Ο ΔΗΚΤΗΣ (30/11/18)

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι στρεβλώσεις, η κρίση και τα μνημόνια

«Η οδύσσεια της ελληνικής οικονομίας» είναι ο τίτλος του βιβλίου των γνωστών επιστημόνων της κοινωνικής ασφάλισης Σάββα Ρομπόλη και Βασίλη Μπέτση. Δύο χρόνια μετά την πρώτη τους οδύσσεια, αυτή του ασφαλιστικού, ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και ο υποψήφιος διδάκτορας – αναλογιστής διερευνούν το περιεχόμενο του παραγωγικού και κοινωνικού ελλείμματος της ελληνικής οικονομίας. Αναζητούν βέβαια, παράλληλα, και τα βαθύτερα αίτια των κρίσεων, των χρεοκοπιών και των μνημονίων αλλά και των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεών τους, τόσο κατά την περίοδο των δανειακών συμβάσεων όσο και μακροπρόθεσμα, έως το 2060. Παράλληλα, στις επιδιώξεις του βιβλίου εντάσσεται η διερεύνηση των εσωτερικών αντιφάσεων, στρεβλώσεων και παθογενειών της οικονομίας, σε συνδυασμό με τους εξωγενείς παράγοντες οι οποίοι επιδρούν αρνητικά στη διαδικασία ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων.

Δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν πλέον

Μπορεί μέχρι πριν από λίγους μήνες, τα βέλη να έπεφταν βροχή, ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει περιθώριο ακόμα και για μελλοντικές συνεργασίες. Ο λόγος για τον νέο «ισχυρό άνδρα» της Intrakat και πρώην της «Ακτωρ» Δ. Κούτρα, ο οποίος αποχώρησε μετά την ανάληψη της διοίκησης του ομίλου Ελλάκτωρ από τους αδελφούς Καλλιτσάντση. Εν τέλει, οι δύο εισηγμένοι όμιλοι φαίνεται πως δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, καθώς προχώρησαν σε συνεργασία και κοινή κάθοδο στον διαγωνισμό για το νέο σύστημα ηλεκτρονικών διοδίων, μαζί με τις Intrasoft και Autostrade. Η αξία της σύμβασης υπολογίζεται σε 400 εκατ.

Μονόδρομος τα επαγγελματικά ταμεία

Νομοτελειακή ανάγκη και μονόδρομο στην αναζήτηση μιας αποτελεσματικής και βιώσιμης λύσης στο ασφυκτικό πρόβλημα της συνταξιοδοτικής αναπλήρωσης χαρακτήρισε την ταχεία ανάπτυξη του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης στη χώρα μας ο πρόεδρος της νεοσύστατης Ενωσης Επαγγελματικών Ταμείων (ΕΛΕΤΕΑ) δρ Χρήστος Νούνης. Προκειται για ένα θεσμό που, ενώ έχει νομοθετηθεί από το 2002, αφορά μόλις 18 Ταμεία, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 1,4 δισ. ευρώ, όταν διεθνώς, τα συνολικά κεφάλαια ξεπερνούν τα 43 τρισ. δολάρια το 2017.

Η ανάπτυξη έρχεται από την περιφέρεια…

Νέες επενδύσεις και μάλιστα με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός της προανήγγειλε ο επικεφαλής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Σε συνάντηση που είχε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αλ. Δανιηλίδης με θεσμικούς και παραγωγικούς εταίρους από τον νομό Αχαΐας και τη Δυτική Ελλάδα ανέφερε ότι την τριετία 2019-2021 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 11 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιό της στην Πάτρα. Οι επενδύσεις αυτές θα έρθουν ως συμπλήρωμα των 24 εκατ. ευρώ που έχουν επενδυθεί τα προηγούμενα χρόνια στην ίδια παραγωγική μονάδα. Η ανάπτυξη έρχεται από την περιφέρεια και από τη μεταποίηση…

Τα τρία «κλειδιά» για την αναβάθμιση

Η άρση των capital controls, η πρόσβαση στις αγορές και η δημοσιονομική εξυγίανση αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την αξιολόγηση της Ελλάδας το 2019, όπως επισημαίνει ο ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings. Παράλληλα, όπως αναφέρει, οι εκλογές του επόμενου έτους αναμένεται να προσφέρουν περισσότερη σαφήνεια για τις προοπτικές της χώρας, καθώς η έμφαση των ελληνικών αρχών στη συνεχιζόμενη δημοσιονομική εξυγίανση στο πλαίσιο της συνεργασίας με τους Ευρωπαίους εταίρους είναι κρίσιμη. Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης αποτελεί πιστωτικά σημαντικό παράγοντα, όπως τονίζεται, ενώ η πλήρης κατάργηση των capital controls θα οδηγήσει τον οίκο σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, στο «ΒΒ-». Ολοι οι παραπάνω παράγοντες είναι κρίσιμοι για τη χώρα μετά την απώλεια της επιλεξιμότητας των τίτλων του ελληνικού Δημοσίου για τις πράξεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, καταλήγει η Scope.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή