Fed και Ιταλία έφεραν κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Fed και Ιταλία έφεραν κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν χθες όλες οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς επικράτησε η προσδοκία πως η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα διαμηνύσει ότι στο εγγύς μέλλον θα τηρήσει ήπια νομισματική πολιτική. Την αισιοδοξία ενέτεινε παράλληλα η συμφωνία ανάμεσα στη Ρώμη και τις Βρυξέλλες. Σημείωσαν, έτσι, άνοδο 2% οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών, συμπαρασύροντας όπως και το χρηματιστήριο του Μιλάνου που έκλεισε με κέρδη 1,59%. Μικρότερα κέρδη κατέγραψαν οι αγορές του Παρισιού, με τον δείκτη CAC 40 να κλείνει με άνοδο 0,49% και της Φρανκφούρτης με τον δείκτη Xetra DAX να κλείνει με άνοδο 0,24%. Ανοδικά κινήθηκε, επίσης, και το εκτός Ευρωζώνης χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον δείκτη FTSE 100 να κλείνει με κέρδη 0,96%. Εκτός από τις ευχάριστες ειδήσεις, πάντως, υπήρξαν χθες και δυσοίωνες εξελίξεις για τον τραπεζικό κλάδο της Ευρωζώνη, που στο σύνολό του έχει χάσει περίπου το 1/3 της χρηματιστηριακής του αξίας στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Η μετοχή της γαλλικής τράπεζας Natixis σημείωσε πτώση 4%, καθώς ανακοίνωσε ζημίες ύψους 260 εκατ. ευρώ και προβλέψεις για τα παράγωγα στην Ασία. Ομοίως οι αυστριακές τράπεζες Erste Bank και Raiffeisen Bank σημείωσαν πτώση 8,8% και 5,4%, αντιστοίχως, καθώς αναλυτές είχαν προβλέψει μείωση των εσόδων τους.

Σημαντικά κέρδη σημείωσε, επίσης, ο κλάδος των φαρμακοβιομηχανιών, με την GlaxoSmithKline να καταγράφει άνοδο 5,7%. Είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι προχωρεί σε κοινοπραξία με τη μονάδα υγείας της Pfizer. Μετά τη χθεσινή απόφαση της Fed (βλέπε σελ. 32) αντιστράφηκε η πορεία των βασικών δεικτών της Wall Street.

Ο Dow Jones υποχωρούσε λίγο πριν από το κλείσιμο κατά 1,03%, ενώ πριν ανακοινωθεί η απόφαση ενισχυόταν κατά 0,88%. Ο δείκτης S&P 500 υποχωρούσε κατά 0,32%, ενώ προηγουμένως ενισχυόταν κατά 0,84% και ο δείκτης Nasdaq επίσης έπεφτε κατά 0,89%.

Πτωτική πορεία είχαν χθες οι αποδόσεις των ομολόγων της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, ενώ ο δείκτης ισοτιμίας του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων σημείωσε υποχώρηση 0,49%. Το ευρώ σημείωνε το βράδυ άνοδο 0,57% στο 1,1426 δολάριο. Ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι τιμές του πετρελαίου, παραμένοντας, πάντως, σε χαμηλά επίπεδα, με το αργό στα 47,57 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 57,54 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή