, ο πρέσβης της Ιταλίας Εφίζιο Λουίτζι Μάρας, ο Μπερνάρ Κλεμάν, αντιπρόεδρος του ομίλου της Total για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη, ο Μαουρίτσιο Κορατέλα, εκτελεστικός αντιπρόεδρος Ερευνας και Παραγωγής του ομίλου Edison, και o Στάθης Τσοτσορός, πρόεδρος της ΕΛΠΕ. Η υπογραφή τής εν λόγω σύμβασης εκπέμπει ένα θετικό σήμα στην παγκόσμια αγορά του πετρελαίου, ενόψει των αναμενόμενων δύο διαγωνισμών για περιοχές της Νοτιοδυτικής Κρήτης και του Ιονίου, που προκάλεσαν με αιτήσεις τους η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ, Τotal, ExxonBomil και η Εnergean αντιστοίχως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή