Μικρή άνοδος και νευρικότητα στις αγορές

Μικρή άνοδος και νευρικότητα στις αγορές

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμό φαίνεται να προκάλεσε χθες στις αγορές Ευρώπης, Αμερικής και Κίνας η λήξη του νέου γύρου εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Ολα δείχνουν πως δεν οδήγησε σε απτά αποτελέσματα. Το Πεκίνο δήλωσε πως οι συνομιλίες τριών ημερών με την αμερικανική αντιπροσωπεία έθεσαν τα «θεμέλια» για την επίλυση των διμερών διαφορών και ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για «τρομερή επιτυχία με την Κίνα». Κανείς εκ των δύο, όμως, δεν ήταν αρκετά πειστικός για τα χρηματιστήρια. Οπως χαρακτηριστικά συμβούλευσε πελάτες του ο Τζόσουα Μαχόνι, αναλυτής της IG, οι ισχυρισμοί του Αμερικανού προέδρου πρέπει να αντιμετωπίζονται «με κάποια επιφυλακτικότητα».

Ετσι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν τα περισσότερα με μικρά κέρδη, ενώ για μεγάλο μέρος της χθεσινής συνεδρίασης κινούνταν πτωτικά. Ανάλογα ασταθείς ήταν οι κινήσεις και της Wall Street, ενώ το χρηματιστήριο της Σαγκάης έκλεισε με απώλειες 0,36%. Το κλίμα επιβάρυνε, άλλωστε, η σχεδόν παράλληλη δημοσιοποίηση των πρακτικών από τις συνεδριάσεις που είχαν τον Δεκέμβριο οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ, ΕΚΤ και Fed, καθώς κατέδειξαν ανησυχία των στελεχών τους για τις προοπτικές ανάπτυξης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,2%, έχοντας διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης με αρνητικό πρόσημο. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου κινήθηκε επί ώρες πτωτικά, αλλά έκλεισε με κέρδη 0,52%, όπως, άλλωστε, και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης, που έκλεισε με περιορισμένα κέρδη 0,26%. Οι δείκτης FTSE MIB και IBEX 35 του Μιλάνου και της Μαδρίτης έκλεισαν με κέρδη 0,63% και 0,38% αντιστοίχως.

Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε χθες το χρηματιστήριο του Παρισιού, με τον δείκτη CAC 40 να κλείνει με μικρές απώλειες 0,17%. Αργά το βράδυ, άλλωστε, κινούνταν ανοδικά οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones να σημειώνει άνοδο 0,13% και τον S&P’s 500 επίσης άνοδο 0,11.

Οι τιμές του πετρελαίου, που είχαν κινηθεί ανοδικά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, υποχωρούσαν το βράδυ, με το αργό ΗΠΑ να κυμαίνεται στα 52,22 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας υποχώρηση 0,27%, και το Brent στα 61,33 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 0,18%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή