Ο ΔΗΚΤΗΣ (02/03/18)

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωζώνη διέψευσε τον Πολ Κρούγκμαν

Ηταν ένας από τους Αμερικανούς οικονομολόγους που προεξοφλούσαν τη διάλυση της Ευρωζώνης και συνιστούσαν να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ. Με βαρύ όνομα και ένα βραβείο Νομπέλ, τα λόγια του γίνονταν σημαία απ’ όσους αμφισβητούσαν την Ευρωπαϊκή Ενωση και «πλήγωναν» τους ζαλισμένους από τη βαθιά κρίση φεντεραλιστές της Γηραιάς Ηπείρου. Ο λόγος για τον Πολ Κρούγκμαν (φωτ.), ο οποίος για ένα φεγγάρι ήταν και σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου. Πριν από λίγο καιρό είπε πως δεν βλέπει πλέον λόγο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Χθες, σε άρθρο του στους New York Times παραδέχθηκε πως η βούληση των ευρωπαϊκών πολιτικών ελίτ να υποστούν τρομακτικό οικονομικό πόνο για να παραμείνουν στην Ευρωζώνη, ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που περίμενε. Η αυτοκριτική του κ. Κρούγκμαν είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η Ευρωζώνη βγαίνει ισχυρότερη και πιο ώριμη από την κρίση. Ευτυχώς, με την Ελλάδα μέλος της.

Κανένα βλέμμα, πολλές αιχμές στο υπ. Οικονομίας

Κάθονταν δίπλα δίπλα, αλλά δεν έριχναν ούτε ένα βλέμμα ο ένας στον άλλον. Ο λόγος για τον απερχόμενο υπουργό Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου και τον υφυπουργό Οικονομίας Στ. Πιτσιόρλα. Στη συνέχεια επιβεβαίωσαν με τα λόγια τους τη φημολογούμενη αμοιβαία αντιπάθεια. Στην ομιλία του κατά την παράδοση του χαρτοφυλακίου του στον Γ. Δραγασάκη, ο κ. Παπαδημητρίου εξήρε το έργο του αναπληρωτή υπουργού κ. Αλ. Χαρίτση και ευχαρίστησε μόνον αυτόν. Παίρνοντας αμέσως μετά τον λόγο, ο κ. Πιτσιόρλας δήλωσε: «Καλωσορίζω στο υπουργείο τον κ. Δραγασάκη. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο».

Δύο στις τρεις συναλλαγές εκτελούν 10 ΑΧΕ

Η Eurobank Xρηματιστηριακή κατέλαβε την πρώτη θέση, με μερίδιο αγοράς 15,85%, τον Φεβρουάριο σε σύνολο 48 χρηματιστηριακών. Ακολούθησαν η Euroxx με μερίδιο 14,63% και η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ με μερίδιο 14,60%. Παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα το ποσοστό συγκέντρωσης των συναλλαγών στις 10 πρώτες χρηματιστηριακές με μερίδιο αγοράς 80%. Οι πέντε μεγαλύτεροι ξένοι οίκοι (Citigroup, Bank of America, Deutche Bank, Societe Generale και UBS) πραγματοποίησαν το 10,38% των συναλλαγών τον προηγούμενο μήνα.

Αναμνήσεις Δραγασάκη από την οδό Νίκης

«Δεν περίμενα ότι θα ένιωθα τόσο οικεία σε αυτόν τον χώρο ύστερα από 30 χρόνια». Με αυτή τη φράση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης υπενθύμισε ότι το 1989 είχε αναλάβει το αξίωμα του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας στην οικουμενική κυβέρνηση που είχε σχηματιστεί τότε υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα. Συγκεκριμένα, κατείχε το αξίωμα αυτό από τον Νοέμβριο του 1989 έως τον Φεβρουάριο του 1990. Σε εύθυμο τόνο, βεβαίως, σημείωσε ότι έχουν αλλάξει τα πρόσωπα των δημοσιογράφων από τότε, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Βαθιές είναι οι πληγές του ΕΦΚΑ

Οργανωτικού χαρακτήρα προβλήματα αλλά και παθογένειες ετών, παράλληλα με τις συνέπειες της δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης, δημιουργούν σκιές στην πλεονασματική λειτουργία του ΕΦΚΑ. Παρότι χθες, κατά τη συνάντηση της ηγεσίας του ενιαίου φορέα με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα, το στρατηγικό σχέδιο του υπερταμείου που δημοσιοποιήθηκε χτύπησε δυνατό καμπανάκι. Μεταξύ των εξωτερικών πληγών του συστήματος συγκαταλέγονται η γήρανση και η υπογεννητικότητα, η συρρίκνωση του πληθυσμού στις παραγωγικές ηλικίες, η περιορισμένη αναλογία ασφαλισμένων προς συνταξιούχους και η επιδείνωση στην αντιστοιχία εισφορών και καταβαλλόμενων συντάξεων. Οσο για τα εσωτερικά προβλήματα, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η έλλειψη ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, σύγχρονων υποδομών και ενοποιημένου ψηφιοποιημένου ασφαλιστικού ιστορικού αλλά και ο τεράστιος όγκος φυσικών αρχείων που διαφοροποιούνται ανά φορέα ως προς τη μορφή και τον τόπο διατήρησής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή