Ευάλωτοι στην κινεζική επιβράδυνση ευρωπαϊκοί όμιλοι

Ευάλωτοι στην κινεζική επιβράδυνση ευρωπαϊκοί όμιλοι

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν μεγάλη έκθεση στην κινεζική αγορά, από την οποία αποκομίζουν υψηλά έσοδα αλλά και δέχονται πλήγματα όταν εκείνη δείχνει σημάδια κόπωσης. Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων από την εταιρεία ερευνών αγοράς Refinitv, οι εισηγμένες στον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 αναμένεται μέσα στο τρέχον έτος να συγκεντρώσουν από την Κίνα περί τα 456 δισεκατομμύρια ευρώ σε έσοδα. Εκείνες δε οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν την ισχυρότερη παρουσία στη χώρα είναι όσες δραστηριοποιούνται στην υψηλή ραπτική, στη μόδα και στα ποικίλα είδη πολυτελείας.

Επίσης, ιδιαίτερη έκθεση στις μεταβολές των τάσεων των καταναλωτών στην Κίνα έχουν και οι ευρωπαϊκές κατασκευάστριες αυτοκινήτων. Αυτό το οποίο αποτυπώνεται στα στοιχεία, που μελέτησε η Refinitv, είναι ο ολοένα και δυναμικότερος ρόλος της πλούσιας μεσαίας τάξης στην Κίνα. Οσο πιο μεγάλη καθίσταται η οικονομική της ισχύ, τόσο περισσότερο καθορίζει την υγεία της οικονομίας και των επιχειρήσεων της Ευρώπης. Και τώρα πλέον, με τα σημάδια επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, διατυπώνονται συνεχώς ερωτήματα για τον αντίκτυπό της στις καταναλωτικές δαπάνες.

Κέρδη

Βάσει της έρευνας της Refinitv, το 2019 οι ελβετικές ωρολογοποιίες Swatch και Richemont, καθώς και η γερμανική BMW των πολυτελών οχημάτων, αναμένεται να σωρεύσουν από την Κίνα σχεδόν 127 δισ. ευρώ, δηλαδή το σχεδόν ένα τρίτο των εσόδων όλων των εταιρειών του STOXX 600 από τη συγκεκριμένη αγορά. Εν τω μεταξύ, οι προβλέψεις φέρουν τα φετινά έσοδα των εισηγμένων στον δείκτη να φθάνουν τα 6,7 τρισ. ευρώ, οπότε όσα προέλθουν από την Κίνα θα αντιστοιχούν στο σχεδόν 7%.

Πέραν των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε καταναλωτικά αγαθά και αυτοκίνητα, σημαντική έκθεση στην αχανή αγορά έχουν και οι επιχειρήσεις πρώτων υλών και ενέργειας, μιας και διεθνώς η Κίνα είναι η μεγαλύτερη καταναλώτρια πετρελαίου και φυσικού αερίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο κολοσσός πρώτων υλών ΒHP Billiton, ο οποίος προσδοκά ετησίως από την Κίνα να αποκομίσει τα μισά του έσοδα, ενώ η Rio Tinto του ιδίου κλάδου συγκεντρώνει το 44%. «Στην πλειονότητά τους οι επιχειρήσεις με διεθνή παρουσία λογίζουν την Κίνα ως μία από τις τρεις κορυφαίες τους αγορές σε όρους πωλήσεων, κερδών και επενδύσεων», παρατηρεί η Ενωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας. Λόγου χάριν, σήμερα η Κίνα έχει μερίδιο 30% στη διεθνή αγορά χημικών και το 2030 θα φθάσει στο 50%, όπως αναφέρει ο γενικός οικονομικός διευθυντής της γερμανικής BASF, Χανς – Ούλριχ Ενγκελ.

H εταιρεία του θα προβεί στη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της, τοποθετώντας 10 δισ. δολάρια σε νέο εργοστάσιο που θα ανεγερθεί στη Ζανζιάνγκ, στην περιφέρεια Γκουανγκντόνγκ της νότιας Κίνας, ενώ θα επεκτείνει και το υπάρχον στη Νανζίνγκ, στην ανατολική περιφέρεια Τζιανγκσού. Ο γαλλικός ασφαλιστικός κολοσσός της AXA εκμεταλλεύεται την αύξηση κατά 13% και 39% της αγοράς των ασφαλειών ζωής και περιουσίας και της αγοράς των ασφαλειών υγείας αντίστοιχα. Μέσα στα προσεχή της σχέδια είναι η πλήρης εξαγορά της γαλλοκινεζικής κοινοπραξίας AXA Tianping, ώστε να αναδειχθεί η πρώτη ξένη εταιρεία που θα έχει στην ιδιοκτησία της μια από τις είκοσι κορυφαίες ασφαλιστικές στην Κίνα, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Σινούα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή