Στήριξη οικονομίας, χωρίς συμβιβασμούς με οποιονδήποτε ξένο παράγοντα, υποσχέθηκε ο Σι

Στήριξη οικονομίας, χωρίς συμβιβασμούς με οποιονδήποτε ξένο παράγοντα, υποσχέθηκε ο Σι

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταρρυθμίσεις αλλά και στήριξη της κρατικής οικονομίας χωρίς συμβιβασμούς ή υπακοή σε οποιονδήποτε ξένο παράγοντα υποσχέθηκε χθες ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Δεν αναφέρθηκε, πάντως, σε νέα μέτρα και δεν άφησε μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας σε όσους προσβλέπουν σε ουσιαστικές υποχωρήσεις της Κίνας στο πλαίσιο της ανακωχής του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον.

«Κανείς δεν είναι σε θέση να υπαγορεύσει στον κινεζικό λαό τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει», τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος ενώπιον της πολιτικής, στρατιωτικής και επιχειρηματικής ηγεσίας της Κίνας επ’ ευκαιρία της 40ής επετείου από την ιστορική απόφαση του άλλοτε προέδρου Ντενγκ Ξιαοπίνγκ να ανοίξει την κινεζική οικονομία. Η ραγδαία βιομηχανική και οικονομική ανάπτυξη που επέφερε η απόφαση αυτή του άλλοτε ηγέτη της Κίνας ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η δεύτερη οικονομία στον κόσμο. Ανάμεσά τους, η εκτεταμένη μόλυνση του περιβάλλοντος, η υπερχρέωση αλλά και η ταχύτατη διεύρυνση της μεσαίας τάξης με τις μεγάλες απαιτήσεις της για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και γενικώς για υπηρεσίες με ποιότητα.

Οικονομικοί αναλυτές επισήμαναν πως ο κ. Σι δεν ανέφερε καμία αλλαγή πολιτικής που θα μπορούσε να καθησυχάσει τους επενδυτές ως προς την πρόσβαση των ξένων επιχειρήσεων στην κινεζική αγορά αλλά ούτε και σε ό,τι αφορά την επιβράδυνση της οικονομίας.

Επιβεβαίωσε, αντιθέτως, ότι στόχος της Κίνας είναι η «ενδογενής καινοτομία στις σημαντικότερες τεχνολογίες». Διέψευσε εν ολίγοις όσους έσπευσαν να πιστέψουν πως το Πεκίνο πρόκειται να περιορίσει το φιλόδοξο σχέδιό του «Made in China 2025», που θέτει στόχο την ανάδειξη της Κίνας σε παγκόσμια ηγετική δύναμη στους σημαντικότερους τομείς των σύγχρονων τεχνολογιών. Οπως τονίζουν αναλυτές, η επιβεβαίωση αυτή κάθε άλλο παρά εμπνέει προσδοκίες για σημαντικές παραχωρήσεις του Πεκίνου που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν πάγια αιτήματα της Ουάσιγκτον και να γεφυρώσουν ουσιαστικά το χάσμα στρατηγικής και συμφερόντων ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Μιλώντας, άλλωστε, στο Bloomberg ο Τρέι Μακάρβερ, συνιδρυτής της εταιρείας ερευνών Trivium China, τόνισε πως το 2018 υπήρξε πολύ δύσκολη χρονιά για τον Σι Τζινπίνγκ και το «ερώτημα τώρα είναι πώς θα αντιδράσει το σύστημα σε όλες τις φούσκες που έχουν δημιουργηθεί: θα προσαρμοστεί ή θα ανοίξει ρωγμές υπονομεύοντας το σχέδιο και το γόητρο του κ. Σι;». Η γενικόλογη ομιλία του Κινέζου προέδρου δεν ενθουσίασε τους επενδυτές και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης CSI300 του χρηματιστηρίου της Σαγκάης σημείωσε απώλειες 1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή