ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένες ανησυχίες για την πορεία της Ευρωζώνης

ayximenes-anisychies-gia-tin-poreia-tis-eyrozonis-2289233

Σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) αποφάσισε στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την Πέμπτη τη λήξη του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) στο τέλος Δεκεμβρίου. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι σημείωσε ότι η εσωτερική ζήτηση συνεχίζει να στηρίζει την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα επωφελούμενη από την αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος και επανέλαβε τις προσδοκίες της τράπεζας για σταδιακή σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο 2,0%. Εντούτοις, παραδέχθηκε ότι τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία για την Ευρωζώνη έχουν αποδειχθεί ασθενέστερα των προσδοκιών και, παρόλο που οι κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης συνεχίζουν να εκτιμώνται ως ισορροπημένοι, η ισορροπία αυτών των κινδύνων αρχίζει να γίνεται πιο εύθραυστη κυρίως λόγω εξωτερικών παραγόντων.

Οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό για το 2019 αναθεωρήθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα (1,7% και 1,6% αντίστοιχα από 1,8% και 1,7%, προηγουμένως). Τα επιτόκια παρέμειναν αμετάβλητα, με τον κ. Ντράγκι να επαναλαμβάνει τις προσδοκίες της τράπεζας για διατήρησή τους στα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019, υποδηλώνοντας για ακόμα μία φορά την πρόθεση της ΕΚΤ για στήριξη της οικονομίας και μετά το τέλος του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες για το πρόγραμμα επανεπενδύσεων των πληρωμών κεφαλαίου από την ωρίμανση των τίτλων που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού, το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020. Το γενικότερα πιο ήπιο ύφος του κ. Ντράγκι για την πορεία της οικονομίας, σε σύγκριση με αυτό που είχε υιοθετήσει στην προηγούμενη συνεδρίαση, επηρέασε αρνητικά το ευρώ έναντι του δολαρίου, ιδιαίτερα ενόψει της επόμενης συνεδρίασης της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) την επόμενη εβδομάδα όπου αναμένεται νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β.

Η ισοτιμία ευρώ/δολ. βρέθηκε σε χαμηλό περίπου δύο εβδομάδων την Παρασκευή στην αγορά της Ευρώπης υποχωρώντας στο 1,1288, περίπου 1,0% χαμηλότερα σε εβδομαδιαία βάση. Οι αυξημένες ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) του τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών, είχαν επίσης αρνητική επίδραση στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, ο σύνθετος δείκτης σημείωσε απρόσμενη νέα πτώση τον Δεκέμβριο, υποχωρώντας στις 51,3 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών έναντι εκτιμήσεων για μικρή βελτίωση στις 52,8 μονάδες από 52,7 τον προηγούμενο μήνα.

*Τομέας οικονομικής ανάλυσης & έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Εurobank.