Ο ΔΗΚΤΗΣ (11/04/18)

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αξιοσέβαστο μέλος της ΕΚΤ ο Στουρνάρας»

Τη στήριξη του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, επισημαίνει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, με αφορμή την κίνηση της ΕΚΤ να ζητήσει από το Δικαστήριο της Ε.Ε. να αποφανθεί αν είναι νόμιμες οι διώξεις που υφίσταται ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας από την κυβέρνηση της χώρας του. Η WSJ υπενθυμίζει, επίσης, την περίπτωση του Σλοβένου κεντρικού τραπεζίτη που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της Λιουμπλιάνας, καθώς και την περίπτωση του κ. Στουρνάρα με την υπόθεση Novartis. Η WSJ αναφέρει ότι ο κ. Ντράγκι είναι πολύ προσεκτικός και ότι στην περίπτωση του Λετονού τραπεζίτη δεν έχει προχωρήσει σε κάποια δήλωση στήριξής του μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση. Αντίθετα, τονίζεται στο δημοσίευμα, ο κ. Ντράγκι έχει επανειλημμένα εκφραστεί υπέρ του κ. Στουρνάρα, τον οποίο χαρακτηρίζει «αξιοσέβαστο» μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Αύξηση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Με γεωμετρική άνοδο αυξάνονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων που εντάσσονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «e-auction». Μέχρι χθες είχαν ανακοινωθεί 6.104 πλειστηριασμοί από 5.308 μόλις μία εβδομάδα πριν, δηλαδή 796 νέοι πλειστηριασμοί ακινήτων. Από τα στοιχεία προκύπτει πως περίπου 100 νέοι πλειστηριασμοί εντάσσονται καθημερινά. Ο ρυθμός που καταγράφεται από τις αρχές του χρόνου καθιστά απόλυτα εφικτό τον στόχο για την αναγγελία 10.000 πλειστηριασμών εντός του 2018, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι πλειστηριασμοί θα είναι γόνιμοι.

«Ηταν δίκαιο, γίνεται πράξη!»

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης αλλά και η πρώην υπουργός Υγείας, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ακούγονται το τελευταίο διάστημα για τη θέση του διοικητή ΕΦΚΑ, που παραμένει… ορφανή σχεδόν έναν μήνα. Με το που κυκλοφόρησε η πληροφορία για το όνομα της κ. Ξενογιαννακοπούλου, ένας πρώην σύντροφός της, και πρώην υφυπουργός Εργασίας, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, έσπευσε να αναρτήσει στο Twitter το εξής: «Μετά την τοποθέτηση του κ. Κουβέλη ως υφυπουργού Καμμένου, μαθαίνω ότι αποκαθίσταται και η Μαριλίζα στη θέση του διοικητή του ΕΦΚΑ. Ηταν δίκαιο, γίνεται πράξη!».

Αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΠΕ

Εντός των ημερών αναμένεται να παραιτηθεί και τυπικά ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρ. Στεριούλης. Εν συνεχεία, το Δημόσιο θα ορίσει ένα νέο μέλος στο Δ.Σ. της εταιρείας. Με βάση τη συμφωνία μεταξύ Δημοσίου και Paneuropean, ο νυν πρόεδρος κ. Ευστ. Τσοτσορός θα αναλάβει και καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου μέχρι την ολοκλήρωση της πώλησης του 50,1% σε στρατηγικό επενδυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ενέργειας έχει ζητήσει να επισπευσθεί, ίσως και εντός του μήνα, η γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο. Βασικό θέμα θα είναι η ανανέωση της θητείας των μελών του Δ.Σ. των οποίων λήγει σύντομα.

Brexit από τη Eurostat ένα χρόνο νωρίτερα

Μπορεί ως επίσημη ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση να έχει ορισθεί η 29η Μαρτίου 2019, όμως η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε., προχώρησε από τώρα στο… Brexit. Σε χθεσινή της ανακοίνωση αναφέρει ότι, ύστερα από αίτημα χρηστών, θα προχωρεί στη δημοσίευση στατιστικών στοιχείων που θα αφορούν αθροιστικά την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς σε αυτά να συνυπολογίζει τα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα δημοσιεύει, για παράδειγμα, πίνακα με στοιχεία που αφορούν τον πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης με βάση τη σημερινή σύνθεσή της (όπου, βεβαίως, συμπεριλαμβάνεται το Ηνωμένο Βασίλειο), αλλά και χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο. Η πρακτική αυτή θα εφαρμοσθεί για τα στοιχεία σχετικά με το ΑΕΠ, την αγοραστική δύναμη, τον δείκτη τιμών καταναλωτή, τον δείκτη τιμών κατοικιών, τις άμεσες ξένες επενδύσεις, το διεθνές εμπόριο, τον πληθυσμό, την αγορά εργασίας, τη βιομηχανική παραγωγή και οικοδομική δραστηριότητα, τον τζίρο χονδρικού και λιανικού εμπορίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή