Ο ΔΗΚΤΗΣ (21/10/18)

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμφωνία τραπεζών – SSM για τα κόκκινα ήταν το εύκολο κομμάτι

Οι τράπεζες και ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα επί των νέων στόχων μείωσης των κόκκινων δανείων έως το 2021. Σύμφωνα με αυτούς, το προβληματικό χαρτοφυλάκιο των δανείων των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να μειωθεί κατά 50 δισ. ευρώ περίπου έως το τέλος εκείνου του χρόνου, σε κάτω από 40 δισ. ευρώ από 88 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Η μείωση θα επιτευχθεί κατά το ήμισυ μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων. Ενα άλλο 25% της μείωσης θα γίνει μέσω ρευστοποιήσεων ενεχύρων και περιουσιακών στοιχείων των δανειοληπτών και το υπόλοιπο με αναδιαρθρώσεις. Ωστόσο, η συμφωνία επί των στόχων με τον SSM ήταν το εύκολο τμήμα της εργασίας των τραπεζών. Η επίτευξή τους είναι προφανώς το δύσκολο μέρος της άσκησης. Η μείωση των κόκκινων δανείων σε τέτοια έκταση και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να επιφέρει καίριο πλήγμα στα κεφάλαιά τους είναι η πραγματική πρόκληση. Αυτό εξάλλου είναι το σημείο στο οποίο εστιάζουν καχύποπτα οι ξένοι επενδυτές και αναλυτές. Κάποιοι υποστηρίζουν πως, δεδομένων και των συνθηκών στην αγορά, ο SSM θα έπρεπε να είναι πιο ελαστικός σε ό,τι αφορά τον χρόνο που δίνει στις τράπεζες να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους. Η απάντηση του SSM, πάντως, ήταν πως ακόμη και μετά την επίτευξη αυτών των στόχων, τα προβληματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών θα είναι περισσότερα σε σχέση με τον μέσον όρο των τραπεζών της Ευρωζώνης.

«Ποτέ δεν υπήρχαν δύο σενάρια στον προσχέδιο του προϋπολογισμού. Η μορφή του προσχεδίου από τούδε και στο εξής θα περιλαμβάνει το σενάριο βάσης (πώς διαμορφώνονται τα δημοσιονομικά μεγέθη χωρίς νέες παρεμβάσεις) και τον πίνακα των προτεινόμενων παρεμβάσεων, που περιλαμβάνει και τη μη περικοπή των συντάξεων. Δεν πρόκειται για δύο σενάρια, αλλά για τη νέα μορφή του προσχεδίου που είναι υποχρεωτική για όλα τα κράτη-μέλη». Αυτό ακριβώς απαντούσε ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης σε όποιον του έλεγε πως το προσχέδιο έχει δύο σενάρια, ένα με περικοπή συντάξεων κι ένα χωρίς. Είναι αμφίβολο αν έπεισε κανέναν, δεδομένου ότι είτε πίνακα τον πεις είτε σενάριο η ουσία είναι πως υπάρχει μια εκδοχή του προϋπολογισμού με περικοπή συντάξεων που δίνει ένα δημοσιονομικό αποτέλεσμα και μια άλλη εκδοχή, χωρίς περικοπές, που παράγει άλλο αποτέλεσμα.

Δεν έπεισε το αφήγημα τού ενός σεναρίου

Υπάρχει τουλάχιστον ένας που δεν πείστηκε από το αφήγημα Χουλιαράκη περί ενός σεναρίου κι ενός πίνακα. Δεν είναι άλλος από τον πρώην γ.γ. του ΥΠΟΙΚ, στενό συνεργάτη του και νυν συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φρ. Κουτεντάκη. Οταν, λοιπόν, ο τελευταίος είπε πως το προσχέδιο έχει δύο σενάρια, ο κ. Χουλιαράκης απάντησε πως κάνει λάθος. Επειδή ο Κουτεντάκης όμως διαβάζει σχολαστικά, του επισήμανε πως στον τίτλο του πίνακα 2.1 (σελ. 18) αναφέρεται το «Σενάριο βάσης» και στον τίτλο του πίνακα 2.8 (σελ. 37) αναφέρεται το «Σενάριο με ενσωματωμένες τις προτιθέμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις». Αρα, δύο σενάρια.

Παράταση στην παράταση για Forthnet

Αλλη μία φορά η υποβολή των προσφορών για την πώληση της Forthnet έλαβε παράταση. Η νέα ημερομηνία υποβολής των προσφορών είναι η Παρασκευή 26 Οκτωβρίου, αλλά πλέον θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρξει και νέα. Στην πράξη αυτή η «φλου» διαδικασία πώλησης της εταιρείας, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017, θα συνεχίζεται μέχρι να… συμβεί κάτι. Οι τράπεζες έχουν βρεθεί στη μέγγενη που ορίζουν από τη μια πλευρά οι πραγματικά ενδιαφερόμενοι Vodafone και Wind και από την άλλη η κυβέρνηση. Οι δύο πρώτοι αναλαμβάνουν την επιχείρηση μόνον με υπαγωγή της στο πτωχευτικό δίκαιο (άρθρο 106), ενώ η κυβέρνηση απορρίπτει τη συγκεκριμένη λύση. Προς την κατεύθυνση αυτή επισείει τη δαμόκλειο σπάθη της ΕΕΤΤ. Λύση στο αδιέξοδο θα είχε δώσει μόνον ένας τρίτος, ο οποίος όμως δεν υπάρχει. Ο Αntenna, ο τελευταίος που παρέμενε μέχρι τώρα, τελικά φαίνεται να μην έχει και αυτός δυνάμεις για μια καλή προσφορά, έστω και για τη Nova.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή