Ο ΔΗΚΤΗΣ (18/10/18)

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα ύψη η τιμή ρεύματος στη δημοπρασία

Στην εξαιρετικά υψηλή τιμή των 54,70 ευρώ η μεγαβατώρα έκλεισε η τιμή της χθεσινής δημοπρασίας ΝΟΜΕ ύστερα από δυόμισι ώρες διαπραγματεύσεων και σπάζοντας το ρεκόρ της δημοπρασίας του Ιουλίου. Η αγορά συνδέει την άνοδο της τιμής με την προοπτική λήψης μέτρων περιορισμού των εξαγωγών στις δημοπρασίες του 2019. Στη χθεσινή δημοπρασία βγήκαν προς πώληση συνολικά 683 ΜWh/h εκ των οποίων τα 511 MWh/h που ήταν έτσι κι αλλιώς προγραμματισμένα με την ετήσια κατανομή, και 172 MWh/h που αποτελούν επιπλέον ποσότητα λόγω απόκλισης από τους στόχους στους οποίους έχει δεσμευθεί η χώρα. Στην προηγούμενη δημοπρασία του Ιουλίου η τιμή είχε κάνει ρεκόρ στα 48,8 ευρώ ανά MWh/h που τώρα ξεπεράστηκε κατά πολύ. Εκείνη ήταν μια τιμή μεγαλύτερη περίπου κατά 3,5 ευρώ από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί στο τέλος του 2017 στα 45,2 ευρώ.

Η σκιά της Folli Follie πάνω από το Χρηματιστήριο

Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα. Αυτή τη λαϊκή παροιμία έχουν πλέον στο μυαλό τους οι διοικήσεις των εταιρειών, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης «Folli Follie». Στη διάρκεια, λοιπόν, του διήμερου συνεδρίου 1ο Athex Small Cap που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, τα στελέχη σχεδόν όλων των εταιρειών που συμμετείχαν τόνιζαν –χωρίς κανείς να τα ρωτήσει– ότι έχουν συχνά συνεργασία με τους εξωτερικούς ελεγκτές και πως ενισχύουν την εταιρική διακυβέρνηση.

Ο Σταθάκης «ξήλωσε» τη διοίκηση της ΔΕΔΑ

Σε «καρατόμηση» της διοίκησης της θυγατρικής της ΔΕΠΑ, ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου), προχώρησε ο υπ. Ενέργειας κ. Σταθάκης. Τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου αναλαμβάνει η κ. Στ. Μωσσέ σε αντικατάσταση του κ. Θ. Τερζόπουλου, ο οποίος είχε τοποθετηθεί από τον πρώην επικεφαλής της ΔΕΠΑ κ. Θ. Κιτσάκο. Θέση προέδρου αναλαμβάνει ο κ. Στ. Ραπτόπουλος σε αντικατάσταση του κ. Δ. Παπασωτηρίου, ο οποίος ήταν πρόσωπο επιλογής του κ. Σταθάκη. Πηγές συνδέουν τις αντικαταστάσεις με προβλήματα δυσλειτουργίας της εταιρείας, που αποδίδονται στο έλλειμμα συνεργασίας μεταξύ των κ. Τερζόπουλου – Παπασωτηρίου.

Ο Τραμπ απειλεί ξανά την Ευρώπη

Η συμφωνία Γιούνκερ – Τραμπ για το εμπόριο απειλείται με κατάρρευση, δήλωσε χθες ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος από τις Βρυξέλλες. Η Ε.Ε. κινείται υπερβολικά αργά και ενδέχεται σύντομα να εξαντληθεί η υπομονή του Αμερικανού προέδρου, είπε ο Ρος. Είναι άγνωστο αν η απειλή Ρος εντάσσεται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με στόχο την αποκόμιση πλεονεκτήματος ή αν την εννοεί σοβαρά. Η διαπραγματευτική τακτική που ακολουθεί ο Τραμπ χαρακτηρίζεται από απειλές και πολύ συχνή αλλαγή άποψης. Ωστόσο, επιμένει σταθερά να επιτίθεται στην Ευρώπη με κάθε αφορμή.

Υπάρχουν λύσεις για τις τράπεζες…

Στις ισχυρές πιέσεις που έχουν δεχθεί οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος, αναφέρεται σε άρθρο του το Bloomberg και επισημαίνει πως υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές προκειμένου να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα. Η Αθήνα, όπως αναφέρει, πρέπει να λάβει πιο δραστικά μέτρα, στη μορφή μίας λεγόμενης προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης. Αυτό θα υποχρέωνε σε ζημίες τους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης και θα κόστιζε λεφτά στην κυβέρνηση, αλλά θα διόρθωνε τον πιο αδύναμο κρίκο στο σύστημα. Επίσης μία λύση θα ήταν η δημιουργία μιας bad bank, αλλά και αυτό θα σήμαινε απώλειες για τις τράπεζες, αφού οι πωλήσεις θα γίνονταν σε τιμή αγοράς. Οπως καταλήγει το άρθρο, είναι απαραίτητο να κοπούν οι δεσμοί με το παρελθόν – και εάν απαιτηθεί, μία «ένεση» δημοσίων κεφαλαίων και μία πιο ευέλικτη χρήση των κανόνων κρατικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μόνο τότε οι επενδυτές μπορεί να δελεαστούν να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή