Στο 6%-6,5% χαμηλώνει τον στόχο για ανάπτυξη η Κίνα

Στο 6%-6,5% χαμηλώνει τον στόχο για ανάπτυξη η Κίνα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κινεζική κυβέρνηση όρισε χθες ως στόχο για την ανάπτυξη το 6% έως 6,5% το 2019, αποδίδοντας την επιβράδυνση της οικονομίας στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ. Προκειμένου να αντισταθμίσει την υποχώρηση της ανάπτυξης, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ ανακοίνωσε χθες ότι το Πεκίνο θα μειώσει τον ΦΠΑ και τις εργοδοτικές εισφορές ενώ θα αυξήσει τις επενδύσεις σε έργα υποδομής, μέτρα που ισοδυναμούν με ενίσχυση της οικονομίας κατά 298,3 δισ. δολάρια.

Εξαιτίας της υποχώρησης της εγχώριας ζήτησης και του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε το 2018 κατά 6,6%, σημειώνοντας τον χαμηλότερο ρυθμό από το 1990, αν και ο στόχος που είχε τεθεί ήταν στο 6,5%. Ο Λι Κετσιάνγκ, ανοίγοντας τις εργασίες του Κογκρέσου του Λαού στο Πεκίνο, δήλωσε πως η Κίνα αντιμετωπίζει μια τεράστια αλλαγή στο εξωτερικό περιβάλλον. Παραδέχθηκε πως ιδιαίτερα οι οικονομικές και εμπορικές τριβές με τις ΗΠΑ «είχαν αρνητική επίπτωση στην παραγωγή, στην επιχειρηματική λειτουργία ορισμένων εταιρειών και στις προσδοκίες της αγοράς. Το γεγονός ότι η Κίνα χαμηλώνει τον στόχο στο 6%-6,5% σημαίνει πως η κυβέρνηση δεν θέλει να επαναλάβει τα ισχυρά μέτρα στήριξης που είχε λάβει το 2018, παρότι βρίσκεται αντιμέτωπη με την έντονη αβεβαιότητα που προκαλούν οι αμερικανικοί δασμοί», σχολίασε ο Λιου Λίγκανγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup στο Χονγκ Κονγκ.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν πως η κίνηση του Πεκίνου να ορίσει τον στόχο στο 6% έως 6,5%, αντί για συγκεκριμένο ποσό, δίνει περιθώριο στην κυβέρνηση να ελιχθεί. Η ενίσχυση των επενδύσεων από περίπου 193,8 δισ. δολάρια, που ήταν το 2018, στα σχεδόν 298 δισ. αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη πως οι κινεζικές αρχές ανησυχούν για την ανάπτυξη. Συνέπεια της αύξησης των δαπανών και της πτώσης του ρυθμού ανάπτυξης είναι η κινεζική κυβέρνηση να ορίσει στόχο δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ από 2,6% το 2018.

Οσο οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύνονται, η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά προβλημάτων, όπως είναι η αύξηση των εταιρικών χρεοκοπιών, ενώ το χρέος των τραπεζών έχει ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών. Οι κινεζικές αρχές ανησυχούν πως η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης θα προκαλέσει αναταραχή και θα επηρεάσει οικονομικά και τον μέσο πολίτη.

Το Πεκίνο θα προβεί σε μείωση του ΦΠΑ στον μεταποιητικό τομέα από 16% στο 13%, ενώ θα μειώσει τον ΦΠΑ από το 10% στο 9% στον κατασκευαστικό κλάδο και στον κλάδο των μεταφορών. Αθροιστικά η μείωση του ΦΠΑ ισοδυναμεί με 119,27 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η οποία εκτιμά πως θα ενισχυθούν τα εταιρικά κέρδη. Επιπλέον, στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει το 2019 περισσότερες από 11 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στα αστικά κέντρα και ταυτόχρονα να διατηρήσει το ποσοστό ανεργίας στις πόλεις κάτω από 4,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή