Ο ΔΗΚΤΗΣ (20/06/18)

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδήλωτη εργασία σε 1 στις 7 επιχειρήσεις

Στο 14,6% εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας το 2017, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Μάλιστα, κατά το 2017 εφαρμόστηκε το νέο επιχειρησιακό μοντέλο ελέγχου της αδήλωτης εργασίας από το ΣΕΠΕ και τον ΕΦΚΑ και συνολικά ελέγχθηκαν 36.683 επιχειρήσεις. Εξ αυτών, βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζομένους οι 5.357 (14,60%). Σε σύνολο 139.021 εργαζομένων στις επιχειρήσεις όπου διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 8.335 αδήλωτοι εργαζόμενοι (6%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία, ανήλθαν σε 88,1 εκατ. ευρώ. Οσο για τον προγραμματισμό δράσης του ΣΕΠΕ, περιλαμβάνει εντατικοποίηση ελέγχων στους κλάδους που παρουσιάζεται μεγαλύτερη παραβατικότητα και στοχευμένους ελέγχους. Ετσι, βάσει του σχεδιασμού, οι έλεγχοι θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, δίνοντας προτεραιότητα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και στην εστίαση.

Συστήθηκε το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας

Συστήθηκε με μετοχικό κεφάλαιο 5 εκατ. ευρώ και καταχωρίστηκε στο ΓΕΜΗ η εταιρεία Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας Α.Ε., που θα έχει ως σκοπό την οργάνωση και διαχείριση των ενεργειακών αγορών. Στο πρώτο 9μελές διοικητικό συμβούλιο της νέας εταιρείας μετέχουν στελέχη από τον ΛΑΓΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ και το χρηματιστήριο, καθώς και εκπρόσωπος της ΕΒRD. Διευθύνων σύμβουλος ορίστηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΛΑΓΗΕ κ. Μιχάλης Φιλίππου, ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, κ. Αθ. Σαββάκης, ανέλαβε καθήκοντα προέδρου.

Ακέφαλος ο ΕΦΚΑ πάνω από 3 μήνες

Πάνω από 3 μήνες παραμένει ακέφαλος ο ΕΦΚΑ, μετά την αποπομπή του Θ. Μπακαλέξη στις 13 Μαρτίου. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι τόσο η ηγεσία του υπ. Εργασίας όσο και … ανώτατα κυβερνητικά στελέχη δεν χτύπησαν αρκετές πόρτες, χωρίς να υπάρχει ανταπόκριση. Πολλά ονόματα έπεσαν για να καούν, ενώ υπήρξαν κι αυτά, αξιόλογων ανθρώπων, που γνωρίζουν καλά την κοινωνική ασφάλιση. Τόσο καλά, που είχαν την εξυπνάδα να αρνηθούν. Τις τελευταίες ημέρες, όμως, φαίνεται πως «κλείδωσε» η λύση εσωτερικών μετεγγραφών…

Η απάντηση της ΕΥ για τον έλεγχο στη Folli Follie

Με ανακοίνωσή της η ΕΥ εξηγεί γιατί έκρινε ότι δεν θα μπορούσε να διεξαγάγει πλήρη έλεγχο στη Folli Follie, σημειώνοντας ότι γι’ αυτό έχει ενημερώσει έγκαιρα τόσο την εταιρεία όσο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι διενήργησε τις διαδικασίες που προβλέπονται από τα διεθνή ελεγκτικά πρότυπα. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, διαμορφώθηκαν συνθήκες (μεταξύ άλλων, αναφέρονται ενδεικτικά η παραίτηση μελών Δ.Σ. και Επιτροπής Ελέγχου, η μηνυτήρια αναφορά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ.λπ.) που δεν επέτρεπαν τη διενέργεια του ελέγχου αυτού.

Μαζική φυγή funds από ευρωπαϊκές μετοχές

Η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου έχει μειωθεί σημαντικά, με τα funds να εγκαταλείπουν μαζικά τις ευρωπαϊκές μετοχές. Αυτά ήταν τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης της Morgan Stanley, στο πλαίσιο του παγκόσμιου επενδυτικού σεμιναρίου που διοργάνωσε και στο οποίο συμμετείχαν 45 θεσμικοί επενδυτές. «Η όρεξη για ρίσκο έχει περιοριστεί έντονα από το ρεκόρ που σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2017», σημειώνει η τράπεζα, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια «απότομη» στροφή των επενδυτών μακριά από την Ευρώπη και με κατεύθυνση προς τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα funds, οι αμερικανικές μετοχές αναμένεται να προσφέρουν τις καλύτερες αποδόσεις διεθνώς στους επόμενους 12 μήνες, ενώ μεγάλος είναι ο ενθουσιασμός για τα εμπορεύματα, με το 27% των επενδυτών να εκτιμά ότι θα έχουν τις καλύτερες αποδόσεις το επόμενο 12μηνο. Τέλος, η συντριπτική πλειονότητα των funds θεωρεί ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις αγορές έρχεται από την αύξηση του πληθωρισμού και τη μείωση των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή