Ο ΔΗΚΤΗΣ (11/11/18)

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο οι επικρατέστεροι για τη θέση του νέου CEO της  Alpha Bank

Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής ανάδειξης υποψηφιοτήτων αυτή την εβδομάδα, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα της επιλογής νέου διευθύνοντος συμβούλου στην Alpha Bank. Η υποψηφιότητα του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Σπύρου Φιλάρετου παραμένει στο τραπέζι, αλλά με βάση τις τελευταίες εξελίξεις επικρατέστεροι στη μάχη της διεκδίκησης φέρονται να είναι ο αναπληρωτής CEO της τράπεζας Γιώργος Αρώνης και ο οικονομικός διευθυντής (CFO) Βασίλης Ψάλτης. Η επιτροπή, πρόεδρος της οποίας είναι ο Σάζαντ Σαμπάζ, αποτελείται από τρία μέλη και σύμφωνα με πληροφορίες στην προηγούμενη συνεδρίασή της, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, υπήρξε διχασμένη. Το κλίμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπήρξε βαρύ, με αποτέλεσμα να μη ληφθεί απόφαση. Η διαφωνία θα επιδιωχθεί να επιλυθεί σε νέα συνάντηση, προκειμένου να γίνει η εισήγηση προς το Δ.Σ. που θα αποφασίσει με τη σειρά του έως τα τέλη του μήνα.

Ο καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώγος Ζανιάς, ο καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Γκίκας Χαρδούβελης και ο αντιπρόεδρος του IFC (Διεθνής Οργανισμός Χρηματοδότησης) Δημήτηρης Τσιτσιράγκος είναι μεταξύ των προσώπων που ακούγονται ήδη για τη θέση του προέδρου της Eurobank ενόψει της δρομολογηθείσας αποχώρησης του κ. Νίκου Καραμούζη. Τόσο ο κ. Ζανιάς όσο και ο κ. Χαρδούβελης έχουν μακρά εμπειρία καταλαμβάνοντας σημαντικές θέσεις όχι μόνο στον τραπεζικό τομέα, αλλά και σε κυβερνητικές θέσεις ευθύνης, ενώ ο κ. Τσιτσιράγκος παρ’ ολίγον να εμπλακεί στα ελληνικά τραπεζικά πράγματα εάν δεν είχε απορρίψει τη θέση του προέδρου της ΕΤΕ.

«Δεν χαρίζεται» ο κ. Ενρία

Tην εκτίμηση ότι ο νέος επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) Αντρέα Ενρία θα είναι πιο «σκληρός» από την προκάτοχό του, καθώς θα θέλει να αποδείξει ότι, παρότι Ιταλός, «δεν χαρίζεται», υποστηρίζουν υψηλόβαθμες πηγές του εγχώριου τραπεζικού κλάδου. Ο νέος επικεφαλής του SSM ανακοινώθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, που υπερψήφισε την υποψηφιότητα του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ) για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας και ο διορισμός του θα αποφασιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο.

Τα βρίσκουν στη θάλασσα

Yψηλού επιπέδου προβληματισμός για τις ελληνοκινεζικές οικονομικές σχέσεις διατυπώθηκε στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών και του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων την περασμένη Τετάρτη. Μεταξύ άλλων, οι ομιλητές υποστήριξαν ότι το κινεζικό επενδυτικό ενδιαφέρον δεν στρέφεται πάντα σε τομείς που ενδιαφέρουν την Ελλάδα, διατύπωσαν ερωτήματα για τα οφέλη που αποκομίζονται, αλλά και επισήμαναν την αδυναμία της Ελλάδας να αξιοποιήσει την κινεζική επέλαση στην Ευρώπη. Εκεί που φαίνεται όμως ότι η συνεργασία προχωρεί δυναμικά είναι στη ναυτιλία. Οι παραγγελίες ελληνικών πλοίων σε κινεζικά ναυπηγεία, αλλά και η διακίνηση του κινεζικού εμπορίου από ελληνόκτητα πλοία, κινούνται σε υψηλά επίπεδα και η σχέση προβλέπεται να συνεχιστεί έτσι για αρκετά χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή