Ραγδαία η αύξηση χρήσης ρομπότ στην αμερικανική βιομηχανία

Ραγδαία η αύξηση χρήσης ρομπότ στην αμερικανική βιομηχανία

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα ρομπότ από οποιαδήποτε άλλη χρονιά αγόρασαν πέρυσι οι αμερικανικές επιχειρήσεις, καθώς η βιομηχανία αυτοματοποίησης παράγει φθηνότερα και πιο ευέλικτα μηχανήματα, κατάλληλα για κάθε είδος επιχείρησης. Ο αυτοματισμός καταλαμβάνει, έτσι, κάθε τομέα της οικονομίας, από τους ημιαγωγούς και τα ηλεκτρονικά μέχρι την παραγωγή τροφίμων, και σε ορισμένους τομείς η χρήση του αυξάνεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής Ενωσης Προηγμένου Αυτοματισμού, που καταγράφει τις εξελίξεις στις αμερικανικές βιομηχανίες, ο αριθμός των ρομπότ που αγόρασαν πέρυσι οι αμερικανικές επιχειρήσεις έφτασε τις 28.478. Σημείωσε, έτσι, αύξηση κατά σχεδόν 16% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος. Οπως τόνισε στο Reuters ο αντιπρόεδρος της εν λόγω ένωσης, Μπομ Ντόιλ, ο αυτοματισμός κατακτά μεγάλο αριθμό βιομηχανιών και επεκτείνεται πολύ πέραν του τομέα των αυτοκινητοβιομηχανιών και των βιομηχανιών εξαρτημάτων αυτοκινήτων. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ήταν ο κατεξοχήν κλάδος που επιστράτευσε τον αυτοματισμό στις μονάδες συναρμολόγησης αυτοκινήτων, όπως και ο κλάδος κατασκευαστών μεγάλων οικιακών συσκευών. Πράγματι οι παραδόσεις ρομπότ πολλαπλασιάστηκαν σε όλους τους τομείς με μοναδική εξαίρεση τις αυτοκινητοβιομηχανίες, που περιόρισαν τη χρήση ρομπότ, έχοντας ολοκληρώσει τη διαδικασία εξοπλισμού των νέων μοντέλων φορτηγών.

Το 2018 ήταν η πρώτη χρονιά μετά το 2010 που οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι βιομηχανίες εξαρτημάτων αυτοκινήτων είχαν μόνο 49% μερίδιο στην αγορά ρομπότ. Μετά το 2010 οι αυτοκινητοβιομηχανίες κατείχαν πάνω από το 50% των πωλήσεων ρομπότ ενώ το 2017 το ποσοστό αυτό εκτινάχθηκε στο 60%. Τώρα, όμως, τη σκυτάλη του αυτοματισμού παίρνουν άλλοι κλάδοι με εντυπωσιακή αύξηση των ρομπότ σε τομείς όπως η παραγωγή τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών. Οι επιχειρήσεις του κλάδου αύξησαν πέρυσι τις αγορές τους κατά 60% σε σύγκριση με το 2017. Οπως τονίζει ο Νταν Χάσλεϊ, υπεύθυνος πωλήσεων και μάρκετινγκ της Kawasaki Robotics, «ο κλάδος των τροφίμων και των ποτών αντιδρά πράγματι στις συνθήκες της αγοράς εργασίας», αναφερόμενος στα υψηλά επίπεδα απασχόλησης στις ΗΠΑ. Παράλληλα και οι αγορές ρομπότ από τις βιομηχανίες ημιαγωγών και ηλεκτρονικών σημείωσαν αύξηση πάνω από 50% και στις βιομηχανίες μετάλλων 13%.

Ως ενδεικτική περίπτωση το Reuters αναφέρει την οικογενειακή επιχείρηση Metro Plastics Technologies Inc., που απασχολεί μόνο 125 υπαλλήλους και λειτουργεί από τη δεκαετία του 1970. Πριν από ένα χρόνο, τον Μάρτιο του 2018, αγόρασε το πρώτο της ρομπότ, που μεταφέρει ολοκληρωμένα τμήματα προϊόντων από τον χώρο της παραγωγής στον χώρο όπου θα ελεγχθεί η ποιότητά τους. Στο παρελθόν τη δουλειά αυτή έκαναν εργάτες. Οπως επισημαίνει το Reuters, που παραθέτει αυτά τα στοιχεία, έχει ενταθεί η πίεση στις αμερικανικές επιχειρήσεις που στρέφονται όλο και περισσότερο στον αυτοματισμό στην προσπάθειά τους να μειώσουν το κόστος, περιορίζοντας τον αριθμό του προσωπικού τους. Εξάλλου, ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος έχει αναγκάσει ορισμένες αμερικανικές βιομηχανίες να επαναπατρίσουν μονάδες παραγωγής τους από αναπτυσσόμενες χώρες. Η επιστροφή αυτών των μονάδων στις ΗΠΑ, όμως, συνεπάγεται ότι θα απασχολούν καλύτερα αμειβόμενους Αμερικανούς εργάτες, κάτι που αυξάνει το κόστος της παραγωγής τους. Ετσι οι βιομηχανίες καταφεύγουν στον αυτοματισμό για να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή