Ο ΔΗΚΤΗΣ (29/03/18)

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιγμα προσφορών για το 66% του ΔΕΣΦΑ

Ενάμιση μήνα μετά την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σήμερα αναμένεται να ανοίξει τις οικονομικές προσφορές και να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο τίμημα και στο αν θα υπάρξει δεύτερος γύρος βελτιωμένων προσφορών. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη διαφορά τιμήματος των δύο επιχειρηματικών σχημάτων που διεκδικούν τον ΔΕΣΦΑ. Από τη μια είναι η συμμαχία των Snam, Fluxys, Enagas και από την άλλη η συμμαχία των Renagosa, Transgaz, EBRD. Αν η απόκλιση είναι μικρότερη του 15%, οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να καταθέσουν βελτιωμένες προσφορές, ενώ αν είναι μεγαλύτερη, θα προκριθεί το σχήμα με το υψηλότερο τίμημα. Στη σημερινή συνεδρίαση είναι πολύ πιθανόν το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ να εγκρίνει και τη συμφωνία μετόχων μεταξύ Ταμείου και Paneuropean για την πώληση του 51% των ΕΛΠΕ σε στρατηγικό επενδυτή.

Αιχμές Μπακογιάννη σχετικά με τον εξωδικαστικό

Την αποτυχία του εξωδικαστικού μηχανισμού επισημαίνει σε δήλωσή της η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, βουλευτής Α΄ Αθηνών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας ότι «ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου, η διαδικασία έχει αποτύχει παταγωδώς. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, από τις 27.000 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από επιχειρήσεις και τις 7.000 από ελεύθερους επαγγελματίες, 700 μόνον κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν την αίτηση και μόλις 23 να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Πρόκειται για άλλη μια χαμένη ευκαιρία για την οικονομία», επισημαίνει η κ. Μπακογιάννη.

Πληθώρα προσφυγών για φορολογικές υποθέσεις

Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις και φορολογούμενοι προσπαθούν να βρουν το δίκιο τους, αμφισβητώντας τις αποφάσεις των ελεγκτικών μηχανισμών. Αναγκάζονται, λοιπόν, να προσφύγουν αρχικά στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και εν συνεχεία στα διοικητικά δικαστήρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το 2017 υποβλήθηκαν 10.291 ενδικοφανείς προσφυγές, όταν το 2016 είχαν κατατεθεί συνολικά 9.951 προσφυγές. Από τις προσφυγές που υποβλήθηκαν δικαιώθηκαν 2.312 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Οι εκτιμήσεις του οίκου Fitch για τη Forthnet

Μικρά περιθώρια για να υπάρξει τρίτος ενδιαφερόμενος για τη Forthnet αφήνει η Fitch Ratings, πέραν των Vodafone και Wind ή των επενδυτικών κεφαλαίων που είναι μέτοχοι στη Wind. Αναλύοντας τις εξελίξεις στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι δύσκολα ένας τρίτος ενδιαφερόμενος μπορεί να φτάσει στον απόλυτο έλεγχο της Forthnet, δηλαδή στο 50%, συν μία μετοχή. Παράλληλα εκτιμά ότι θα δυσκολευτεί να ανταγωνιστεί τους εδραιωμένους παίκτες της αγοράς, δηλαδή τον ΟΤΕ, τη Vodafone και τη Wind. Επίσης, ο οίκος εκτιμά ότι στην περίπτωση που η εταιρεία περάσει στον έλεγχο των Vodafone-Wind δεν θα εγερθούν ζητήματα ανταγωνισμού.

Αύξηση κεφαλαίου στην Praxia Bank

Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Praxia Bank, πρώην Credicom. Σύμφωνα με πληροφορίες, άνοιξε το data room, όπου οι επενδυτές εξετάζουν τα στοιχεία, και το business plan της τράπεζας. Αμέσως μετά το Πάσχα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις των επενδυτών με τη διοίκηση της τράπεζας και έως τα τέλη Απριλίου θα ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου. Στόχος της διοίκησης της Praxia, με επικεφαλής την Αναστασία Σακελλαρίου, είναι να αντληθούν από επενδυτές περίπου 200 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η πρώτη φάση ανάπτυξης της τράπεζας. Κύριος στόχος είναι η δημιουργία μιας εναλλακτικής τράπεζας, με έμφαση στην τεχνολογία και ευέλικτο σχήμα χαμηλού κόστους, η οποία θα εστιάσει στη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων δυναμικών επιχειρήσεων. Το business plan προβλέπει στα τέλη του 2022 η «νέα» Credicom να έχει χορηγήσει δάνεια ύψους 4 δισ. ευρώ, καταθέσεις αντίστοιχου ύψους και δίκτυο περίπου 40 καταστημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή