Ο ΔΗΚΤΗΣ (12/11/17)

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κίνδυνος ανατροπής της πώλησης της Avis, τρεις μήνες μετά τον διαγωνισμό

Μια περίεργη και απροσδόκητη εξέλιξη σε μια συμφωνία που εθεωρείτο τελειωμένη θα ταράξει τα νερά το επόμενο διάστημα. Μια ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών έκανε προσφορά και πλειοδότησε στον διαγωνισμό της Τράπεζας Πειραιώς για την πώληση της ελληνικής Avis.

Η εταιρεία είχε περάσει στον έλεγχο της τράπεζας το 2007 και έχει δικαιώματα χρήσης του σήματος της Avis στην Ελλάδα ύστερα από συμφωνία με την αμερικανική Avis Budget Group. Ενώ ο διαγωνισμός της τράπεζας ολοκληρώθηκε στις αρχές Αυγούστου, κάποιος παρενέβη και έπεισε την Avis Group στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα που υποτίθεται ότι έχει να αρνηθεί τη συγκεκριμένη προσφορά και να απευθυνθεί σε άλλον ενδιαφερόμενο, πιθανότατα μάλιστα Τούρκο. Η υπόθεση δεν έχει τελειώσει και η μάχη αναμένεται σκληρή, όπως και οι συνέπειες για την τράπεζα σε περίπτωση που το deal ναυαγήσει. Σημειώνεται πως η αμερικανική εταιρεία δεν έχει μετοχές στην ελληνική Avis. Η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει το 94% και η οικογένεια του Ηρακλή Πέττα, πρώην επικεφαλής της Avis στην Ελλάδα, το υπόλοιπο 6%. Η ελληνική κοινοπραξία προσέφερε τίμημα συνολικού ύψους 320 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 83 εκατ. είναι καταβολή μετρητών και τα υπόλοιπα ανάληψη υποχρεώσεων προς πιστωτές. Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς είχε αποκτήσει την ελληνική Avis καταβάλλοντας 25,5 εκατ. σε μετρητά και αναλαμβάνοντας παράλληλα υποχρεώσεις ύψους 190 εκατ. Είναι προφανές ότι με το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, που απειλείται τώρα με ναυάγιο, θα είχε σημαντικό όφελος.

Πολύ βαρύ το κλίμα για τις τραπεζικές μετοχές

Απώλειες της τάξης του 14% σημειώνουν οι τραπεζικές μετοχές κατά τις τελευταίες 7 συνεδριάσεις και αυτό παρά τις μεγάλες απώλειες που έχουν σημειωθεί τους προηγούμενους μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι απώλειες από τα τέλη Ιουλίου –όταν ο δείκτης των τραπεζών είχε ανέλθει στις 853 μονάδες– προσεγγίζουν το 40%, με τις μετοχές των τραπεζών να βρίσκονται και πάλι πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα τιμών που πραγματοποιήθηκε η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση τον χειμώνα του 2015. Το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και ο κίνδυνος νέου… εκτροχιασμού της εκκίνησής τους, αλλά και η διάχυτη ανησυχία των αναλυτών τόσο για την επίτευξη των στόχων μείωσης των κόκκινων δανείων, όσο και το ενδεχόμενο κάλυψης του συνόλου των νέων NPEs με προβλέψεις σε μετρητά, είναι αυτά που έχουν βαρύνει το κλίμα.

Κόβουν νερό και ρεύμα

«Απίστευτες καταστάσεις» που οδηγούν σε απαξίωση τον κλάδο υγείας του Ταμείου Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας (ΤΑΥΤΕΚΩ), καταγγέλλει η συνδικαλιστική παράταξη «Ενότητα». Οπως επισημαίνουν οι συνδικαλιστές, ο κλάδος Υγείας χιλιάδων ασφαλισμένων και συνταξιούχων που προέρχονται από ΟΤΕ, τράπεζες, ΗΣΑΠ κ.λπ. βρίσκεται στο απόλυτο κενό, αφού ουσιαστικά έχει κηρύξει στάση πληρωμών. Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στο Ταμείο αναγκάζονται να καθαρίζουν οι ίδιοι τους χώρους, να ζητούν από διάφορους συλλόγους χαρτί για φωτοτυπίες ή Fax, ενώ βάσει των καταγγελιών «έχουν ειδοποιηθεί να έχουν μαζί τους δικό τους χαρτί υγείας»! Αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής απαξίωσης του Ταμείου, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, είναι η μη πληρωμή για μεγάλο χρονικό διάστημα λογαριασμών ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, με αποτέλεσμα να ειδοποιηθεί το Ταμείο για διακοπή ρεύματος και νερού…

Μέσα στην εβδομάδα η λίστα πώλησης για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ

Κλεισμένη θεωρείται από την Παρασκευή η συμφωνία με τους πιστωτές για τις μονάδες που θα διαθέσει η ΔΕΗ σε τρίτους μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Οπως μάλιστα μεταφέρουν κύκλοι του υπουργείου Ενέργειας, μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθεί και επισήμως η «λίστα» των λιγνιτικών μονάδων μαζί και με άλλες αποφάσεις που άφηναν να εννοηθεί ότι θα είναι θετικές για την ελληνική πλευρά. Με απλά λόγια δηλαδή θα ισοσκελίζουν τον αρνητικό αντίκτυπο για τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη που δεν κατάφερε να κρατήσει εκτός πωλητηρίου τον ΑΗΣ Μεγαλόπολης. Ετσι, ο ίδιος ο κ. Σταθάκης αναμένεται να ανακοινώσει τη «λίστα» που θα βγάλει προς πώληση και η οποία θα περιλαμβάνει τις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης, την εν λειτουργία μονάδα της Μελίτης (Ι) και την άδεια για την κατασκευή της δεύτερης μονάδας στη Φλώρινα (Μελίτη ΙΙ). Στο μεταξύ, στη Μεγαλόπολη άρχισαν να εκδηλώνονται ήδη οι πρώτες αντιδράσεις για την πώληση των μονάδων με προσφυγές και στο ΣτΕ.

Τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις, και συγκεκριμένα η WWF, η Greenpeace Hellas και το κοινωφελές ίδρυμα Client Earth, ζητούν από το ΣτΕ την ακύρωση της απόφασης του ΥΠΕΝ για την ανανέωση της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του ΑΗΣ Μεγαλόπολης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή