ΕΚΤ: Αυξήθηκαν οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

ΕΚΤ: Αυξήθηκαν οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν άλλαξε την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη στη χθεσινή συνεδρίαση, αλλά όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου συμφώνησαν ομόφωνα πως έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, όπως διαβεβαίωσε ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι είπε πως «η βραχυπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης στην Ευρωζώνη είναι πιθανότατα πιο αδύναμη απ’ ό,τι αναμένονταν». Τόνισε δε πως βασικός ανασταλτικός παράγων είναι η επιμονή της αβεβαιότητας σε ορισμένα ζητήματα –από το Brexit μέχρι τον προστατευτισμό στο παγκόσμιο εμπόριο– για τα οποία όμως αναζητούνται λύσεις. Κατέληξε, όμως, ότι «το διοικητικό συμβούλιο θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσει εάν αυτοί οι παράγοντες έχουν επηρεάσει την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη και θα συζητήσουμε ξανά τον Μάρτιο, όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας και τις νέες προβλέψεις για ανάπτυξη». Παρ’ όλα αυτά, ο κεντρικός τραπεζίτης στην Ευρωζώνη εξέφρασε την πεποίθηση πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχίσουν να ενισχύονται μεσοπρόθεσμα εξαιτίας της ισχυρής αγοράς εργασίας και της αύξησης των μισθών.

Τα σχόλια του κ. Ντράγκι οδήγησαν το ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί περίπου από τα μέσα Δεκεμβρίου. Παράλληλα, οι προσδοκίες των αγορών για ένα νέο γύρο φθηνών δανείων (LTROs) οδήγησαν στο ναδίρ 12μήνου τις αποδόσεις των 10ετών γαλλικών ομολόγων και στο χαμηλό εξαμήνου τις αποδόσεις των διετών ιταλικών ομολόγων. «Θεωρούμε πως η ΕΚΤ μπορεί να αλλάξει λίγο τη στάση της όταν τονίζει πως έχουν ενισχυθεί οι κίνδυνοι στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης έναντι προβλέψεών της», σχολίασε ο Βούτερ Στούκενμπουμ, επικεφαλής του τομέα επενδυτικής στρατηγικής για την Ευρώπη στη Northern Trust Asset Management, στο πρακτορείο Reuters.

Λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία που έδειξαν πως εμμένει η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη που είχε καταγραφεί το γ΄ τρίμηνο του 2018. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Markit, η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη κινήθηκε με τους βραδύτερους ρυθμούς της τελευταίας πενταετίας κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Οπότε φαίνεται πως η Ευρωζώνη δεν θα ανακάμψει με ευκολία ύστερα από την υποχώρηση της ανάπτυξης στο χαμηλό τετραετίας που είχε ανακοινωθεί το γ΄ τρίμηνο του 2018. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω τις ετήσιες προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη – κατά 0,3%, στο 1,6% για το 2019. Οικονομολόγοι και αναλυτές των αγορών έχουν ήδη αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τις οικονομικές επιδόσεις της Ευρωζώνης μέσα στο 2019, σχολιάζουν οι Financial Times. «Οι κλάδοι της μεταποίησης και των υπηρεσιών κινδυνεύουν να μείνουν στάσιμοι, γεγονός που καταδεικνύει τη γενικευμένη εξασθένιση της Ευρωζώνης», σχολίασε χθες ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

Αργότερα η αύξηση επιτοκίων

Ο Μάριο Nτράγκι τόνισε χθες πως η ΕΚΤ είναι «έτοιμη να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία της» εάν προκύψουν αιφνιδίως προβλήματα, ενώ προηγουμένως είχε σκιαγραφήσει μια πιο απαισιόδοξη προοπτική της Ευρωζώνης. Με αυτές τις τοποθετήσεις εκ μέρους του κεντρικού τραπεζίτη της Ευρωζώνης, οι αναλυτές της αγοράς συμπεραίνουν πως είναι πολύ πιθανό να μεταθέσει η ΕΚΤ την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της μέσα στο 2020 αντί μετά το καλοκαίρι που είχε προβλεφθεί αρχικά. Στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ αναφέρεται πως αναμένεται να διατηρηθούν τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Τονίζεται, επίσης, ότι οι επανεπενδύσεις ομολόγων θα συνεχιστούν για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο και αφού ξεκινήσει η ΕΚΤ με την αύξηση του κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη. Η ΕΚΤ δεν είναι η μοναδική κεντρική τράπεζα που προβληματίζεται από την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και τη μεγάλη αναταραχή που επικράτησε στις αγορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών του 2018. Προβληματισμός εκφράστηκε, επίσης, στην τελευταία συνεδρίαση της Fed των ΗΠΑ, η οποία πέρασε το μήνυμα πως θα είναι «υπομονετική» στην αύξηση των επιτοκίων της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή