Η ξηρασία επιτάχυνε την επιστροφή της αργεντίνικης οικονομίας στην ύφεση

Η ξηρασία επιτάχυνε την επιστροφή της αργεντίνικης οικονομίας στην ύφεση

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαιώνοντας δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ, η Αργεντινή ανακοίνωσε χθες ότι η οικονομία της διολίσθησε σε ύφεση, με το ΑΕΠ της να έχει μειωθεί επί δύο συναπτά τρίμηνα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, η χειμαζόμενη οικονομία της Λατινικής Αμερικής συρρικνώθηκε κατά 3,5% το τρίτο τρίμηνο του έτους. Είχε προηγηθεί παράλληλα μείωση του ΑΕΠ της κατά 4,0% το δεύτερο τρίμηνο. Σε ό,τι αφορά το σύνολο του έτους από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, το ΑΕΠ της Αργεντινής έχει μειωθεί κατά 1,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Τα στατιστικά στοιχεία αποτυπώνουν την εικόνα της βαθύτατης κρίσης στην οποία βυθίστηκε φέτος η οικονομία της χώρας ακολουθώντας την τύχη που σε μεγάλο βαθμό είχαν πολλές αναδυόμενες οικονομίες. Εν ολίγοις, εξανεμίστηκε η εμπιστοσύνη των επενδυτών και το νόμισμά της έχασε το 50% της αξίας του έναντι του δολαρίου.

Σήμερα ο πληθωρισμός στη χώρα υπερβαίνει το 30%. Στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει αυτήν την περιδίνηση στην οποία έχει εισέλθει η οικονομία της χώρας, ο φιλελεύθερος πρόεδρος, Μαουρίσιο Μάκρι, αναγκάστηκε την άνοιξη να προσφύγει στην αρωγή του ΔΝΤ.

Στη συνείδηση της κοινής γνώμης η προσφυγή στο ΔΝΤ είναι συνώνυμο αποτυχίας του κ. Μάκρι, που εξελέγη στα τέλη του 2015 υποσχόμενος να μετατρέψει την Αργεντινή σε «κανονική χώρα». Αποτελεί, όμως, παράλληλα «κόκκινο πανί», καθώς η κοινή γνώμη της χώρας επιρρίπτει στο ΔΝΤ την ευθύνη για την πτώχευση της χώρας την περίοδο 2001-2002. Ο Μαουρίσιο Μάκρι έχει συμφωνήσει με το Ταμείο δάνειο ύψους 56 δισ. δολαρίων, που για μία ακόμη φορά συνοδεύεται από όρους σκληρής λιτότητας.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η οικονομία της Αργεντινής πρόκειται να συρρικνωθεί κατά 2,6% φέτος και κατά ακόμη 1,6% το επόμενο έτος. Παράλληλα, όμως, ο πρόεδρος Μάκρι έχει αναγκαστεί να ανακαλέσει ένα μέτρο κεντρικό στην πολιτική του. Πρόκειται για τους φόρους στις εξαγωγές τους οποίους είχε καταργήσει και τους επανέφερε για να αντλήσει έσοδα. Οι τομείς της οικονομίας που έχουν πληγεί περισσότερο είναι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, που σημείωσαν πτώση δραστηριότητας κατά 8,9% και της αλιείας με πτώση της παραγωγής κατά 7,3%. Η μεταποίηση επίσης μειώθηκε κατά 6,6% και μόνον ο τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σημείωσε ανάπτυξη 5,1%. Τις εγγενείς παθογένειες της αργεντίνικης οικονομίας επέτειναν περαιτέρω φέτος οι κακές καιρικές συνθήκες, με τις άκαιρες βροχοπτώσεις και τις περιόδους ξηρασίας που έπληξαν την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, τις εξαγωγές τους και τα έσοδα της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή