Αρνητικό κλίμα στις αγορές λόγω του εμπορικού πολέμου

Αρνητικό κλίμα στις αγορές λόγω του εμπορικού πολέμου

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η Wall Street παρουσίαζε απώλειες λίγο πριν από το κλείσιμο, καθώς επανήλθαν οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου Ουάσιγκτον – Πεκίνου και την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας. Τα χαμηλότερα του αναμενομένου κέρδη που ανακοίνωσε για το δ΄ τρίμηνο του έτους η Caterpillar, ένας από τους ισχυρότερους ομίλους μηχανολογικού εξοπλισμού στον κόσμο, ήταν μία ακόμη ηχηρή υπενθύμιση του κλίματος αβεβαιότητας που έχει καλλιεργηθεί σήμερα στην παγκόσμια οικονομία. «Κάθε φορά που γίνεται αναφορά στην Κίνα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μιας εταιρείας, οι επενδυτές συνειδητοποιούν πως τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας θα επηρεάσουν τον υπόλοιπο κόσμο, δυσχεραίνοντας την ανάπτυξη και των ΗΠΑ», σχολίασε ο Ράιαν Νόμαν, στρατηγικός αναλυτής της Informa Financial Intelligence. Η μετοχή της Caterpillar υποχώρησε κατά 9,3% εν μέσω της συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2011. Λίγο πριν από το κλείσιμο της Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 υποχωρούσαν περίπου 1%, μετριάζοντας προηγούμενες απώλειες που είχαν φθάσει σχεδόν το 1,4%.

Στην Ευρώπη, ο γερμανικός δείκτης Dax υποχώρησε κατά 0,63%, ο Cac-40 στο Παρίσι κατά 0,76% και ο βρετανικός FTSE-100 κατά 0,91%. Μεγάλες απώλειες σημειώθηκαν, επίσης, στις διεθνείς αγορές «μαύρου χρυσού» εξαιτίας στοιχείων που έδειξαν αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας.

Αυτό διαδραμάτισε αρνητικό ρόλο στις μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών, με εκείνη της BP να χάνει το 2,4% της αξίας της. Η τιμή του αργού πετρελαίου διολίσθησε κατά 4%, στα 51,57 δολάρια το βαρέλι, αντικατοπτρίζοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του τελευταίου μήνα. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent εμφάνισε πτώση 3,2%, στα 59,70 δολάρια το βαρέλι. Οι επενδυτές βρίσκονται, επίσης, σε εγρήγορση ενόψει των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ – Κίνας στις 30 και 31 Ιανουαρίου, αλλά και της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο.

Η τιμή του χρυσού κυμάνθηκε στα 1.300 δολάρια την ουγγιά, ενώ το δολάριο δεν παρουσίασε αξιόλογη μεταβολή έναντι καλαθιού ισχυρών νομισμάτων. Το ευρώ, όμως, έφθασε στο υψηλό των τελευταίων δέκα ημερών έναντι του δολαρίου στο 1,1445.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή