Ο ΔΗΚΤΗΣ (09/08/18)

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόκρυψη εισοδήματος μέσω… POS

Νομικό κενό εντοπίζουν οι ειδικοί στο θέμα των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών με κάρτες σε ό,τι αφορά την υποχρέωσή τους να γνωστοποιούν στην ΑΑΔΕ τις συναλλαγές που πραγματοποιούν μέσω POS που ανήκουν σε τράπεζες ή άλλους παρόχους του εξωτερικού. Οπως εξηγούν, η υποχρέωση αυτή αφορά μόνον όσους παρόχους (τράπεζες ή ιδρύματα υπηρεσιών πληρωμών) έχουν αδειοδοτηθεί από την ΤτΕ. Αντιθέτως, οι ξένοι πάροχοι που δεν διαθέτουν άδεια στη χώρα μας και οι οποίοι μπορούν να λειτουργούν κάνοντας χρήση του λεγόμενου «ευρωπαϊκού διαβατηρίου» μπορούν να παρακάμπτουν αυτήν την υποχρέωση. Εάν οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι έμποροι με αυτούς τους παρόχους είναι πριν από το 2015, δηλαδή πριν από την επιβολή των capital controls, είναι, όπως εξηγούν, νόμιμη και η εκροή των χρημάτων που προκύπτουν από συναλλαγές με POS ξένων παρόχων σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό. Πού έγκειται η παρανομία; Στην απόκρυψη εισοδήματος.

478 εργαζόμενοι απλήρωτοι για περισσότερο από 3 μήνες

Απλήρωτες παραμένουν οι καθαρίστριες που εργάζονται στα γραφεία του ΟΑΕΔ σε όλη τη χώρα. Αιτία αυτής της κατάστασης είναι η διαμάχη μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας που έχει προσλάβει τις εργαζόμενες. Ο πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου εμφανίζεται να μην υπογράφει την εκταμίευση του σχετικού κονδυλίου αν δεν λυθεί το πρόβλημα, καθώς η εταιρεία εμφανίζεται να έχει κάνει αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου για παλαιότερη σύμβαση. Η διοίκηση του ΟΑΕΔ προσπαθεί να βρει λύση, δεδομένου ότι 478 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για πάνω από 3 μήνες…

Επιμήκυνση δανείου για το μαιευτήριο ΡΕΑ

Τροποποίηση των όρων του ανεξόφλητου υπολοίπου ομολογιακού δανείου 56 εκατ. ευρώ πέτυχε το μαιευτήριο ΡΕΑ με την Τράπεζα Πειραιώς, εξασφαλίζοντας την επιμήκυνση σε ορίζοντα 5ετίας του χρόνου αποπληρωμής. Με βάση τη συμφωνία, η δόση για το 2018 ανέρχεται στα 3,5 εκατ. ευρώ και αποτελεί ανάσα για τη μαιευτική κλινική, τα λειτουργικά κέρδη της οποίας το 2017 διαμορφώθηκαν στα 8,6 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών της κλινικής, μετά την εφαρμογή των προβλέψεων για rebate και clawback, ανήλθε το 2017 σε 31,46 εκατ. ευρώ.

Νέα «επίθεση» των funds στη μετοχή της Πειραιώς

Σε νέα αύξηση των αρνητικών (short) θέσεων στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς προχώρησε το βρετανικό fund Lansdowne Partners, μία εβδομάδα μετά την ανάλογη κίνηση που έκανε το επίσης βρετανικό fund Μarshall Wace. Πλέον, οι short θέσεις του Lansdowne επί των μετοχών της ελληνικής συστημικής τράπεζας διαμορφώνονται στο 1,96% από 1,76% που ήταν στις 24 Μαΐου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Πλέον, τα shorts των funds στην Τράπεζα Πειραιώς διαμορφώνονται στο 2,86% της κεφαλαιοποίησής της, αγγίζοντας τα 33,6 εκατ. ευρώ ή τα 12,5 εκατ. μετοχές.

Διαφημιστική καμπάνια με πολύ υψηλό ρίσκο

Σε άμεση αναδίπλωση υποχρεώθηκε να προχωρήσει η Airbnb, η οποία πριν από λίγες ημέρες λανσάρισε έναν διαγωνισμό με έπαθλο τη διανυκτέρευση (για μία βραδιά) στο Σινικό Τείχος. Η δημοφιλής πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων είχε προσκαλέσει τους ενδιαφερόμενους χρήστες να γράψουν ένα κείμενο 500 λέξεων, με θέμα την υπερπήδηση των πολιτισμικών εμποδίων. Ο νικητής θα κέρδιζε τη μοναδική εμπειρία να μείνει σε έναν κατεστραμμένο πύργο στο εμβληματικό μνημείο της UNESCO. Θα υπήρχε ένα κρεβάτι, αλλά όχι παράθυρα και οροφή. Η Airbnb ανακοίνωσε τη ματαίωση του διαγωνισμού, εν μέσω αντιδράσεων και ανησυχιών για την ασφάλεια του νικητή, αλλά και για τυχόν φθορές στο ιστορικό κτίσμα. Παράλληλα, όπως μετέδωσαν τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ο αμερικανικός κολοσσός δεν έλαβε άδεια από τις τοπικές αρχές, που ίσως να ήταν και ο βασικότερος λόγος για τη ματαίωση του εγχειρήματος…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή