Στα χαμηλά 3 ετών η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη

Στα χαμηλά 3 ετών η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμη ένδειξη επιβράδυνσης κατεγράφη στην Ευρωζώνη εντείνοντας την ανησυχία για την πορεία της οικονομίας της. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων σχεδόν τριών ετών, που σημείωσε τον Νοέμβριο η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη. Αναζωπυρώνεται, έτσι, ο προβληματισμός για το κατά πόσον μπορεί η οικονομία της να ανακτήσει την κεκτημένη ταχύτητα μετά την πρόσφατη επιβράδυνση.

Συγκεκριμένα, η πτώση τον Νοέμβριο έφτασε το 1,7% υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών. Οπως, πάντως, επισημαίνουν οικονομολόγοι, η εξέλιξη αποτελεί τη συνισταμένη ενός συνδυασμού από ετερόκλητους παράγοντες, άλλοι εκ των οποίων είναι παροδικοί όπως η ξηρασία και άλλοι διαρθρωτικής φύσης όπως η μείωση της παγκόσμιας ζήτησης.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η παραγωγή στον τομέα των κεφαλαιουχικών αγαθών, που υποχώρησε κατά 2,3%. Η παραγωγή ήταν, ωστόσο, μειωμένη σε όλους τους κλάδους προϊόντων. Σε ό,τι αφορά την κατανομή μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, τη μεγαλύτερη πτώση της παραγωγής κατέγραψε η Ιρλανδία.

Η ιδιαίτερη σημασία των τελευταίων αυτών στοιχείων σχετίζεται με τη χρονική συγκυρία. Τα στοιχεία δίνονται στη δημοσιότητα σχεδόν αμέσως μετά τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Πρόκειται για το πρόγραμμα που επιστράτευσε η ΕΚΤ στη διάρκεια της κρίσης και το οποίο διήρκεσε σχεδόν τέσσερα χρόνια. Τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε τον τερματισμό του.

Ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος της ΕΚΤ, έχει από την περασμένη εβδομάδα τονίσει πως η Τράπεζα οφείλει να περιμένει μέχρι την άνοιξη προτού προχωρήσει σε άλλες κινήσεις.

Οπως τόνισε, ο λόγος που θα πρέπει να επιδείξει σύνεση είναι η αποδυνάμωση της οικονομίας και το εύθραυστο διεθνές περιβάλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή