Πτωτικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξο ήταν το κλίμα στην αρχή της συνεδρίασης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αλλά χάθηκε στη συνέχεια με εξαίρεση το Λονδίνο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ξεκίνησε με κέρδη 0,5%, ωθούμενος από τα κέρδη των τραπεζικών μετοχών και του κλάδου πρώτων υλών, για να κλείσει με απώλειες 0,06%. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax υποχώρησε κατά 0,17% και ο ιταλικός FTSE Mib σημείωσε οριακές απώλειες 0,03%. Στο Παρίσι, ο δείκτης Cac-40 εμφάνισε ισχνή άνοδο (0,08%). Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 ενισχύθηκε κατά 0,29%, ενώ μεγάλη ήταν η μεταβλητότητα της στερλίνας έναντι των υπολοίπων νομισμάτων ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για τη συμφωνία του Brexit στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Στη Wall Street, ο δείκτης Dow Jones παρουσίαζε απώλειες 0,38% λίγο πριν από το κλείσιμο, δεχόμενος πιέσεις από τη μετοχή της Boeing που έχανε περίπου 6,5% εν μέσω της συνεδρίασης. Χθες, οι αποφάσεις για τη ματαίωση πτήσεων με το 737 Max έλαβε διαστάσεις ντόμινο από την Κίνα μέχρι την Ευρώπη. O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) ανακοίνωσε την απαγόρευση των πτήσεων σε όλη την Ε.Ε. ύστερα από δύο αεροπορικά δυστυχήματα εντός πέντε μηνών. Ο δείκτης S&P 500 παρουσίαζε άνοδο 0,30% πριν από τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης στη Wall Street.

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς ενισχύθηκαν οι φόβοι για μείωση της παγκόσμιας προσφοράς. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, υψηλόβαθμος αξιωματούχος στη Σαουδική Αραβία δήλωσε πως θα μειωθούν οι εξαγωγές πετρελαίου κάτω από τα επτά εκατ. βαρέλια, σε ημερήσια βάση, τον Απρίλιο. Παράλληλα, οι εξαγωγές πετρελαίου μειώθηκαν από τη Βενεζουέλα λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent υποχώρησε κατά 0,6%, στα 67 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη κυμάνθηκε στα 57,63 δολάρια το βαρέλι με πτώση 1%.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο μεγαλοεπενδυτής Τζέρεμι Γκράχαμ που προέβλεψε τις κρίσεις του 2000 και του 2008 δήλωσε προχθές πως οι αποδόσεις των χρηματιστηρίων θα είναι μετριοπαθείς μέσα στην επόμενη 20ετία ύστερα από τα υψηλά κέρδη του παρελθόντος. «Τα τελευταία 100 χρόνια είχαμε συνηθίσει με αποδόσεις ίσως και της τάξεως του 6% στις ΗΠΑ, αλλά φαίνεται πως θα κινηθούν στο 2% με 3% την επόμενη 20ετία», σχολίασε ο κ. Γκράχαμ σε συνέντευξη στο CNBC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή