ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δασμοί πλήττουν τις αμερικανικές βιομηχανίες

Οι δασμοί πλήττουν τις αμερικανικές βιομηχανίες

Η αμερικανική και η κινεζική αντιπροσωπεία ξεκινούν νέο γύρο εμπορικών συνομιλιών υπό εντεινόμενες πιέσεις για ανακωχή. Στις ΗΠΑ όσες βιομηχανίες αγοράζουν χάλυβα και αλουμίνιο αγωνίζονται να διαχειριστούν το πρόσθετο κόστος. Ορισμένες χάνουν μέρος της πελατείας τους που προτιμά τους φθηνότερους ανταγωνιστές τους.

Εταιρείες που εισάγουν ηλεκτρονικά και ανταλλακτικά προσπαθούν να παραμείνουν κερδοφόρες, ενώ εξετάζουν τις εναλλακτικές τους, όπως τη μεταφορά μονάδων στο εξωτερικό. Ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσιάζει τον εμπορικό πόλεμο ως αναπόφευκτη αντιπαράθεση με την οποία θα επανορθώσει την εκμετάλλευση που επί δεκαετίες υπέστησαν οι ΗΠΑ. Παρουσίασε τους δασμούς ως μέσον πίεσης για να εξαναγκάσει τις πολυεθνικές να παράγουν στις ΗΠΑ και όχι σε Κίνα, Μεξικό ή άλλη χώρα με χαμηλό κόστος παραγωγής. Αλλά οι δασμοί απειλούν τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Στο δυτικό Μίσιγκαν, ο κ. Τραμπ έχει βρει απήχηση. Η πόλη Χόλαντ, που έχει 33.000 κατοίκους, ευημερούσε επί πολλά χρόνια, καθώς αποτελούσε κέντρο παραγωγής επίπλων γραφείου και ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Οι βιομηχανίες της όμως επλήγησαν από τις φθηνότερες εισαγωγές κινεζικών ειδών. Υποσχόμενος, έτσι, να τηρήσει σκληρή γραμμή προς την Κίνα, διασφάλισε το 62% των ψήφων στην περιοχή. Οι δασμοί έχουν αυξήσει το κόστος των ανταλλακτικών που αγοράζουν πολλές βιομηχανίες της περιοχής, αλλά πολλοί εξακολουθούν να τον εγκωμιάζουν επειδή τήρησε τις υποσχέσεις του. «Μολονότι πλήττομαι, ελπίζω να έχουμε τα κότσια να τηρήσουμε τη θέση μας», σχολιάζει ο Τομ Σλάιτ, επικεφαλής βιομηχανίας που κατασκευάζει έπιπλα ξενοδοχείου σε τρεις μονάδες παραγωγής στη Χόλαντ. Ο ίδιος μεγάλωσε δουλεύοντας σε εργοστάσιο επίπλων που είχε ιδρύσει ο παππούς του πριν από έναν αιώνα και το οποίο έκλεισε το 2005 εξαιτίας των εισαγωγών από την Κίνα.

Οι δασμοί έχουν αυξήσει το κόστος της παραγωγής του κατά 10% και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον ανταγωνισμό. Προσφάτως έχασε μια μεγάλη δουλειά για το ξενοδοχείο Grand Rapids που την κέρδισε ανταγωνιστική κινεζική εταιρεία προσφέροντας λιγότερο από τη μισή τιμή. Εξακολουθεί, πάντως, να θεωρεί ευεργετικό τον εμπορικό πόλεμο. Πολλοί άλλοι, όμως, παραπονιούνται για τη ζημία που υφίστανται. Ο Λάρι Κουίκερ, για παράδειγμα, ψήφισε τον Τραμπ και συμμερίζεται την άποψη ότι χρειάζεται γενναία αντίδραση στις εμπορικές πρακτικές της Κίνας. Είναι πρόεδρος της Agritek, που παράγει μεταλλικά είδη, και εκτιμά ότι η πολιτική των δασμών δεν είχε μελετηθεί επαρκώς.

Οι δασμοί στον χάλυβα υποτίθεται ότι θα προστάτευαν τους Αμερικανούς βιομηχάνους χάλυβα από τον ανταγωνισμό της Κίνας. Σύμφωνα, όμως, με τον Κουίκερ, οι βιομήχανοι έσπευσαν να εκμεταλλευθούν τους δασμούς εις βάρος επιχειρήσεων σαν τη δική του, καθώς αύξησαν τις τιμές του χάλυβα κατά 25%.