Φόροι σε τράπεζες, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες στη Ρουμανία

Φόροι σε τράπεζες, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες στη Ρουμανία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικά αντέδρασαν οι επενδυτές στα σχέδια της ρουμανικής κυβέρνησης να επιβάλει νέους φόρους στον τραπεζικό, στον ενεργειακό και στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο από τις αρχές του επόμενου έτους προκειμένου να μην αυξηθεί περαιτέρω το δημοσιονομικό έλλειμμα. Το χρηματιστήριο στο Βουκουρέστι εμφάνισε απώλειες 12%, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 2009, ύστερα από την ανακοίνωση συνολικών φορολογικών μέτρων 2,14 δισ. ευρώ ή 10 δισ. λέι από το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών. Οι αποδόσεις των 10ετών ρουμανικών ομολόγων σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο στο διάστημα της τελευταίας τριετίας, φθάνοντας το 5%, λόγω της ανησυχίας των επενδυτών για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Ευγένιος Τεοντορονίσι παρουσίασε χθες πακέτο «δραστικών μέτρων» για την ενίσχυση των δημόσιων εσόδων, χαρακτηρίζοντας τον νέο φόρο στις τράπεζες «φόρο στην απληστία» που εκτιμάται πως θα αποφέρει 3,6 δισ. λέι στο δημόσιο. Διευκρίνισε πως ο φόρος θα επιβάλλεται εάν και όταν τα διατραπεζικά επιτόκια ξεπεράσουν το 1,5%, και έτσι οι πολίτες θα προστατεύονται από την αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Σημειωτέον ότι ο ρουμανικός τραπεζικός κλάδος κυριαρχείται από ομίλους της Δυτικής Ευρώπης, όπως είναι οι Erste Group, Societe Generale και UniCredit. «Οι τράπεζες προσφέρουν επιτόκιο 2% στις αποταμιεύσεις, αλλά επιβάλλουν κόστος εξυπηρέτησης 8% στα δάνεια», είπε ο υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο μιας μακράς ομιλίας. Στα σχέδια του κ. Τεοντορονίσι για το 2019 περιλαμβάνονται, επίσης, η επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου για μια τριετία και η αναβίωση μιας αμφισβητούμενης πρωτοβουλίας για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Από τότε που το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στη Ρουμανία, τον Δεκέμβριο του 2016, έχει προχωρήσει σε μεγάλες αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Πέρυσι πέρασε διατάξεις για αυξήσεις στους μισθούς του δημοσίου πάνω από 10 φορές. Αν και το δημόσιο χρέος της χώρας παραμένει χαμηλό στο 35% του ΑΕΠ, έχει διπλασιαστεί την τελευταία 10ετία. Το περασμένο έτος, το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Ρουμανίας διαμορφώθηκε στο 2,9% από το 0,8% προ διετίας.

«Το μέγεθος των μέτρων αυτών και η χρονική στιγμή που τα ανήγγειλε η κυβέρνηση –λίγες ημέρες πριν από το νέο έτος– θα έχουν καταστροφική επίδραση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, στον κλάδο ενέργειας, στους παροχείς υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και στις αγορές τηλεπικοινωνιών», δήλωσε ο οικονομολόγος της Erste Group Ευγένιος Σίνκα. Η σύνδεση ενός τραπεζικού φόρου με τη διατραπεζική αγορά, ενδεχομένως, «να περιορίσει τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας στη χάραξη νομισματικής πολιτικής», προσέθεσε ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή