Στην τελική ευθεία για επίτευξη συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνα

Στην τελική ευθεία για επίτευξη συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα εξελίσσονται ικανοποιητικά, δήλωσε χθες τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι διαπραγματευτές των δύο χωρών βρίσκονται στην τελική ευθεία πριν από την επίτευξη συμφωνίας. Ωστόσο, ο Τραμπ προέβλεψε, όντας αντιφατικός όπως συνήθως, ότι είτε θα υπάρξει «καλή συμφωνία» είτε δεν θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Ουάσιγκτον και Πεκίνο διαβουλεύονται εντατικά τις τελευταίες εβδομάδες και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η κατ’ αρχήν συμφωνία που εξετάζεται περιλαμβάνει την άρση των επιπλέον δασμών που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σε εισαγωγές από την Κίνα ύψους 200 δισ. δολαρίων τον χρόνο, ενώ σε αντάλλαγμα το Πεκίνο θα προστατεύει την πνευματική ιδιοκτησία και θα δεσμευτεί να αγοράσει σημαντικής αξίας αμερικανικές πρώτες ύλες ώστε να περιορίσει το μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα που έχει με τις ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ είχε αναβάλει την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές από την Κίνα από το 10% στο 25%, επικαλούμενος πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. «Προχωράμε καλά και θα δούμε τι θα συμβεί», δήλωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο, αναφερόμενος στις εμπορικές διαπραγματεύσεις. Πρόσθεσε πως είτε θα υπάρξει «μια καλή συμφωνία ή δεν θα υπάρξει συμφωνία, αλλά νομίζω πως προχωράνε (σ.σ. οι διαπραγματεύσεις) καλά». Λίγες ώρες πριν από τη δήλωση Τραμπ το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου είχε ανακοινώσει πως το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα ανήλθε το 2018 σε επίπεδα-ρεκόρ εξαιτίας της υψηλής ζήτησης που τροφοδοτήθηκε από τη μείωση της φορολογίας που αποφάσισε η κυβέρνηση Τραμπ.

Ουσιαστικά πρόκειται για αποτυχία της πολιτικής επιβολής υψηλότερων δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ και την πολιτική «πρώτα η Αμερική» που έχουν ως στόχο τη συρρίκνωση του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος. Ο Αμερικανός υφυπουργός Εμπορίου Τεντ Μακ Κίνεϊ πρόσθεσε πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου συνεχίζονται μέσω τηλεδιασκέψεων. «Προς το παρόν γίνεται σημαντική δουλειά ώστε να συμφωνηθεί η διατύπωση ενός… συμβολαίου ή συμφωνίας και αυτή είναι η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε». Τα σημαντικότερα ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν προτού διεξαχθεί σύνοδος κορυφής μεταξύ του Τραμπ και του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ, ώστε να επικυρωθεί η συμφωνία, είναι μεταξύ άλλων η κινεζική κυβέρνηση να σταματήσει την πρακτική αναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας από αμερικανικές σε κινεζικές εταιρείες ως όρο για την είσοδο των πρώτων στην κινεζική αγορά.

Ακόμη πιο δύσκολο για το Πεκίνο θα είναι να δεχτεί να αλλάξει τη βιομηχανική του πολιτική και να περιορίσει τις κρατικές επιδοτήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή