ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αφρόκρεμα της Wall Street σε δείπνο στη Νέα Υόρκη

i-afrokrema-tis-wall-street-se-deipno-sti-nea-yorki-2304034

Σημαντικές προσωπικότητες από τον κόσμο της παγκόσμιας οικονομίας, της διεθνούς πολιτικής και των επενδύσεων τίμησαν με την παρουσία τους το ετήσιο καθιερωμένο δείπνο που παρέθεσε στη Νέα Υόρκη ο Ελληνας διεθνής επενδυτής Στέλιος Ζαββός.

Ενα δείπνο, στο οποίο συζητήθηκαν με ειλικρίνεια κρίσιμα ζητήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η πολιτική και η οικονομία από προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας με γνώση, μεγάλη εμπειρία και επιρροή. Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε, οι διακεκριμένοι καλεσμένοι ανέλυσαν τις σημαντικότερες εξελίξεις στην οικονομία και τις επικείμενες αλλαγές στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη. Μεταξύ άλλων, εξετάστηκαν οι προοπτικές της παγκόσμιας και της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να ανατρέψουν βασικές εκτιμήσεις, όπως το ότι απομακρύνεται όλο και πιο πολύ η πιθανότητα να υπάρξει ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας το 2019.

Με εξέχοντες καλεσμένους από τον κόσμο των επενδύσεων όπως ο Μπάιρον Βιν, αντιπρόεδρος της Blackstone, ο Λέον Μπλακ, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Apollo Global, ο Μπιλ Ακμαν, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του Pershing Square Capital, δηλαδή ορισμένων εκ των σημαντικότερων, παγκοσμίως, εταιρειών επενδύσεων σε ιδιωτικό μετοχικό κεφάλαιο, και τον Στέλιο Ζαββό, διευθύνοντα σύμβουλο και ιδρυτή της Zeus Capital Management, ήταν αναμενόμενο να εξεταστεί η πολιτική που θα ακολουθήσει η αμερικανική Fed το επόμενο διάστημα όπως και οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Επίσης εξετάστηκε ενδελεχώς η πορεία της κινεζικής οικονομίας, με τους συνδαιτυμόνες να καταλήγουν στο συμπέρασμα πως δεν απειλείται από έντονη κρίση το 2019, παρά τη συνεχιζόμενη επιβράδυνσή της.

Στη συζήτηση συμμετείχαν νομπελίστες οικονομολόγοι όπως ο Εντμουντ Φελπς και ο Τζόζεφ Στίγκλιτζ, αλλά και δημοσιογράφοι όπως ο Μαρκ Τόμσον, διευθύνων σύμβουλος των New York Times, και η Αριάνα Χάφινγκτον, συνιδρύτρια της Huffington Post. Οπως εξελίχθηκε η συζήτηση, θέμα της βραδιάς αναδείχθηκαν ο εμπορικός ανταγωνισμός και η συνεχιζόμενη διένεξη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η διαφαινόμενη επικράτηση της Κίνας σε νέες τεχνολογίες όπως τεχνητή νοημοσύνη, τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας, συστήματα πληρωμών και βιοτεχνολογίας ανησυχεί την αμερικανική ηγεσία, διότι θα μπορούσε να αλλάξει τον συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Οσον αφορά στην Ε.Ε., κοινή διαπίστωση ήταν πως το 2019 θα είναι κρίσιμο έτος, ενώ εκτιμήθηκε πως η Ενωση απειλείται από μακρά περίοδο αποδόμησης εξαιτίας κινδύνων όπως το Brexit, η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών, τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα στην Ιταλία. Οι απειλές για τη σύγχρονη δημοκρατία δυτικού τύπου, με την έξαρση του λαϊκισμού, την αναρρίχηση απολυταρχικών ηγετών, την υπονόμευση των θεσμών και τον καταλυτικό ρόλο της παραπληροφόρησης από τα ελεγχόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημιουργούν πραγματικούς και άμεσους κίνδυνους για τις δημοκρατικές λειτουργίες, αποτέλεσαν άλλο ένα θέμα έντονου προβληματισμού.

Στο τέλος της συζήτησης, οι εκλεκτοί καλεσμένοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα ώστε να αμβλυνθούν οι κοινωνικές και εισοδηματικές ανισότητες που τροφοδοτούν τον λαϊκισμό.