ΔΝΤ: Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω Ευρωζώνης

ΔΝΤ: Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω Ευρωζώνης

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε χθες προς τα κάτω την πρόβλεψη για την παγκόσμια οικονομία, εξαιτίας κυρίως της μεγάλης επιβράδυνσης στη Γερμανία και στην Ευρωζώνη. Πρόκειται για τη δεύτερη αρνητική αναθεώρηση στην οποία προχωράει το ΔΝΤ μέσα σε μόλις τρεις μήνες, την οποία οι οικονομολόγοι του οργανισμού αποδίδουν στον περιορισμό της ζήτησης στην Ευρώπη, αλλά και στην πρόσφατη αναταραχή στα παγκόσμια χρηματιστήρια. Πλέον, το ΔΝΤ προβλέπει πως ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα διαμορφωθεί το 2019 μόλις στο 3,5%, ρυθμός που αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη θα είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών ετών και χαμηλότερος από την ανάπτυξη του 2018. Μόλις τον Οκτώβριο, το ΔΝΤ είχε προβλέψει ανάπτυξη 3,7% για το 2019.

Κατά το ΔΝΤ, δύο βασικές απειλές που απειλούν την παγκόσμια οικονομία είναι η μεγαλύτερη από το αναμενόμενο επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και η πιθανότητα η Βρετανία να εγκαταλείψει στις 29 Μαρτίου την Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία για τη μελλοντική εμπορική σχέση των δύο πλευρών. Μεταξύ των μεγάλων ανεπτυγμένων οικονομιών, η μεγαλύτερη αρνητική αναθεώρηση αφορούσε τη γερμανική οικονομία, η οποία θα αναπτυχθεί το 2019 μόλις κατά 1,3% (και κατά 1,6% το 2020), σύμφωνα με το ΔΝΤ. Το 2018 η γερμανική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% και το 2017 με ρυθμό 2,5%, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ. Πολύ σημαντική είναι και η αρνητική αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ιταλική οικονομία, η οποία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 0,6% το 2019 και 0,9% το 2020. Το 2018 η ιταλική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 1%, σύμφωνα με το ΔΝΤ και με ρυθμό 1,6% το 2017. Για τη Γαλλία, η αρνητική αναθεώρηση είναι μικρή, ωστόσο η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 1,5% το 2019 και 1,6% το 2020.

Το 2017 είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 2,3% και το 2018 με ρυθμό 1,5%. Μπορεί το Ταμείο να μην αναθεώρησε προς το χειρότερο την πρόβλεψη για την αμερικανική οικονομία, ωστόσο προβλέπει πως αυτή θα επιβραδυνθεί από το 2,9% το 2018, στο 2,5% το 2019 και στο 1,8% το 2020, καθώς θα υποχωρεί η επίδραση της μείωσης της φορολογίας επιχειρήσεων που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση Τραμπ στα τέλη του 2017. Για την κινεζική οικονομία το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 6,2% για το 2019 και για το 2020, από 6,6% που θεωρεί πως σημειώθηκε το 2018. Λίγες ώρες προτού δημοσιεύσει το ΔΝΤ τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία, η κινεζική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είχε αναπτυχθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2018 με ετήσιο ρυθμό 6,4%, όπως αναμενόταν, ενώ το τρίτο τρίμηνο του 2018 είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 6,5%. Συνεπώς, ολόκληρο το 2018 η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,6% (από 6,8% το 2017), επίδοση που είναι η χαμηλότερη από το μακρινό 1990. Η επιβράδυνση αποδίδεται στην υποχώρηση της εσωτερικής ζήτησης αλλά και στην επίπτωση των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές από την Κίνα. Επίσης, αποδίδεται στη μείωση των επενδύσεων καθώς η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει το χρέος, αλλά και στον περιορισμό της ζήτησης για κινεζικές εξαγωγές εξαιτίας της επιβράδυνσης της ζήτησης παγκοσμίως.

Παρά την επιβράδυνση, η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ, αρνήθηκε πως επίκειται ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, ωστόσο παραδέχτηκε πως «έχει αυξηθεί σίγουρα ο κίνδυνος για οξύτερη επιβράδυνση της παγκόσμιας» και κάλεσε κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο «σοβαρής επιβράδυνσης».

Πιέσεις ΗΠΑ στην Κίνα

Δεδομένου ότι το ΔΝΤ συγκαταλέγει ενδεχόμενη κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας μεταξύ των σημαντικότερων απειλών για την παγκόσμια οικονομία, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters, οι ΗΠΑ πιέζουν την Κίνα να αποδεχθεί τη δημιουργία μηχανισμού που θα επιτρέπει την παρακολούθηση των εμπορικών μεταρρυθμίσεων που θα κληθεί να εφαρμόσει η Κίνα στο πλαίσιο μελλοντικής συμφωνίας. Μάλιστα, η Ουάσιγκτον παρουσιάζει τη συγκεκριμένη απαίτηση ως προϋπόθεση για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα και πιέζει ώστε να έχει το δικαίωμα να επιβάλλει επιπλέον δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα στην περίπτωση που παραβιάσει το Πεκίνο τους όρους της συμφωνίας. «Η απειλή των δασμών δεν εξαλείφεται, ακόμη και αν υπάρχει συμφωνία», εξήγησε στο Reuters μία από τις τρεις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο. Οι Κινέζοι διαπραγματευτές δεν ενθουσιάστηκαν με την αμερικανική ιδέα περί εποπτείας των εμπορικών μεταρρυθμίσεων, πρόσθεσε η πηγή, ωστόσο η πρόταση «δεν εκτροχίασε τις διαπραγματεύσεις». Την αμερικανική αξίωση επιβεβαίωσε μιλώντας στο Reuters και κινεζική πηγή, λέγοντας πως οι ΗΠΑ θέλουν «περιοδικές αξιολογήσεις» χωρίς να είναι σαφές πόσο συχνά. «Μοιάζει με εξευτελισμό», προσέθεσε η πηγή. «Ομως ίσως οι δύο πλευρές καταφέρουν να βρουν έναν τρόπο να τηρηθούν τα προσχήματα». Ο Τραμπ έχει απειλήσει με επιβολή νέων δασμών αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 2 Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή