Ενισχύονται οι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη, εκτιμά η ΕΚΤ

Ενισχύονται οι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη, εκτιμά η ΕΚΤ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) αποφάσισε στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής, την Πέμπτη, τη διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά ιστορικά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον έως το καλοκαίρι και επανέλαβε την πρόθεσή της για επανεπενδύσεις μέρους των ομολόγων που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού. Εντούτοις, στην καθιερωμένη συνέντευξη που ακολούθησε, ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι υιοθέτησε πιο επιφυλακτικό ύφος, αναφέροντας ότι το ρίσκο για την πορεία της οικονομίας έχει αυξηθεί. Παραδέχθηκε ότι τα οικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης συνεχίζουν να αιφνιδιάζουν πτωτικά, γεγονός που, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες: (α) Στην υποχώρηση της εξωτερικής ζήτησης και (β) στην αρνητική επίπτωση ορισμένων παραγόντων σε συγκεκριμένους τομείς σε χώρες της Ευρωζώνης.

Ο κ. Ντράγκι εξέφρασε την αισιοδοξία του για σταδιακή υποχώρηση των αρνητικών επιπτώσεων σε συγκεκριμένους τομείς χωρών της Ευρωζώνης, αλλά εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός ως προς την εξωτερική ζήτηση, κυρίως λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας σχετικά με τον εμπορικό προστατευτισμό και τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Eνωση. Παρόλο που το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, κατά τον κ. Ντράγκι, συμφώνησε ομόφωνα ότι το ρίσκο για την πορεία της οικονομίας έχει αυξηθεί, υπήρξε διάσταση απόψεων όσον αφορά το πόσο «επίμονοι» θα αποδειχθούν οι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την οικονομία. Σε συμφωνία με το πιο επιφυλακτικό ύφος του κ. Ντράγκι, τα στοιχεία για τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) του τομέα της μεταποίησης και υπηρεσιών παρουσίασαν νέα πτώση τον Ιανουάριο, με τον σύνθετο δείκτη (composite PMI) να υποχωρεί σε χαμηλό 5½ ετών στις 50,7 μονάδες και να πλησιάζει το όριο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων.

Οι εξελίξεις αυτές ευνόησαν τις αγορές ομολόγων των ισχυρών οικονομιών της Ευρωζώνης, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου –ο τίτλος κινείται αντίθετα από την τιμή– να υποχωρεί κοντά σε χαμηλό δύο εβδομάδων 0,178% την Παρασκευή. Στις αγορές συναλλάγματος το ευρώ δέχθηκε νέες πιέσεις υποχωρώντας την Πέμπτη σε χαμηλό δύο μηνών 1,1286 έναντι του δολαρίου, πριν ανακάμψει μερικώς στην περιοχή κοντά στο 1,1350 την επόμενη ημέρα. Εν αντιθέσει, η στερλίνα ενισχύθηκε σημαντικά έναντι του ευρώ και του δολαρίου ύστερα από δημοσιεύματα την Παρασκευή ότι το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Β. Ιρλανδίας αναμένεται να στηρίξει το σχέδιο της πρωθυπουργού για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. στην ψηφοφορία που είναι προγραμματισμένη για τις 29 Ιανουαρίου.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή