Ο ΔΗΚΤΗΣ (11/02/2018)

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρόβλημα στην έκδοση του 7ετούς ομολόγου δεν ήταν τεχνικό

Πολλή γκρίνια και ακόμη περισσότερη κριτική ασκήθηκε σε όσους «έτρεξαν» την τελευταία έκδοση του 7ετούς ομολόγου. Κριτική γιατί καθυστέρησαν να βγουν κι έπεσαν πάνω στη μεγάλη πτώση της Wall Street, λες και κάποιος μπορεί να γνωρίζει ποια μέρα θ’ ανέβουν ή θα πέσουν τα χρηματιστήρια. Κριτική γιατί η πρώτη τιμή που έδωσαν ήταν για απόδοση 3,75%, δηλαδή υψηλότερη απ’ αυτή στην οποία έκλεισε τελικά η έκδοση. Γκρίνια γιατί οι επενδυτές δεν ήταν εξαιρετικής ποιότητας, δηλαδή οι θεσμικοί ήταν σχετικά λίγοι και τα hedge funds αναλογικά πολλά. Προφανώς, αν θέλει κάποιος να κάνει τον μετά Χριστόν προφήτη θα βρει κι άλλα σημεία για να ασκήσει κριτική. Είναι σαφές πως οι συνθήκες επιδεινώθηκαν λόγω του μίνι κραχ της Δευτέρας στα χρηματιστήρια. Είναι επίσης δεδομένο πως αν η έκδοση δεν γινόταν την περασμένη Πέμπτη, θα έπρεπε να περιμένει ώς την αυριανή ημέρα, θα «κακοφόρμιζε». Επιπλέον, κανείς δεν μπορούσε να είναι βέβαιος ότι οι συνθήκες στις αγορές δεν θα επιδεινώνονταν περαιτέρω. Είναι τέλος προφανές πως οι αρμόδιοι παράγοντες εστίασαν περισσότερο στο να προσελκύσουν προσφορές, να δείξουν δηλαδή πως οι αγορές έχουν διάθεση να αγοράσουν ελληνικό ρίσκο (γι’ αυτό έδωσαν αρχικά υψηλή τιμή) κι όχι στο να πετύχουν το χαμηλότερο δυνατό κόστος δανεισμού.

Το βασικό πρόβλημα της έκδοσης ήταν άλλο: αφορούσε ελληνικό ομόλογο. Η Ελλάδα και τα ομόλογά της είναι μια ειδική κατηγορία για την οποία δεν υπάρχουν πολλοί επενδυτές πρόθυμοι να δώσουν πολλά λεφτά. Αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα στην έκδοση, δεν ήταν τεχνικό, ήταν πρόβλημα της χώρας.

Στον αστερισμό των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2017 εισέρχονται οι εισηγμένες εταιρείες. Η έναρξη γίνεται από τον ΟΤΕ την ερχόμενη Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018, για να ακολουθήσουν η Eurobank στις 12 Μαρτίου, η Aegean (15/3),

ο όμιλος Fourlis (13/3) και η ΕΧΑΕ (26/3). Στις 28 Μαρτίου 2018 πρόκειται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους οι εισηγμένοι όμιλοι του Τιτάνα και του Μυτιληναίου.

Η καταληκτική ημερομηνία για την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων θα είναι το απόγευμα της Δευτέρας 30 Απριλίου. Ουσιαστικά η τελευταία και πιο πρόσφατη ενημέρωση για τα αποτελέσματα των εισηγμένων είναι από τον περασμένο Νοέμβριο και αφορούσε τα αποτελέσματα 9μήνου 2017, και μάλιστα για τις 34 εισηγμένες που εθελοντικά είχαν ανακοινώσει αποτελέσματα. Η πλειονότητα των εισηγμένων έχει να ενημερώσει τους επενδυτές από τον περυσινό Αύγουστο για τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου 2017. Δηλαδή υπάρχει κενό ενημέρωσης οκτώ μηνών!

Ξεκινούν τα σενάρια για αντικειμενικές

Μειώσεις των αντικειμενικών αξιών στη μισή Αττική προαναγγέλλουν εκτιμητές ακινήτων που έχουν αναλάβει τον καθορισμό των νέων τιμών ζώνης. Επίσης σημειώνουν ότι σε ένα ποσοστό 15% οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές και στο υπόλοιπο 35% οι τιμές θα αυξηθούν. Το γεγονός ότι οι νέες αντικειμενικές θα παρουσιάσουν και τις τρεις τάσεις (πτωτική, ανοδική και σταθερή) δημιουργεί προβλήματα στο οικονομικό επιτελείο, καθώς δεν θέλει να επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που διαθέτουν ακίνητα στο 35% των περιοχών της Αττικής. Αυτό που εξετάζεται είναι η αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ για όσους διαθέτουν ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Οπως όλα δείχνουν, από τα τέλη Μαρτίου μέχρι και τον Μάιο, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα ξεκινήσουν τα σενάρια προκειμένου να φτάσουν στο τελικό μοντέλο που θα ικανοποιεί και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ.

Στα 30 δισ. ευρώ το «νέο» χρήμα

Σε περίπου 30 δισ. ευρώ εκτιμούν οι τράπεζες το «νέο» χρήμα, δηλαδή καταθέσεις που δεν εμπίπτουν στους κεφαλαιακούς περιορισμούς. Το ποσό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο του «νέου» χρήματος που υπήρχε στο τέλος του 2016. Ως «νέο» χρήμα δεν θεωρούνται μόνο οι νέες καταθέσεις αλλά και οι επανακαταθέσεις, δηλαδή κάθε ευρώ που καταθέτουν στις τράπεζες super markets και άλλες εμπορικές επιχειρήσεις, βενζινάδικα, πρακτορεία ΟΠΑΠ, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες κ.λπ. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η αύξηση του «νέου» χρήματος αποτυπώνει την ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες, καθώς θα μπορούσαν εύκολα να αποσυρθούν αν υπήρχε αβεβαιότητα. Πλέον το «νέο» χρήμα αντιστοιχεί στο 24% του συνόλου των ιδιωτικών καταθέσεων.

Οι καθυστερήσεις μειώνουν τις αποτιμήσεις – Το παράδειγμα της Σέλμαν

Η αποτίμηση των 26 εκατ. ευρώ για την έκταση των 400 στρεμμάτων της Σέλμαν στο Βασιλικό της Εύβοιας, η οποία θα εκπλειστηριαστεί τον επόμενο μήνα, ενδεχομένως να φαντάζει χαμηλή για όσους κάνουν λόγο για τις σημαντικές προοπτικές τουριστικής αξιοποίησης που συγκεντρώνει η εν λόγω τοποθεσία. Αλλωστε, στο παρελθόν, η αξία της έκτασης, όπου φιλοξενούνταν οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της βιομηχανίας ξυλείας και παραμένουν και σήμερα κτίσματα 121.000 τ.μ., είχε εκτιμηθεί ακόμη και σε 60 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα πάντως με φορείς της αγοράς ακινήτων, εάν υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για μελλοντική αξιοποίηση του ακινήτου κι επομένως και συμμετοχής στον πλειστηριασμό, που έχει οριστεί για τις αρχές Μαρτίου, αυτό θα εκφραστεί σε μεταγενέστερο στάδιο, προκειμένου η τιμή πρώτης προσφοράς να υποχωρήσει περαιτέρω. Ο λόγος δεν είναι μόνο καθαρά οικονομικός, αλλά αφορά και το πολύ υψηλό επενδυτικό ρίσκο που ενέχει η ανάπτυξη μεγάλων εκτάσεων στην Ελλάδα. Ο υποψήφιος επενδυτής θα πρέπει να συνεκτιμήσει στην προσφορά του, το κόστος σε χρόνο και χρήμα που συνοδεύει τη διαδικασία αδειοδότησης τέτοιων ακινήτων, όπως επίσης και τις προσφυγές που κατά κανόνα συνοδεύουν τις εγκριτικές πράξεις της διοίκησης (π.χ. μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων κ.τ.λ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή