ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενισχύεται η απειλή του ευρωσκεπτικισμού

enischyetai-i-apeili-toy-eyroskeptikismoy-2292063

Το 2019 οι «αντάρτες» της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πολιορκήσουν τις Βρυξέλλες. Ψηφοφόροι ανά την Ευρωπαϊκή Ενωση θα προσέλθουν τον Μάιο στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν τα επόμενα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, υποβόσκει κλίμα κατά των ελίτ και απογοήτευση για τους κανόνες που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, και αυτά τα στοιχεία αναμένεται να δώσουν περισσότερες ψήφους στα εθνικιστικά κόμματα. Ευρωσκεπτικιστές θα μπορούσαν ακόμη και να διεισδύσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι επικείμενες ευρωεκλογές φαίνεται πως θα αναδειχτούν στις σημαντικότερες από το 1979, οπότε είχε θεσπιστεί η απευθείας εκλογή των ευρωβουλευτών.

Αρχικά το Ευρωκοινοβούλιο είχε συμβουλευτικό ρόλο, σήμερα όμως πρέπει να εγκρίνει, μαζί με τα κράτη-μέλη, την ευρωπαϊκή νομοθεσία ώστε αυτή να ισχύσει. Το Ε.Κ. μπορεί επίσης να απορρίψει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γεγονός που του δίνει μεγάλη εξουσία κατά την επιλογή του διαδόχου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Παραδοσιακά, στο Ε.Κ. κυριαρχούν φιλοευρωπαϊκές ομάδες όπως το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) και η κεντροαριστερή Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D). Αν και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα όπως το Γαλλικό Εθνικό Μέτωπο (FNF) και το βρετανικό Κόμμα της Ανεξαρτησίας (UKIP) έχουν εκλέξει εδώ και χρόνια ευρωβουλευτές, ήταν σε μεγάλο βαθμό διασπασμένα και χωρίς πολιτική ισχύ. Πράγμα που θα μπορούσε να αλλάξει το 2019. Ακροδεξιά κόμματα, περιλαμβανομένων του γερμανικού Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και των Σουηδών Δημοκρατών, έχουν εκμεταλλευτεί το αίσθημα κατά της μετανάστευσης και έχουν καταγράψει εκλογικά κέρδη στις εθνικές εκλογές.

Στην Ιταλία, ο κυβερνητικός συνασπισμός που αποτελείται από τα κόμματα της Λέγκας και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων λαμβάνει συνδυαστικά στις δημοσκοπήσεις το 60% παρά την ανοιχτή σύγκρουσή του με τις Βρυξέλλες σχετικά με τον ιταλικό προϋπολογισμό. Παλιά και νέα αντιευρωπαϊκά κόμματα θα μπορούσαν να καταλάβουν συνολικά γύρω στο 25% των εδρών στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με ανάλυση των εθνικών δημοσκοπήσεων από την ομάδα του Breakingviews.

Προσθέστε το ουγγρικό κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν και ορισμένα αριστερά ριζοσπαστικά κόμματα και οι ευρωσκεπτικιστές ευρωβουλευτές θα μπορούσαν να ελέγξουν κοντά στο ένα τρίτο των εδρών που απαιτείται ώστε να σχηματιστεί μειοψηφία που να μπορεί να απορρίψει σχέδια νόμου. Αντιευρωπαϊκές φωνές θα μπορούσε επίσης να ακουστούν και στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία καταθέτει νομοθετικές προτάσεις.

Κάθε κράτος-μέλος στέλνει έναν εκπρόσωπο, με τα χαρτοφυλάκια να μοιράζονται στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων. Ιταλία, Πολωνία και Ουγγαρία, για παράδειγμα, ενδέχεται να στείλουν επιτρόπους που να απηχούν την εθνικιστική προσέγγιση της κυβέρνησης. Ωστόσο, ενδέχεται οι αντάρτες να δυσκολευτούν να συστήσουν κοινό μέτωπο. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εθνικιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα είναι χωρισμένα σε τρεις ομάδες. Συχνά διαφωνούν σε ζητήματα όπως ο περιορισμός της μετανάστευσης ή οι δημοσιονομικοί κανόνες. Το ίδιο ισχύει και για την Κομισιόν, η οποία τείνει να λαμβάνει αποφάσεις συλλογικά ή με πλειοψηφία. Δύο ή τρεις διαφορετικές φωνές δεν θα μπορέσουν να αλλάξουν σημαντικά την πορεία της Επιτροπής, αν και θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν νομοθετικές προτάσεις.