ΔΗΚΤΗΣ

Ο ΔΗΚΤΗΣ (24/04/18)

24s4tsakalwtos11

Επαφές Τσακαλώτου με επενδυτές στις ΗΠΑ

Δεν είδε μόνο την Κριστίν Λαγκάρντ και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους στις ΗΠΑ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Συναντήθηκε και με επενδυτές στη Βοστώνη και στη συνέχεια στην Ουάσιγκτον. Μεταξύ άλλων, παρακάθησε σε γεύμα-σεμινάριο της JP Morgan, όπου, ως γνωστόν, τα των επενδύσεων στην Ελλάδα έχει αναλάβει πλέον ο πρώην γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, Στέλιος Παπαδόπουλος. Πιο κλειστές συναντήσεις είχε με άλλους 2-3 οίκους. Πάντως, προς το παρόν, επενδυτές και Τσακαλώτος περιμένουν να δουν αν και τι θα συμφωνήσει το ΔΝΤ με τη Γερμανία για το ελληνικό χρέος. Και αυτό απ’ ό,τι φαίνεται θα αργήσει. Ηδη στο υπουργείο Οικονομικών έχουν χαμηλώσει τον πήχυ των προσδοκιών για το Eurogroup της Σόφιας την Παρασκευή. Περιορίζονται να πουν ότι περιμένουν «κάτι θετικό, αλλά όχι οριστικό».

Πλησιάζει το τέλος και για τα πλαστικά καλαμάκια

Μετά την κατάργηση ή μάλλον την επιβάρυνση με περιβαλλοντικό φόρο της λεπτής πλαστικής σακούλας μιας χρήσης, φαίνεται ότι πλησιάζει το τέλος και για τα πλαστικά καλαμάκια. Η Ενωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ) ανακοίνωσε ότι τα μέλη της παύουν να χρησιμοποιούν μη βιοδιασπώμενα πλαστικά καλαμάκια και αναδευτήρες ποτών στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες (εταιρικές εκδηλώσεις, διαφημίσεις ή προωθητικές ενέργειες), με σκοπό τη σταδιακή κατάργησή τους. Καλεί, επίσης, τους καταναλωτές, όταν παραγγέλνουν ποτό, να διευκρινίζουν ότι δεν θέλουν καλαμάκι.

Αισιόδοξη η Lamda για την επένδυση στο Ελληνικό

Για πρώτη φορά, ο επικεφαλής της Lamda Development, Οδ. Αθανασίου, εμφανίστηκε χθες στο συνέδριο του ΣΕΒ αισιόδοξος για την επένδυση στο Ελληνικό. Οχι μόνον επισήμανε ότι η συγκυρία είναι θετική, αλλά, όπως είπε, ίσως του χρόνου, στις παρουσιάσεις της Lamda, εκτός από τις φωτογραφίες που δείχνουν τα σημάδια εγκατάλειψης του ακινήτου να παρουσιαστούν και φωτογραφίες από τα έργα. Τα πρώτα πέντε χρόνια τα έργα θα αφορούν το παράκτιο μέτωπο, τη δημιουργία του εμπορικού κέντρου στο βόρειο τμήμα του ακινήτου και την ανάπλαση του 1/3 του πάρκου.

Αιχμές κατά ΣΕΒ άφησε ο Γιάννης Δραγασάκης

Για πολυσυλλεκτικότητα «κατηγόρησε» τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) ο κ. Γ. Δραγασάκης. «Οι προτάσεις του ΣΕΒ θυμίζουν προτάσεις ενός κόμματος που θέλει να ικανοποιήσει τους πάντες», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μιλώντας στο επενδυτικό συνέδριο του ΣΕΒ. Ο ίδιος, επίσης, έκανε λόγο για «δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας που αντιμετωπίζουν την έξοδο από τα μνημόνια όχι ως δυνατότητα για εθνική ανασυγκρότηση, αλλά ως απειλή για τα ιδιοτελή τους συμφέροντα και σχέδια», ενώ επανέλαβε ότι δεν τίθεται ζήτημα παράτασης των μνημονίων υπό οποιαδήποτε μορφή.

Οι μνηστήρες για το 9,88% της Πειραιώς σε Αττική Οδό

Υψηλές προσδοκίες για το ποσό που θα μπορέσει να αποκομίσει από την πώληση του 9,88% της Αττικής Οδού φέρεται να τρέφει η διοίκηση της Πειραιώς, αν κρίνει κανείς από όσα «ψιθυρίζονται» στους διαδρόμους των νυν (Ελλάκτωρ, J&P-Αβαξ) αλλά και των πιθανών νέων μετόχων (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ;) του πλέον κερδοφόρου οδικού άξονα. Σύμφωνα με τις σχετικές φήμες, στόχος της Πειραιώς είναι να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την αποτίμηση του 2010, όταν δηλαδή αποκτήθηκε το εν λόγω ποσοστό (ανήκε στην ΑΤΤΙΚΑΤ) από την Αγροτική Τράπεζα. Τότε, το ύψος του τιμήματος είχε διαμορφωθεί σε 113 εκατ. ευρώ! Εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς ότι το 2018, τέτοιο ποσό είναι δύσκολο να εκταμιευθεί. Ενας ακόμα λόγος είναι ότι το 2024 ολοκληρώνεται η υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης, κάτι που σημαίνει ότι η περίοδος απόσβεσης είναι χαμηλότερη. Το βέβαιο είναι ότι οι νυν μέτοχοι αποκλείεται να «ισοφαρίσουν», όπως έχουν δικαίωμα, τυχόν προσφορές σε τέτοιο επίπεδο αποτίμησης, δηλαδή περίπου 10 εκατ. ευρώ για κάθε 1% της Αττικής Οδού.