ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δασμοί έως 80% στα κινεζικά ηλεκτρικά ποδήλατα από Ε.Ε.

dasmoi-eos-80-sta-kinezika-ilektrika-podilata-apo-e-e-2294919

Από σήμερα επιβάλλονται δασμοί στα κινεζικά ηλεκτρικά ποδήλατα που εισάγονται στην Ε.Ε., ώστε να προστατευθούν οι Ευρωπαίοι παραγωγοί. Επιδιώκοντας τον μετριασμό των εισαγωγών φθηνών προϊόντων, η Κομισιόν είχε προτείνει την επιβολή δασμών, η οποία εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 από τα κράτη-μέλη. Οι δασμοί στα ηλεκτρικά ποδήλατα θα κυμανθούν μεταξύ 18,8% και 79,3%.

Παρότι οι Ευρωπαίοι αρχικά υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τα κινεζικά ηλεκτρικά ποδήλατα, πλέον τα αντιμετωπίζουν ως απειλή στις πωλήσεις των ευρωπαϊκών εταιρειών του ίδιου κλάδου. Στη ζυγαριά της Ε.Ε., τα κινεζικά ποδήλατα, παρότι προσφέρουν μια οικολογική εναλλακτική λύση στον τρόπο μετακίνησης, προκαλούν «υλικές ζημίες» στην ευρωπαϊκή αγορά, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σχετική έκθεση της Κομισιόν. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως οι εξαγωγές των κινεζικών ηλεκτρικών ποδηλάτων τριπλασιάστηκαν από το 2014 έως τον Σεπτέμβριο του 2017. Το μερίδιο των κινεζικών εταιρειών, που τα κατασκευάζουν, ανήλθε σε 35% της αγοράς, ενώ η μέση τιμή τους κατέγραψε πτώση 11%.

Ενδεικτικά, η μέση τιμή ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου από Ευρωπαίο κατασκευαστή αγγίζει τις 5.200 δολάρια, ενώ τα αντίστοιχα κινεζικά κοστίζουν κατά μέσον όρο 343 δολάρια, σύμφωνα με τη South China Morning Post. Εξάλλου, οι Κινέζοι παραγωγοί αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες, διότι η παραγωγή αλουμινίου στην Κίνα είναι επιδοτούμενη από το Πεκίνο, καθώς και εξαιτίας των φοροαπαλλαγών, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν. Οι δασμοί αυτοί ακολουθούν μια γενικότερη κατεύθυνση της Ε.Ε., που έχει επιβάλει μια σειρά μέτρων στα φθηνά κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στην Ε.Ε. Μεταξύ των κατασκευαστών ποδηλάτων στους οποίους θα επιβληθούν δασμοί βρίσκεται και ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως, η Taiwan’s Giant. Η τελευταία θα πληρώνει από σήμερα δασμούς ύψους 24,8% στα ηλεκτρικά ποδήλατα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση Κατασκευαστών Ποδηλάτων (EBMA), που εκπροσωπεί περίπου το ένα τέταρτο των Eυρωπαίων κατασκευαστών, εγκρίνει την απόφαση της Ε.Ε. Υποστηρίζει πως η επιβολή δασμών προστατεύει 800 μικρομεσαίες εταιρείες. Αντιθέτως, η LEVA, ευρωπαϊκή ένωση ηλεκτρικών οχημάτων, ενίσταται στην απόφαση, προβάλλοντας πως αποτελεί πολιτική προστατευτισμού και πως η επιβολή δασμών είναι παράλογη.