Μειώνονται οι πιθανότητες για σκληρό Brexit

Μειώνονται οι πιθανότητες για σκληρό Brexit

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας υπέκυψε επιτέλους στην πίεση που της ασκείται από την πλειοψηφία των βουλευτών που επιθυμούν τη διατήρηση στενών δεσμών με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Χθες, ανακοίνωσε πως το βρετανικό Κοινοβούλιο θα αποφασίσει κατά πόσο θα πρέπει να επιδιώξει η Βρετανία καθυστέρηση του Brexit αν δεν έχει καταφέρει να υπερψηφίσει μέχρι τις 12 Μαρτίου συμφωνία για την αποχώρηση από την Ενωση.

Αυτό αλλάζει σημαντικά τις οικονομικές και πολιτικές προοπτικές της Βρετανίας. Επειτα από αυτή την εξέλιξη μειώσαμε στο 15% από 25% τις πιθανότητες να σημειωθεί «σκληρό» Brexit, χωρίς να ακολουθήσει συμφωνία για τη μελλοντική εμπορική σχέση των δύο πλευρών.

Με το «παράθυρο» που ανοίγει η Μέι για καθυστέρηση της αποχώρησης από την Ε.Ε. αποδυνάμωσε την απειλή του «σκληρού» Brexit. Ωστόσο, η απειλή αυτή δεν έχει εκλείψει πλήρως. Εξακολουθεί να είναι η βασική επιλογή τώρα ή στο τέλος της περιόδου διαπραγμάτευσης, εκτός και αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. ή εάν αναθεωρήσει η Βρετανία μονομερώς την απόφασή της για αποχώρηση από την Ε.Ε.

Πλέον, το κόμμα των Εργατικών υποστηρίζει επίσημα τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος αν το βρετανικό Κοινοβούλιο δεν καταφέρει να εγκρίνει συμφωνία για το Brexit. Η αλλαγή αυτή αυξάνει τις πιθανότητες για νέο δημοψήφισμα. Επίσης αυξάνει τις πιθανότητες και για τα δύο ενδεχόμενα – να μην υπάρξει Brexit και να υπάρξει «σκληρό» Brexit. Αν και θεωρούμε πως οι πιθανότητες παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. αυξάνονται από το 20% στο 25%, η διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος διατηρεί και την απειλή του «σκληρού» Brexit.

Η Μέι υποκύπτει πλέον στη θέληση του Κοινοβουλίου, γεγονός που αιτιολογεί το ότι θεωρούμε πως υπάρχουν λίγες πιθανότητες (10%) να εγκριθεί η δική της συμφωνία. Αυξάνουμε από το 30% στο 35% τις πιθανότητες να παραμείνει η Βρετανία στην ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση και στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά (μόνον όσον αφορά τα αγαθά) και διατηρούμε αμετάβλητες στο 15% τις πιθανότητες να υπάρξει μια συνολική συμφωνία με πρότυπο τη συμφωνία που έχει η Ε.Ε. με τη Νορβηγία. Ο αριστεριστής ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν αντιμετωπίζει πρόβλημα. Μετά την παραίτηση οκτώ βουλευτών των Εργατικών την περασμένη εβδομάδα, ο ευρωσκεπτικιστής Κόρμπιν έχει αναγκαστεί να υιοθετήσει πιο φιλοευρωπαϊκή στάση ώστε να αποτρέψει και άλλες απώλειες. Η περαιτέρω απομάκρυνση του Κόρμπιν από την απαίτηση για διεξαγωγή νέων εκλογών περιορίζει στο 15% από 20% τις πιθανότητες για εκλογή κυβέρνησης Κόρμπιν. Ωστόσο, η απλή αναβολή της ημερομηνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς να υπάρξει επίλυση του προβλήματος απλώς θα παρέτεινε χρονικά τη σημερινή αβεβαιότητα που έχει πλήξει σοβαρά την εσωτερική ζήτηση. Συνεπώς θεωρούμε πως θα καθυστερήσει μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2019 η ανάκαμψη της ζήτησης. Ετσι οδηγούμαστε σε αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ της Βρετανίας το 2019 στο 1,4% από 1,7% που προβλέπαμε προηγουμένως.

Εν μέσω παρατεταμένης αβεβαιότητας και συνεχιζόμενης ασθενικής εσωτερικής ζήτησης το δεύτερο τρίμηνο, αναθεωρούμε την πρόβλεψη πως η επόμενη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού θα συμβεί τον Μάιο και προβλέπουμε πως θα γίνει τον Αύγουστο κατά 25 μονάδες βάσης.

* Ο αρθρογράφος είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή