ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιβράδυνση στην Ευρωζώνη, ύφεση στην Ιταλία βλέπει ο ΟΟΣΑ το 2019

Επιβράδυνση στην Ευρωζώνη, ύφεση στην Ιταλία βλέπει ο ΟΟΣΑ το 2019

Προς τα κάτω αναθεώρησε ο ΟΟΣΑ τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία το τρέχον και το επόμενο έτος λόγω των χαμηλότερων προσδοκιών για την ανάπτυξη κυρίως στην Ευρωζώνη και ακολούθως σε Κίνα, Βρετανία, ΗΠΑ και Καναδά. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει πως η Ευρωζώνη θα βαδίζει με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1% το 2019 και 1,2% το 2020 από 1,8% και 1,6%, αντίστοιχα, που είχε προβλεφθεί τον Νοέμβριο. Υφεση προδιαγράφεται το 2019 στην Ιταλία, ενώ σημαντική είναι επίσης η αρνητική αναθεώρηση για την ανάπτυξη στη Γερμανία.

Η δραστηριότητα στην παγκόσμια οικονομία θα ενισχυθεί σε ρυθμό 3,3% το 2019 και 3,4% το 2020 από το 3,5% που είχε διατυπωθεί στην έκθεση του Νοεμβρίου. «Οι αδυναμίες της Κίνας και η εξασθένηση της Ευρωζώνης σε συνδυασμό με την επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου και του κλάδου μεταποίησης, τη μεγάλη αβεβαιότητα και τους κινδύνους που διατρέχουν οι αγορές μπορεί να υπονομεύσουν τη μεσοπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης σε όλον τον κόσμο», αναφέρεται στη χθεσινή έκθεση του οργανισμού με τις ενδιάμεσες προβλέψεις. Στην Ιταλία θα υπάρξει ύφεση κατά 0,2% το 2019 – θυμίζοντας τη συρρίκνωση της τάξεως του 1,7% που είχε σημειωθεί το 2013. Το 2020, η οικονομική δραστηριότητα στην Ιταλία θα ενισχυθεί μόνο κατά 0,5%. Σε αρνητική αναθεώρηση –κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες– προχώρησε ο ΟΟΣΑ για τη γερμανική οικονομία για το τρέχον έτος.

Η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης θα βαδίσει σε ρυθμό ανάπτυξης 0,7% το 2019 και 1,1% το 2020. Η επιβράδυνση της Κίνας και ο εμπορικός πόλεμος που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ εναντίον του Πεκίνου προκαλούν πλήγμα στις οικονομίες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές όπως είναι η γερμανική.

Η Κίνα αναμένεται να κινηθεί σε ρυθμό ανάπτυξης 6,2% το 2019 από 6,3% που είχε προβλεφθεί τον Νοέμβριο. Ο ΟΟΣΑ, όμως, άφησε αμετάβλητες τις προβλέψεις για το 2020 στο 6%.
Χαμηλότερες είναι επίσης οι προβλέψεις για τη Βρετανία, καθώς η προοπτική της οικονομίας έχει επιδεινωθεί λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατεί για τη μετά Brexit εποχή λιγότερο από ένα μήνα πριν από την επίσημη προθεσμία για την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε., τέλη Μαρτίου.

Ο ΟΟΣΑ αναμένει ενίσχυση της ανάπτυξης στη Βρετανία κατά 0,8% φέτος αντί του 1,4% που είχε ανακοινώσει τον περασμένο Νοέμβριο. Ηπιότερη είναι η αναθεώρηση του ΟΟΣΑ για τις ΗΠΑ, προβλέποντας τον ρυθμό ανάπτυξης στο 2,6% για το 2019 αντί του 2,7% τον Νοέμβριο.