Με πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν κατάφεραν χθες να διατηρήσουν το θετικό κλίμα που είχαν την προηγούμενη Παρασκευή, όταν είχαν καταγράψει τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη (2,1%) από τον Ιούνιο του 2016. Αρχικά είχε επικρατήσει αισιοδοξία χάρη στην επανέναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου για το εμπόριο, ωστόσο σταδιακά επικράτησαν πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις εξαιτίας της ανησυχίας για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και της αναστολής λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις ΗΠΑ. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ολοκλήρωσε τελικά τη συνεδρίαση με πτώση 0,15%, στοιχείο που δείχνει πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση σε πολλά χρηματιστήρια και ότι το τελευταίο διάστημα οι επενδυτές εκμεταλλεύονται κάθε σημαντική άνοδο ώστε απλώς να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,39% καθώς πλησιάζει (15 Ιανουαρίου) η ημερομηνία που η Βουλή των Κοινοτήτων θα ψηφίσει αν αποδέχεται ή όχι τη συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με την Ε.Ε. Η ενίσχυση του ευρώ κατά 0,72% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1475 έπληξε τις μετοχές εταιρειών που έχουν μεγάλο μερίδιο εσόδων σε άλλο νόμισμα πλην του ευρώ. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε και αυτός με πτώση 0,18% (η γερμανική οικονομία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη και στην επιβράδυνση της Κίνας και της Βρετανίας). Κόκκινο και για τον δείκτη CAC 40 στο χρηματιστήριο των Παρισίων, ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κατέγραψε χθες ο δείκτης FTSE MIB στο χρηματιστήριο του Μιλάνου κλείνοντας με άνοδο 0,65%. Αντιθέτως, στη Wall Street οι επενδυτές εξακολουθούσαν μέχρι χθες βράδυ να είναι πιο αισιόδοξοι από τους Ευρωπαίους σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας.

Ο δείκτης εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones ενισχυόταν χθες βράδυ κατά 1,05%. Ακόμη καλύτερη πορεία είχε ο πολύ ευρύτερος και άρα πιο ενδεικτικός δείκτης S&P 500, o οποίος εμφάνιζε κέρδη 1,33%, ενώ ο δείκτης εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κατέγραφε την καλύτερη επίδοση με άνοδο 1,7%. Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν χθες για έκτη συναπτή συνεδρίαση, με το πετρέλαιο Brent να εμφανίζει κέρδη 1,93% στα 58,16 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό (WTI) να ενισχύεται κατά 2,54% στα 49,16 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή