ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση των δημοσίων δαπανών δρομολογεί η Γερμανία

ayxisi-ton-dimosion-dapanon-dromologei-i-germania-2302847

Το Βερολίνο στρέφεται σε πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική υπό συνθήκες που κρίνουν αναγκαία την αύξηση των δημοσίων δαπανών για να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Oλαφ Σολτς δρομολογεί δαπάνες άνω των 150 δισ. ευρώ στις υποδομές, στην εκπαίδευση, στη στέγαση και στην ψηφιακή τεχνολογία την επόμενη τετραετία, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Παράλληλα, εφαρμόζονται αλλαγές στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και στη φορολόγηση που θα ενισχύσουν το διαθέσιμο εισόδημα των Γερμανών και άρα την κατανάλωση στην ισχυρότερη οικονομία στην Ευρωζώνη. Η Γερμανία έχει δεχθεί πιέσεις από πολλές πλευρές για να χαλαρώσει τη δημοσιονομική πειθαρχία. Κριτική για την εμμονή στα δημοσιονομικά πλεονάσματα έχει δεχθεί από τον νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και τον Αμερικανικό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Υστερα από μια 17ετία, το δημόσιο έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί ξανά κάτω από το 60% του ΑΕΠ μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Υστερα από την ανακοίνωση στοιχείων που έδειξαν την πτώση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν μία εξαετία ενισχύονται οι φόβοι για την πρόκληση βαθύτερου πλήγματος στην Ευρωζώνη από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και το Brexit. Η επιβράδυνση της βιομηχανικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη πηγάζει κυρίως από τη Γερμανία, αλλά επίσης από τη Γαλλία και την Ιταλία. «Η μεταποίηση στην Ευρωζώνη διανύει τη δυσμενέστερη περίοδο εδώ και σχεδόν μία εξαετία, ενώ ενδείξεις ενισχύουν σενάρια για επιδείνωση του κλίματος κατά τη διάρκεια της άνοιξης», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην εταιρεία αναλύσεων ΙΗS Markit.

Ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας PMI της IHS Markit της Ευρωζώνης υποχώρησε τον Φεβρουάριο επί έβδομο συναπτό μήνα, φθάνοντας τις 49,3 μονάδες βάσης από τις 50,5 μ.β. τον Ιανουάριο. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται υποχώρηση του δείκτη ΡΜΙ χαμηλότερα των 50 μονάδων βάσης, οι οποίες αποτελούν τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ανάπτυξη και στη συρρίκνωση, από τον Ιούνιο του 2013. Στη Γερμανία υπήρξε πτώση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Φεβρουάριο επί δεύτερο συναπτό μήνα. Αιφνίδια ήταν η συρρίκνωση της βιομηχανικής ανάπτυξης στη Γαλλία, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης ΡΜΙ στην Ισπανία υποχώρησε κάτω από τις 50 μονάδες βάσης για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία.

«Εκτός από την ανησυχία που επικρατεί για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας και για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας, οι εταιρείες προβληματίζονται και για τη μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί σε θέματα όπως το Brexit», προσθέτει ο κ. Γουίλιαμσον.