Αντίποινα από Ε.Ε. αν οι ΗΠΑ επιβάλουν νέους δασμούς

Αντίποινα από Ε.Ε. αν οι ΗΠΑ επιβάλουν νέους δασμούς

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κίνδυνος αιφνίδιας κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού διαφαίνεται από χθες μετά την προειδοποίηση της Κομισιόν ότι η Ε.Ε. θα προβεί σε αντίποινα αν ο Αμερικανός πρόεδρος επιβάλει δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Η προειδοποίηση έγινε διά στόματος του Ζαν Λικ Ντεμαρτί, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίου της Κομισιόν, που τόνισε ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 20 δισ. δολαρίων ως αντίποινα. Μιλώντας σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Ντεμαρτί τόνισε πως η Ε.Ε. «πρέπει να παραμείνει ήρεμη», καθώς θα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια «αμερικανική κυβέρνηση που αρέσκεται να απειλεί με δασμούς ακόμη και τους στενούς συμμάχους της και να παραβιάζει το υφιστάμενο καθεστώς επιδιώκοντας τους στόχους της».

Είχε προηγηθεί πριν από έξι μήνες συμφωνία ανάμεσα στον Τραμπ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που απομάκρυνε προσωρινά τον κίνδυνο της επιβολής δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Σε ό,τι αφορά τους δασμούς που επέβαλε πέρυσι ο Τραμπ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, η Ε.Ε. έχει προβεί σε αντίποινα επιβάλλοντας δασμούς σε εμβληματικά αμερικανικά προϊόντα όπως οι μοτοσικλέτες Harley-Davidson, τα τζιν Levi Strauss και το ουίσκι μπέρμπον. Στην περίπτωση, όμως, που η Ουάσιγκτον επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, το πρόβλημα θα είναι εξαιρετικά σοβαρό καθώς οι εξαγωγές αυτοκινήτων της Ε.Ε. στις ΗΠΑ είναι περίπου δεκαπλάσιες από τις εξαγωγές της σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Στο μεταξύ, η Κίνα προσπαθεί να υποβαθμίσει συμφωνία για το ηλεκτρονικό εμπόριο που ετοιμάζονται να συνάψουν οι ΗΠΑ με άλλες χώρες. Οι σχετικές συνομιλίες για την αγορά συνολικής αξίας 25 τρισ. δολ. αναμένεται να αρχίσουν αύριο στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Στόχος τους θα είναι να καθοριστούν οι νέοι παγκόσμιοι κανόνες για το σύγχρονο εμπόριο, η μείωση των διασυνοριακών περιορισμών στο ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς και η μείωση του κόστους. Η κινεζική αντιπροσωπεία στο Νταβός δήλωνε χθες πως δεν έχει ακόμη αποφασίσει κατά πόσον θα συμμετάσχει στις συνομιλίες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παρατηρητών κινδυνεύει να αποκλειστεί από οποιαδήποτε συμφωνία προκύψει. Από αμερικανικής πλευράς, άλλωστε, ο Τραμπ επιμένει πως όσο και αν ενδιαφέρεται να συνάψει συμφωνία με την Κίνα, δεν σκοπεύει να αμβλύνει τη θέση του απέναντι στο Πεκίνο. Θα απαιτήσει αντιθέτως να προχωρήσει το Πεκίνο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει επανειλημμένως ζητήσει και αφορούν την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Αυτό είναι το πλέον ακανθώδες θέμα για την Ουάσιγκτον και όχι το εμπορικό έλλειμμα από τις διμερείς συναλλαγές με την Κίνα. Οπως τονίζουν πηγές της Ουάσιγκτον, οι προτάσεις της Κίνας να αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή