Τεράστιες ζημίες της ρωσικής Rosneft στη Βενεζουέλα

Τεράστιες ζημίες της ρωσικής Rosneft στη Βενεζουέλα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολόκληρη περιουσία έχει χάσει ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft, εξαιτίας της επιλογής του να επενδύσει στην πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας PDVSA. Από εσωτερικά έγγραφα της ρωσικής εταιρείας που περιήλθαν εις γνώσιν του Reuters, συμπεραίνεται πέραν πάσης αμφιβολίας πως η διοίκηση της Rosneft εκώφευε στις προειδοποιήσεις στελεχών της για το ύψος της ζημίας. Και η αιτία αυτής της προβληματικής και ζημιογόνου επενδυτικής επιλογής προφανώς δεν είναι άλλη από τη συμμαχία ανάμεσα στο Κρεμλίνο και το Καράκας, που ανάγεται στα χρόνια του Ούγκο Τσάβες, προκατόχου του Νικολάς Μαδούρο.

Οι προειδοποιήσεις

Μελετώντας τα σχετικά έγγραφα, το Reuters υπολόγισε πως η Rosneft έχει επενδύσει περίπου 9 δισ. δολάρια σε κοινοπραξίες με εταιρείες της Βενεζουέλας. Και, βέβαια, δεν τα έχει πάρει πίσω. Οπως ανέφερε το Reuters, από τα εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας προκύπτει ότι στελέχη του ρωσικού κολοσσού ενημέρωναν τους προϊσταμένους τους σχετικά με τις ζημίες από το 2015 και εξέφραζαν έντονα την ανησυχία τους. Από τα έγγραφα αυτά προκύπτει πρώτα απ’ όλα ότι η ρωσική εταιρεία θεωρούσε δεδομένο ότι οι κοινοπραξίες της με την PDVSA τής όφειλαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, όμως, προκύπτει πως η εταιρεία είχε παραπλανηθεί από τους εταίρους της στη Βενεζουέλα. Την άφηναν να πιστεύει πως δαπανούσαν εκατομμύρια δολάρια για «κοινωνικά προγράμματα» σε μια απόμερη περιοχή, όπου αποδείχθηκε τελικά ότι ζουν μόνον μερικές εκατοντάδες άνθρωποι.

«Φαίνεται να είναι το μόνιμο πρόβλημα», σχολίαζε τον Νοέμβριο του 2015 ορκωτός λογιστής της Rosneft σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) προς τους συναδέλφους του. Στο ίδιο μήνυμα τόνιζε πως η PDVSA δεν κατόρθωνε να δικαιολογήσει την «τρύπα» των 700 εκατ. δολαρίων που είχε εντοπιστεί στους ισολογισμούς της κοινοπραξίας της με τον ρωσικό κολοσσό. Το συγκεκριμένο μήνυμα δεν ήταν παρά ένα από τα αμέτρητα εσωτερικά έγγραφα της Rosneft, επίσημες επιστολές, μνημόνια και κατάλογοι με στοιχεία, που διέρρευσαν στο Reuters. Πρόδιδαν όλα τον ίδιο προβληματισμό και την ίδια ανησυχία για τις ζημίες και καλύπτουν όλα την περίοδο από το 2012 έως το 2015. Ηταν η εποχή που οι μεγάλες διεθνείς πετρελαϊκές εγκατέλειπαν τη Βενεζουέλα ή τουλάχιστον «πάγωναν» τις καινούργιες επενδύσεις τους εκτιμώντας ότι εγκυμονούσε κινδύνους η πολιτική της κυβέρνησης του Καράκας.

Την ίδια περίοδο, όμως, ο ρωσικός κολοσσός, που ανήκει κατά κύριο λόγο στο ρωσικό κράτος, επένδυε όλο και περισσότερα στην τοπική PDVSA και στις κοινοπραξίες που είχε δημιουργήσει μαζί της. Οπως προκύπτει από τα έγγραφα που διέρρευσαν στο Reuters, τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας κάποια στιγμή ενημέρωσαν σχετικά τον διευθύνοντα σύμβουλο, Ιγκόρ Σετσίν, στενό συνεργάτη και παλιό φίλο του Ρώσου προέδρου από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Σύμφωνα μάλιστα με το Reuters, ο Σετσίν συχνά ζητούσε να δει ο ίδιος τα μηνύματα που έστελνε το Κρεμλίνο στον Μαδούρο προτού σταλούν και προσέθετε τη φράση «ζήτω η επανάσταση» στα ισπανικά. Οταν πύκνωσαν οι προειδοποιήσεις, έδωσε πάντως εντολή να ληφθούν μέτρα για να προστατευθεί η εταιρεία.

Στα τέλη του 2015 άρχισαν να μειώνονται τα προβλήματα της Rosneft καθώς παρενέβησαν οι μέτοχοι ώστε να ελέγξουν την κατάσταση. Ο ρωσικός κολοσσός διατηρεί, πάντως, μεγάλες επενδύσεις σε μια εταιρεία και σε μια χώρα που αντιμετωπίζουν βαθύτατη οικονομική κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή