Πωλείται έως 3 εκατ. το τελευταίο χαρτονόμισμα 1.000 δολαρίων του 1891

Πωλείται έως 3 εκατ. το τελευταίο χαρτονόμισμα 1.000 δολαρίων του 1891

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τελευταίο χαρτονόμισμα χιλίων δολαρίων, τυπωμένο το 1891, που δεν εκτίθεται σε μουσείο, πρόκειται να πωληθεί για πρώτη φορά σε δημόσιο πλειστηριασμό σε τιμή έως και 3 εκατ. δολάρια, όπως εκτιμά ο οίκος Stacks Bowers. Η πρώτη καταχωρισμένη τιμή πώλησης ενός χαρτονομίσματος χιλίων δολαρίων είναι 25.000 δολάρια το 1985, 150.000 δολάρια το 1992, ενώ μόλις λίγα χρόνια πριν, το 2013, πωλήθηκε έναντι 2,6 εκατ. δολαρίων. Ολες οι πωλήσεις μέχρι σήμερα έχουν γίνει ιδιωτικά. Το μοναδικής αξίας χαρτονόμισμα ονομάζεται Μάρσι προς τιμήν του Αμερικανού Γουίλιαμ Μάρσι, γερουσιαστή, υπουργoύ Πολέμου και κυβερνήτη της Νέας Υόρκης.

Εύλογη απορία είναι για ποιον λόγο ανέβηκε κατακόρυφα η τιμή του σπανιότατου χαρτονομίσματος από μερικές χιλιάδες δολάρια σε δύο με τρία εκατομμύρια σε μόλις 15 με 20 χρόνια. Ο Πίτερ Τρέγκλια, διευθυντικό στέλεχος του οίκου Stack Bowers, ο οποίος θα διεξαγάγει τον πλειστηριασμό, εξήγησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg πως η διαδικασία αξιολόγησης είναι αρκετά απλή. Ο Τρέγκλια σχολίασε ότι εκτιμούν την αξία του αντικειμένου συγκρίνοντας την τιμή που πέτυχαν σε δημοπρασία άλλα σπάνια νομίσματα και χαρτονομίσματα, τα οποία δεν αλλάζουν χέρια συχνά. Για παράδειγμα, ένα αμερικανικό μονόλεπτο (penny) του 1791 πωλήθηκε το 2015 έναντι 2,9 εκατ. δολαρίων και ένα αμερικανικό πεντάλεπτο (nickel) του 1913 πλειστηριάστηκε φέτος για περίπου 4,5 εκατ. δολάρια. Δεδομένων αυτών των πωλήσεων, η αξιολόγηση του Μάρσι μεταξύ δύο και τριών εκατ. δολαρίων δεν είναι καθόλου παράλογη.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είχε τυπώσει το 1891 περίπου 1.500 χαρτονομίσματα Μάρσι, δηλαδή χαρτονομίσματα των 1.000 δολαρίων. Ορισμένα από αυτά βρίσκονται στο ίδρυμα Smithsonian, μουσείο στην Ουάσιγκτον, ενώ τα περισσότερα είναι πλέον σχεδόν απίθανο να ανευρεθούν. «Ολη την ώρα ανακαλύπτονται διάφορα πράγματα, όχι όμως τέτοιας εμβέλειας», σχολίασε ο Τρέγκλια αναγνωρίζοντας τη μοναδικότητα του χαρτονομίσματος. Ενα ακόμη αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του Μάρσι είναι πως εξακολουθεί να είναι και σήμερα έγκυρο χαρτονόμισμα, το οποίο είναι υποχρεωμένη να δεχθεί οποιαδήποτε τράπεζα. Θα μπορούσε κάποιος δηλαδή να το δώσει στην τράπεζα και να λάβει χίλια δολάρια. Ο Τζόελ Ρ. Αντερσον, πωλητής του χαρτονομίσματος Μάρσι, είναι επιφανής συλλέκτης νομισμάτων και χαρτονομισμάτων, ο οποίος αποφάσισε να ρευστοποιήσει τη συλλογή του. Εως τώρα έχει πωλήσει αντικείμενα της συλλογής του μέσω του οίκου Stacks Bowers με αντίτιμο περίπου 26 εκατομμύρια δολάρια. Ο πρώτος δημόσιος πλειστηριασμός του Μάρσι θα διεξαχθεί μεταξύ 28 Φεβρουαρίου και 3 Μαρτίου στη Βαλτιμόρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή