Οδεύει προς… συνταξιοδότηση ο μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον

Οδεύει προς… συνταξιοδότηση ο μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζον Πόλσον, ιδρυτής της επενδυτικής Paulson & Co. και μέτοχος των ελληνικών τραπεζών Πειραιώς και Alpha Bank, είναι πιθανόν να διακόψει τη λειτουργία του fund που διαθέτει και να επικεντρωθεί στη διαχείριση της προσωπικής περιουσίας του, επιστρέφοντας στους επενδυτές όσα κεφάλαια έχουν μείνει στο χαρτοφυλάκιό του fund.

Η είδηση εντυπωσιάζει, καθώς πριν από μία δεκαετία ο Πόλσον περιλαμβανόταν στους κορυφαίους στον τομέα των επενδυτικών κεφαλαίων και άντλησε δισεκατομμύρια δολάρια στοιχηματίζοντας στην κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς στέγης και σε σειρά από σύνθετα παράγωγα. Εδώ και αρκετά χρόνια, όμως, και ύστερα από κάποιες άστοχες επενδυτικές επιλογές έχουν μειωθεί σημαντικά οι αποδόσεις του fund. Οι χαμηλές αποδόσεις αποθάρρυναν τους επενδυτές του και οδήγησαν σε ραγδαία μείωση των κεφαλαίων στο χαρτοφυλάκιο του fund.

Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, τα τελευταία χρόνια η επενδυτική εταιρεία του έχει αντιμετωπίσει προβλήματα και ο Πόλσον έχει αναγκαστεί να περιορίσει δραστικά τον αριθμό των διαχειριστών κεφαλαίων που εργάζονταν για αυτόν. Ανάμεσα στις άστοχες επενδυτικές επιλογές του Πόλσον τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγονται οι αγορές μετοχών των φαρμακευτικών Allergan και Valeant, οι αγορές τραπεζικών μετοχών και χρυσού, αλλά και τα στοιχήματά του εναντίον των ομολόγων του γερμανικού δημοσίου. Τα περιουσιακά στοιχεία στο χαρτοφυλάκιο της Paulson & Co. είχαν εκτιναχθεί στα ύψη το 2011, φθάνοντας στα 36 δισ. δολάρια. Εκτοτε, όμως, βρίσκονται σε σταθερά πτωτική πορεία και στα τέλη του 2016 είχαν ήδη περιοριστεί στα 16 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας, σήμερα το διάσημο fund διαχειρίζεται μόλις 8,7 δισ. δολάρια.

Ετσι, ο 63χρονος διαχειριστής κεφαλαίων, που ειδικεύεται στη διαμεσολάβηση σε συμφωνίες συγχωνεύσεων, εξετάζει την προοπτική να μετατρέψει την Paulson & Co. σε μικρή οικογενειακή επενδυτική επιχείρηση «τα επόμενα ένα – δυο χρόνια». Οπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, συχνά οι διαχειριστές κεφαλαίων μετατρέπουν ένα fund σε οικογενειακή επιχείρηση και επιστρέφουν στους επενδυτές τα κεφάλαιά τους, προκειμένου να επικεντρωθούν στη διαχείριση μόνον των δικών τους περιουσιακών στοιχείων. Οι διαχειριστές κεφαλαίων επιλέγουν συχνά αυτήν την αλλαγή εν είδει συνταξιοδότησης. Σε συνέντευξή του, ο Πόλσον τόνισε πως οι περισσότεροι διαχειριστές κεφαλαίων, όταν τα κεφάλαιά τους περιοριστούν, σκέπτονται αν θέλουν να δημιουργήσουν μεγαλύτερη επιχείρηση «ή να κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη και να στραφούν σε μια οικογενειακή επιχείρηση».

Παρέθεσε, μάλιστα, ως παραδείγματα τις περιπτώσεις του Τζορτζ Σόρος και του Στάνλεϊ Ντρακενμίλερ, που μετέτρεψαν τις επενδυτικές τους εταιρείες σε οικογενειακές. Κάτι ανάλογο έκανε, άλλωστε, προσφάτως και ο Λέον Κούπερμαν της Omega Advisors. Σημειωτέον ότι ο Πόλσον έχει παράλληλα απασχολήσει τα ΜΜΕ και με επιλογές του πέραν των επενδύσεων. Προ μηνών, δήλωσε πως σκέπτεται να εγκατασταθεί στον φορολογικό παράδεισο του Πουέρτο Ρίκο όταν τα παιδιά του πάνε στο πανεπιστήμιο, έχει ταχθεί υπέρ της ιδιωτικοποίησης των στεγαστικών κολοσσών Fannie Mae και Freddie Mac, ενώ έχει στηρίξει τον πρόεδρο Τραμπ. Εξακολουθεί, άλλωστε, να τον στηρίζει, χάρη στις αποφάσεις του Αμερικανού προέδρου να μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων, να περιορίσει «τις περιττές ρυθμίσεις», αλλά και να πατάξει την παράνομη μετανάστευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή