Οι αναλυτές ψηφίζουν Κερέ για διάδοχο του Ντράγκι

Οι αναλυτές ψηφίζουν Κερέ για διάδοχο του Ντράγκι

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταλληλότερος για να διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι ο Μπενουά Κερέ, ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη, καταλήγει σφυγμομέτρηση του πρακτορείου Reuters όπου συμμετείχαν 50 οικονομολόγοι. Πιθανότερος, όμως, διάδοχος του Ντράγκι είναι ο Φινλανδός Ερκι Λιικάνεν διότι έτσι θα επιτυγχανόταν ένας πολιτικός συμβιβασμός μεταξύ των ισχυρότερων κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ είναι ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές μεταξύ των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ευρωζώνης. Κατά κοινή ομολογία, ο Μάριο Ντράγκι έφερε εις πέρας την αποστολή του με μεγάλη μαεστρία σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους του ευρώ. Ενόψει της λήξης της θητείας του, έχουν προκύψει διάφοροι υποψήφιοι για να τον διαδεχθούν. Στην αρχή είχε προβληθεί το όνομα του Γενς Βάιντμαν, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας. Μετά κυκλοφόρησαν σενάρια για τον κεντρικό τραπεζίτη της Γαλλίας Βιλερουά ντε Γκαλό και τον Ολι Ρεν, πρώην επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων. «Πιστεύω πως είναι πιθανότερο να υπερισχύσει ο Ολι Ρεν ή ο Ερκι Λιικάνεν, δύο υποψήφιοι από τη Φινλανδία, επειδή μια τέτοια επιλογή θα ήταν ο καλύτερος συμβιβασμός μεταξύ των ισχυροτέρων της Ευρωζώνης», σχολιάζει ο Φρεντερίκ Ντουκροζέ, στρατηγικός αναλυτής στην Pictet Wealth Management. H διαδικασία επιλογής του νέου προέδρου της ΕΚΤ αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις ευρωεκλογές, στα τέλη Μαΐου. Οι υποψηφιότητες αναμένεται να ενταχθούν σε μια ευρύτερη συζήτηση για τους νέους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη σφυγμομέτρηση του Reuters θεωρούν πως ιδανικότερος διάδοχος του Ντράγκι είναι ο Κερέ. Ο Γάλλος οικονομολόγος και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ ενορχήστρωσε τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, τα οποία βοήθησαν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη παρά τις έντονες αντιρρήσεις του ευρωπαϊκού Βορρά και κυρίως του Βερολίνου. Στόχος των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, και κυρίως του προγράμματος αγοράς κρατικών και αργότερα εταιρικών ομολόγων, ήταν να καταπολεμηθεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού που είχε αρχίσει να καλλιεργείται λόγω της υποτονικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη επί μακρά χρονική περίοδο.

«Ο Κερέ θεωρείται ευρέως άξιος για τον ρόλο αυτό λόγω των προσόντων και της εμπειρίας του στους τομείς των μακροοικονομικών και των αγορών», προσθέτει ο Ντουκροζέ της Pictet. Πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων είπαν πως ο Κερέ είναι ο καταλληλότερος διάδοχος του Ντράγκι στη σφυγμομέτρηση του Reuters που πραγματοποιήθηκε στις 4 με 5 Μαρτίου. Πάνω από το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της επιλογής του Λιικάνεν και του Βάιντμαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή