Ο ΔΗΚΤΗΣ (16/10/18)

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπερπλεόνασμα με ψαλίδι σε επενδύσεις

Για σημαντικό υπερπλεόνασμα προϊδεάζει η εκτέλεση του προϋπολογισμού το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, αλλά ταυτόχρονα αποκαλύπτει ποια είναι η πηγή του: Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο θυσιάζεται για άλλη μια φορά. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2018 επετεύχθη πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,809 δισ., έναντι στόχου (του μεσοπρόθεσμου προγράμματος) 2,521 δισ. ευρώ, δηλαδή υπήρξε υπέρβαση του στόχου κατά 2,289 δισ. Το ίδιο διάστημα οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ήταν μόνο 1,672 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 2,910 δισ., άρα σημείωσαν υστέρηση 1,238 δισ. ευρώ. Υστέρηση έναντι του στόχου σημείωσαν και οι επιστροφές φόρων, με το σχετικό ποσό να διαμορφώνεται στα 507 εκατ., αφού επεστράφησαν φόροι 2,951 δισ. έναντι στόχου του Μεσοπρόθεσμου 3,458 δισ.

Μόνον η Ελλάδα κινδυνεύει από τον «ιταλικό ιό»

Επενδυτές και αξιωματούχους συνάντησε η Citigroup στο πρόσφατο ταξίδι της σε Χονγκ Κονγκ και Μπαλί, με την Ιταλία να αποτελεί βασικό θέμα των συζητήσεων. Οπως επισημαίνει, αναμένεται ευρέως ότι η ιταλική κυβέρνηση θα αλλάξει τους στόχους της για το έλλειμμα του προϋπολογισμού μόνον εάν τα spreads αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Οι επενδυτές, πάντως, υπογράμμισαν την έλλειψη μετάδοσης του «ιταλικού ιού» σε άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης, ωστόσο επεσήμαναν πως μοναδική εξαίρεση αποτελούν η Ελλάδα και τα ελληνικά ομόλογα.

Κλειστές σήμερα οι εφορίες Αττικής και Κυκλάδων

Δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι φορολογούμενοι σήμερα στις εφορίες της Αττικής και των Κυκλάδων. Με λίγα λόγια, θα είναι κλειστές. Και αυτό καθώς θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των εργαζομένων. Οπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, στις 16.10.2018 ημέρα Τρίτη και ώρα 10.00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Συλλόγου των Εργαζομένων στις ΔΟΥ των νομών Αττικής και Κυκλάδων και δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι φορολογούμενοι. Καλό θα ήταν, πάντως, να μην επισκεφθεί κάποιος την εφορία ούτε πριν από τις 10, διότι κατά πάσα πιθανότητα θα είναι κλειστή.

Τα αεροδρόμια έφεραν κέρδη στο ΤΑΙΠΕΔ

Kέρδη  έφεραν τα περιφερειακά αεροδρόμια για πρώτη φορά στο ΤΑΙΠΕΔ. Οι οικονομικές καταστάσεις που δημοσιοποίησε για τη χρήση του 2017 δείχνουν ότι το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων είχε πέρυσι για πρώτη φορά κέρδη στην ιστορία του. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε κέρδη 2,3 εκατ., έναντι ζημίας 2,1 εκατ. το 2016. Επίσης ζημίες είχε παρουσιάσει και κατά την προηγούμενη χρήση του 2015, ύψους 5,3 εκατ., όπως επίσης και στη χρήση του 2014, ύψους 2,6 εκατ. Τα περισσότερα κέρδη προήλθαν από την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων, αφού απέφεραν 6,7 εκατ. σε σύνολο εσόδων ύψους 10,6 εκατ. που είχε πέρυσι το ΤΑΙΠΕΔ.

Σπάνε τον κουμπαρά για πλεονασματικό ΕΦΚΑ

Ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη χαρακτηρίζουν την άντληση πόρων από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) προς ενίσχυση του ΕΦΚΑ από το υπουργείο Εργασίας οι αρμόδιοι τομεάρχης και αναπληρωτής τομεάρχης της Ν.Δ., Γ. Βρούτσης και Ν. Μηταράκης αντιστοίχως. Σύμφωνα με τους δύο βουλευτές, η κυβέρνηση υφαρπάζει πόρους από τις νεότερες γενιές, προκειμένου να παρουσιάσει πλεονάσματα. Αφορμή της σκληρής αυτής δήλωσης ήταν η απόφαση του Δ.Σ. του ΕΦΚΑ για επιχορήγηση του Ταμείου με 395 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ. Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θεσμοθέτησε τη δυνατότητα χρήσης του ΑΚΑΓΕ και η Ν.Δ. ήταν η πρώτη που έκανε χρήση του «κουμπαρά» το 2014. Και σημειώνει πως δεν σπάει κανέναν «κουμπαρά», αφού η επιχορήγηση του ΑΚΑΓΕ είναι νομοθετημένη και ενταγμένη στον αρχικό προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ. Δεν απαντά βέβαια στο ερώτημα γιατί λαμβάνει ο ΕΦΚΑ την επιχορήγηση από το ΑΚΑΓΕ, παρότι παρουσιάζει πλεόνασμα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή