Συμφωνία μεταξύ διοίκησης και πιλότων για νέα σύμβαση στην Air France

Συμφωνία μεταξύ διοίκησης και πιλότων για νέα σύμβαση στην Air France

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των πιλότων της γαλλικής Air France και της εργοδοσίας, δίνοντας ένα τέλος στη διελκυστίνδα διενέξων που ξεκίνησε το 2018. Αυτές κόστισαν στον αερομεταφορέα έναν διευθύνοντα σύμβουλο, ζημίες εκατομμυρίων ευρώ, πολλές απεργίες, ακυρώσεις πτήσεων και πολυάριθμους δυσαρεστημένους επιβάτες. Ο νυν διευθύνων σύμβουλός του, Μπεν Σμιθ, έχοντας και πρότερη εμπειρία διαπραγματεύσεων στην Air Canada, εξασφάλισε συμφωνία, η οποία υπερψηφίστηκε από το 85% των πιλότων. Σύμφωνα με το συνδικάτο SNPL οι πιλότοι κατά μέσον όρο θα λάβουν αύξηση στις αποδοχές τους της τάξης του 4,3%, πέραν της αύξησης του 4% η οποία χορηγήθηκε πέρυσι σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων στην Air France.

Η επιτευχθείσα εργασιακή ειρήνη θα δώσει την άνεση στον Μπεν Σμιθ να ασχοληθεί απερίσπαστος με τη χάραξη στρατηγικής για τον αερομεταφορέα, σε μια περίοδο οξύτατου ανταγωνισμού και δραστικής πτώσης τιμών στα ναύλα. Κομβικό θέμα παραμένει το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ της κερδοφορίας της Air France και της εταίρου της, της ολλανδικής KLM – κάτι το οποίο απαιτεί περικοπές δαπανών και αναθέρμανση πωλήσεων. Επιπλέον, αναφερόμενος στο εμπορικό σήμα Joon της Air France, που απευθυνόταν σε νέους επιβάτες και διέθετε φθηνά εισιτήρια, ο Μπεν Σμιθ είπε πως αυτό θα καταργηθεί. Οι δύο εταίροι, οι οποίοι το 2004 αποφάσισαν την ένωση δυνάμεων, χρειάζεται να λειτουργούν και να δίνουν την εντύπωση πως συνιστούν μία και μόνη εταιρεία. Αφότου γνωστοποιήθηκε η επιτυχής έκβαση των επαφών εργοδοσίας – εργαζομένων, η τιμή της μετοχής της Air France χθες στο Παρίσι σημείωσε άνοδο έως και 3,1%. Αυτό σημαίνει πως από τις αρχές του έτους έχει ενισχυθεί 8%. Σήμερα Τετάρτη, τέλος, αναμένεται η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων της Air France για το 2018, στο πλαίσιο των οποίων τα έσοδα προβλέπεται να έχουν αυξηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή