Αισιοδοξία για τις σινοαμερικανικές εμπορικές συνομιλίες

Αισιοδοξία για τις σινοαμερικανικές εμπορικές συνομιλίες

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν επιχείρησε χθες να δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία των εμπορικών συνομιλιών της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο που ξεκινούν σήμερα. Στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε στο Fox Business Network, ο κ. Μνούτσιν είπε πως, εάν η Κίνα κάνει ικανοποιητικές παραχωρήσεις, τότε υπάρχει πιθανότητα να αρθούν όλοι οι δασμοί που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ. «Ολα είναι στο τραπέζι», δήλωσε ο ίδιος.

Στη χθεσινή συνέντευξη που έδωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών διέψευσε, επίσης, σενάρια που θέλουν οι τελευταίες ενέργειες εναντίον της Huawei Technologies να συσχετίζονται έμμεσα με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών. Οι αμερικανικές αρχές άσκησαν χθες ποινικές διώξεις εναντίον στελεχών του κινεζικού κολοσσού παραγωγής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού με κατηγορίες για τραπεζική απάτη και κλοπή βιομηχανικών μυστικών.

Σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση του κ. Μνούτσιν και του εκπροσώπου Εμπορίου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ με τον αντιπρόεδρο της Κίνας Λιου Χε και υψηλούς αξιωματούχους από το Πεκίνο. Η προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, με απώτερο στόχο την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας, έχει οριστεί στις 2 Μαρτίου. Οικονομικοί αναλυτές, όμως, τηρούν επιφυλάξεις για την επίτευξη ενός συμβιβασμού που να καλύπτει όλα τα ανοικτά μέτωπα ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ομως, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε θα επιβληθούν νέοι δασμοί από 10% έως 25% σε εισαγωγές 200 δισ. δολαρίων από την Κίνα. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή δασμούς σε κινεζικά προϊόντα άνω των 250 δισ. δολαρίων που εισέρχονται στη χώρα. Οι Κινέζοι έχουν προχωρήσει σε αντίποινα, αλλά δεν επαρκούν, δεδομένου ότι οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ είναι πολύ λιγότερες από τα κινεζικά προϊόντα που πωλούνται στην αμερικανική οικονομία.

Ο Λευκός Οίκος ζητεί από την Κίνα να προχωρήσει σε «διαρθρωτικές αλλαγές» σε ό,τι αφορά την οικονομία της. Σημαντικά θέματα στην ατζέντα των Αμερικανών είναι, επίσης, η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Η Ουάσιγκτον επιδιώκει και την κατάργηση κανόνων του Πεκίνου που αναγκάζουν τις αμερικανικές εταιρείες να συνεργάζονται με κινεζικές και να μοιράζονται την τεχνολογία τους εάν επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα.

Ωστόσο, διχογνωμία επικρατεί μεταξύ των μελών της αμερικανικής κυβέρνησης τα οποία είναι αρμόδια για τις διαπραγματεύσεις. Από τη μια πλευρά, ο κ. Λαϊτχάιζερ και επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Εμπορίου Πίτερ Ναβάρο, τάσσονται υπέρ σκληρής στάσης απέναντι στην Κίνα.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Μνούτσιν και ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου υποστηρίζουν την υιοθέτηση ηπιότερης στάσης απέναντι στους Κινέζους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή