Κέρδη για τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές

Κέρδη για τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη έκλεισαν χθες οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων χάρις στην ενίσχυση των μετοχών του κλάδου των τραπεζών, λόγω απόρριψης από το βρετανικό Κοινοβούλιο ενός μη οργανωμένου Brexit. Στην αμερικανική αγορά πριν από το κλείσιμο οι δείκτες Dow και S&P 500 είχαν πτώση -0,02% και 0,10% αντιστοίχως, διότι η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας, η οποία θα θέσει τέλος στον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο, αναμένεται να λάβει χώρα τον Απρίλιο το νωρίτερο.

Το δολάριο για τον λόγο αυτό εμφάνισε άνοδο ως προς ένα «καλάθι» άλλων ισχυρών νομισμάτων. Ο δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε 0,3%, ενώ το ευρώ προς το δολάριο για πρώτη φορά σε μία εβδομάδα εξασθένησε κατά 0,2% στο 1,1307 δολάριο. Το αργό Ν. Υόρκης ενισχύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών λόγω σταθερής ζήτησης και μείωσης παραγωγής από τον ΟΠΕΚ. Ανήλθε 21 σεντς, στα 58,57 δολάρια το βαρέλι. Στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων οι αποδόσεις των περισσοτέρων τίτλων είχαν μια κάποια άνοδο μετά την απόρριψη εκ μέρους των Βρετανών βουλευτών της πρότασης να αποχωρήσουν χωρίς συγκεκριμένη συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, οι αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών και ιρλανδικών ομολόγων υποχώρησαν κατά 7-8 μονάδες βάσης και 3,5 μονάδες βάσης αντιστοίχως.

Ο δυνητικός αντίκτυπος από μια μη συντεταγμένη έξοδο της Βρετανίας (Brexit) βαραίνει το κλίμα στις αγορές, διότι οι επενδυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις στις οικονομικές προοπτικές και στην πορεία των επιτοκίων στην ίδια τη χώρα αλλά και στην Ε.Ε. ευρύτερα. Ειδικότερα, χθες ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,78%, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα πενταμήνου. «Δίνουμε ένα 60% να ψηφιστεί εντέλει μια παραλλαγή της συμφωνίας που έχει προτείνει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι», αναφέρουν αναλυτές της Goldman Sachs. Η Lufthansa είχε τη χειρότερη επίδοσή της, με πτώση 6,3%, μετά την ανακοίνωση λειτουργικών κερδών, που ελαττώθηκαν 11% το τέταρτο τρίμηνο. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,37%, στη Φρανκφούρτη ο DAX είχε κέρδη 0,13%, στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με +0,82%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB με +0,62%, ενώ με κέρδη 0,19% έκλεισε ο IBEX στη Μαδρίτη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή